Dharmahjulet - logo for Tilogaard Meditationskole - klik her for Tilogaards baggrunde og historie. Tegning af Gerard Muguet.

Tilogaard
Meditationskole

Klik her for at åbne indholdslisten

Klik her for siden som PDF fil til udskrift af god kvalitet

 

De 8 verdslige tilknytninger

 

    Der er 8 verdslige holdninger eller tilknytninger, som uundgåeligt medfører skuffelse, selvoptagethed og  lidelse. De er ordnet i par, fordi de plejer at veksle med tiden. De er:
 

1) at opnå ros  -  2)  og undgå skam
3) at få gevinst   -           4) og ikke lide tab
5)  at dyrke nydelse   -    6) og forblive fri for smerte
7)  at stræbe efter succes       -     8)  og leve uden nederlag

 

  De kaldes for “de 8 verdslige dharma’er”. Dharma bruges her i betydningen  sandheden om noget samt dette nogets begivenhed i strømmen af oplevelser. Vi vil i reglen være stærkt tilknyttet enhver af disse 8 situationer, når vi møder dem.

  Vi bør opgive disse tilknytningsformer på grund af den lidenskabelige afhængighed, som sådan tilknytning skaber. Det gør vi rent praktisk, når vi opnår  samadhi - den yogiske trance - som følge af træning i  shamatha meditation. Når du befinder dig i en tilstand af samadhi, er det relativt nemt at opgive tilknytning til de 8 verdslige dharma’er.
 Samsara’s vedvarende kredsløb, hvor ros afløses af skam, gevinst af tab og så videre, bliver som vandfaldets brusen som på billedet af den vandrende munk. Et sådant vandfald er både smukt og farligt. Man behøver ikke at bade i det.
 Indtil du bliver i stand til det, bør du anvende  modgift mod lidenskabelig tilknytning. Det gøres med de bedste resultater i forbindelse med  lodjung træning  (læs siden Om Lodjung, når den er færdig).

Click here to get to the top

Klik her for den næste side

Mangler titel-bjælken foroven? Klik her

Munk i Japan ved vandfald - Kano Motonobu - Tokyo National Museum - 450px
Vandrende munk ved vandfald, maleri af Kano Motonobu,Tokyo Nationalmuseum

‘Når du genkender alle formers (rupas)  natur, forsvinder de 8 verdslige længsler af sig selv’. - Milarepa i sin sang for Dharma Bodhi i Nepal.

Klik her for den næste side

Her går stregen og slutter siden ...
        Klik her for indholdsliste, sitemap    © tilogaard   -   Tilogaard registrer ikke noget om din færden på netstedet. Ingen tracking - ingen cookies - ingenting.  Tilogaards sikring af dit privatliv er enkel: kun dine emails og breveLama Tendar Olaf Høyer CV
                                               bliver gemt.  Tilogaards internet udbyder - www.i123.dk - samler kun statistisk information om antallet af 'hits,' som Tilogaards netsted modtager.

                                               Søger du bestemte emner, kan du indtaste dine søge ord i din brawsers søgefelt,    efterfulgt af:  site:tilogaard.dk-   f. eks.: karma site:tilogaard.dk