regnbue linje
Dharmahjulet - logo for Tilogaard Meditationskole - klik her for befirelse og oplysning

Forsiden

sitemap

Tendar

De gamle Nyheder 2014 - kapitel 1
de gamle nyheder er her stadig  

  13. august 2014.  

Endnu et gammelt tempel er opdaget nede
 under Maya Devi Templet i Lumbhini

  Man mener at have fundet et endnu ældre tempel  nede under det hidtil ældste buddhistiske tempel i verden i Lumbhini, Nepal, hvor Buddha Sakyamuni blev født for godt 2600 år siden. Det  hidtil ældste tempel, som blev gravet frit tidligere i 2013, stammer fra Kejser Ashoka’s tid. Den nye opdagelse peger på en endnu tidligere  konstruktion, som Ashoka har bygget ovenpå, ligesom han rejste en af  sine berømte søjler på stedet med formaninger om god livsførelse og høj  etik. Maya Devi er navnet på Buddha Sakyamuni’s mor.

  Se videoen fra BBC her.

 

Bedemænd certificieres

 Ved udgangen af september vil forretning nummer 100 af [bedemændenes] forenings 290 medlemmer have opnået en såkaldt ISO9001-certificering, og forventningen er, at de fleste øvrige bedemænd følger trop. Der er omkring 450 bedemandsforretninger i Danmark.

 Vi mener, det er nødvendigt, at branchen får et løft, fordi vi har set alt for mange eksempler på dårlige bedemænd, som alt for nemt er kommet til at praktisere som bedemænd uden nogen viden eller kendskab til området, siger Axel Jørgensen, der er business manager for Danske Bedemænd. For at få certificeringen skal bedemanden gennemgå en uddannelse, hvilket ellers ikke er et krav for at arbejde som bedemand.

 Hvis bedemanden er certificeret, kan forbrugerne kigge efter det såkaldte DS-mærke, der er en garanti for en høj kvalitet i betjening og vejledning, at prisen holder, og at begravelsen bliver udført under ordnede forhold.

Klik her for toppen af siden(kilde: ritzau, 9. september 2014)   

2. september 2014.  

Nalanda universitetet genopstår

   Nalanda Universitetet ved Rajgir, Bihar, Indien genopstår som moderne universitet med foreløbig to fakulteter. Der undervises, studeres og forskes i miljø spørgsmål samt historie. Senere skal endnu flere fakulteter konstrueres. Universitetet er placeret lige i nærheden af ruinerne af det gamle, nogle få kilometer fra Rajgir.  Læs om det her.

 

 

Shamar Rinpotje 2012 - 2 - redigeret

.................................................................................................................................  Januar 2014.     

Shamar Rinpotje fortsætter sin undervisning om lodjung i Tyskland

hos Bodhi Path Renchen-Ulm,  den 6. til den 9. juni, 2014.

  Shamar Rinpotje vil fortsætte sin undervisning om lodjung - såkaldt sinds træning - i Pinsen 2014. Lodjung betyder ordret træning i forståelse. Træningen er mere præcist forståelse med hjertet. Forståelse med sindighed, Bodhicitta og årvågent åndsnærvær, som hver især er områder at træne forståelse omkring. Han starter fredag den 6. juni og slutter om mandagen den 9. Undervisningen foregår efter Shamar Rinpotje’s bog: The Path to Awakening (bogen er ved at blive oversat til dansk). Der er endnu ikke nærmere detaljer om dette kursus, men tiderne for det er nu kendt.

 Læs mere HER.    Link til Renchen-Ulm Bodhi Path Center.

Klik her for toppen af siden

   marts 2014 

Shamar Rinpotje besøger Dhagpo Kagyü Ling i Frankrig

 Shamar Rinpotje besøger Dhagpo Kagyü Ling i Dordogne, den 24. og 25. maj i år. Dhagpo Kagyü Ling er Karmapas hovedsæde i Europa. Der foreligger endnu ikke et program.

 

24. April 2014. 

Rapport om mishandlede dyr i Danmark

    Voldsomme hævelser og blødninger efter slag med metalredskaber er langtfra et særsyn, når danske svin ender deres dage på slagteriernes gange.
  173 landmænd og vognmænd blevet politianmeldt i årene 2010-12 for at tæske slagtesvin, viser en rapport fra Københavns Universitet.
  Grisene bliver typisk slået på ryggen eller siden af lårene med for eksempel en jernkæde, en tatoveringshammer eller en fastnøgle, siger professor Henrik Elvang Jensen, der sammen med fem kolleger har lavet rapporten.

    (Ritzau)

Oktober 2013  

Trinle Tulku om Shantideva

kursus forløb 2013 - 2014  i USA - og online

Trinle Tulku

 Trinle Tulku blev født i 1975. Han er  søn af en fransk far og en amerikansk mor. Trinle Tulku blev officielt udnævnt af den 16. Karmapa som genfødslen af  Khakyab Rinpotje, en Karma Kadjy mester fra det Vestlige Tibet, der døde som ung. Før sin bortgang havde Khakyab Rinpotje skrevet et digt, hvoraf det fremgik, at han ville blive genfødt I Vesten. Khakyab Rinpotje havde været tæt forbundet med Kalu Rinpotje. Trinle Tulku har tilbragt en stor del af sin barndom i Indien og Nepal. Han var næsten altid sammen med Kalu Rinpotje i sine tidlige år, også på dennes rejser. Han er i øvrigt blevet uddannet hos nogle af Karma Kadjy traditionens største mestre, samt hos Lama Tønsang i Monchardon, Frankrig. Trinle Tulku er også uddannet på Sorbonne Universitet, Paris i tibetologi og filosofi  samt på KIBI, New Delhi i traditionel Dharma lærdom. Han har ofte oversat for både Karmapa og Shamarpa. Trinle Tulku har i en årrække undervist i Bodhi Path centrene. Han bor i Paris.

  Trinle Tulku har begyndt et kursus forløb i USA om Shantideva’s bog: En Bodhisattwa’s livsførelse. Bogen er meget berømt som grundtekst, fordi den præsenterer både Bodhisatva fartøjets enkelhed og giver en indgående beskrivelse af Mahayana’s omfang og rækkevidde, både i praksis og teori. Bogen findes i dansk oversættelse af Christian Lindtner.

  Selvom du ikke har mulighed for fysisk at deltage i dette amerikanske projekt, kan du være med alligevel via et videolink. Læs alt om det HER.

 

Klik her for toppen af siden

16. marts 2014 

2 munke sætter ild til sig selv

   To munke fra Kirti Kloster i Amdo (kinesisk: Qinghai) provinsen har sat ild til sig selv ved to forskellige begivenheder omkring Kirti Kloster. Det er sket på 6 års dagen for den berygtede masakre på tibetanere i det samme område, hvor de kinesiske sikkerheds styrker slog mange mennesker ihjel. Der er åbenbart ingen ende på disse makabre protester mod den kinesiske undertrykkelse.

31. marts 2014 

  Endnu en nonne fra Bathang i Kham har sat ild til sig selv i protest. Folk på stedet slukkede hurtigt ilden og bragte nonnen til et hospital.

15. april 2014 

  Endu en selvafbrænding har fundet sted. Thinley Namgyal, 32, satte ild til sig selv i Tawu nær Kardze i Kham (Sichuan provinsen). Han døde på stedet. Der har nu været 130 selvafbrændinger siden 2009. 112 af dem er efterfølgende døde.

     Læs om de tidligere selv-afbrændinger nedenfor.

Klik her for toppen af siden    (Kilde: Tibet Sun)

Mangler titel-bjælken foroven? Klik her

maj 2014. 

Kvinde dømt til døden for sin religion
 

Yahia Ibrahim Ishag fra Sudan med sin mand

 Shamar Rinpotje udtaler sin støtte til Mariam Yahia Ibrahim Ishag fra Sudan, som ses på billedet med sin søn og sin nyfødte datter. Hun er blevet dømt til døden, fordi hun er kristen og gift med en kristen mand. En domstol i Sudan mente, at da hendes far var muslim ved hendes fødsel, måtte eller burde hun også være muslim ved nedstamning. Domstolen mente nemlig, at hun naturligt arver sin fars religion ved fødslen, uanset hvad hun selv måtte ønske, vide eller senere fortryde. Samt at hun dermed var konverteret bort fra Islam, hvilket domstolen mener, er en døds synd. Mariam Yahia Ibrahim Ishag har aldrig været muslim - heller ikke, da hun blev født. Hendes mor var kristen og hun blev opdraget i den kristne tro. Den sudanesiske domstol mente, at det ikke kunne ændre på noget. Hun har arvet Islam, så nu skal hun dø for en syg idé og en dårlig fortolkning af Koranen.
  Hendes mand lider af muskelsvind og har været helt afhængig af hendes hjælp. Domstolen har opløst deres ægteskab og i øvrigt idømt hende pisk for sex i et ulovligt ægteskab med ægtemanden. Deres 2 børn lider i fængslet sammen med deres mor. Fordi den lille pige er nyfødt, skal dødsdommen ikke udføres lige med det samme. Fængslet er meget uhygiejnisk og de 3 må ikke få lægehjælp, så de er syge, snavsede og har bylder og utøj. Det er den rene jammer, og så er det simpelthen for dumt. En sådan retsag burde aldrig være blevet rejst eller gennemført - nogen sinde eller noget steds.

*****

 Der er nu i juni forlydender om, at både hun og børnene skal løslades snarest. Det rapporterer både BBC og AP, mens en talsmand for Sudans udenrigsministerium siger, at det ikke kan ske uden en appeldomstols afgørelse eller præsidentens benådning. Mariam Yahia Ibrahim Ishag’s mand har appeleret dødsdommen. Der er ikke nyt fra appeldomstolen eller præsidenten (Sudan Tribune, 6. juni).

*****

   SIDSTE NYT:

 DR online meddeler den 24. juni:    En 26-årig sudansk kvinde, der i maj blev dømt til døden for at konvertere fra islam til kristendom, og som blev løsladt mandag, er blevet anholdt igen, siger en kilde tæt på sagen.
  Kvinden er blevet anholdt i lufthavnen, da hun forsøgte at forlade Sudan.
  - Den nationale sikkerhedstjeneste tog hende og Daniel, siger kilden om Meriam Yahia Ibrahim Ishag og hendes amerikanske mand, Daniel Wani.
  Der var ikke umiddelbart oplysninger om parrets to børn.

     Læs Shamar Rinpotje’s åbne brev her.

 

Klik her for toppen af siden

Akademiske grader fra KIBI

17 Karmapa 2013 - foto Thule Jug

   Karmapa Thinle Taye Dordje meddeler, at det nu er muligt at opnå formelle akademiske grader på KIBI i New Delhi, Indien. KIBI står for Karmapa International Buddhist Institute, som blev grundlagt af den 16. Karmapa, og bygget af Shamar Rinpotje. KIBI har indgået en aftale med Mewar Universitetet om et samarbejde omkring fastlæggelse af akademiske studieforløb med afsluttende kadidat eksamen.  Læs om det her.

Kinesisk Buddha - Chin dynasti - solgt for 13 millioner kroner - marts 2014

Buddha statue solgt for 13,6 millioner kroner

 Buddha statuen er 55 centimer høj og vejer 19,2 kilo. Den stammer fra en samling efter telegrafbestyrer og kunstsamler Sophus Black, der gjorde tjeneste i Kina og Hongkong i perioden fra 1902 til 1931.
 Det er det højeste hammerslag nogensinde hos Lauritz.com, og ifølge auktionshuset også ét af de højeste historisk set i den danske auktionsverden.

 En anden Buddha statue var også under hammeren og blev solgt for 1,2 millioner kroner.

Klik her for toppen af siden    (kilde: DR - marts 2014)

Januar 2014.  

Kadjy Mønlam i Bodhgaya

Kagyu Mønlam - munke i pudja - redigeret - 2013

 Karmapa, Jamgon Kongtrul Rinpotje, Beru Khyentse Rinpotje, lama’er og munke forsamlet foran Bodhitræet i Bodhgaya. Elefanthegnet omkring Mahabodhi Templet er overhængt med bannere og foran står rækker af torma’er.

 Læs om det HER.

Klik her for toppen af siden

den 14. januar 2014  

Buddhas tiggerskål i Afganistan skal måske tilbage til Indien

Buddha Sakyamunis tiggerskål 2
Buddha Sakyamuni’s tiggerskål på Kabuls Musæum

        Indiens Arkæologiske Undersøgelser, en styrelse under Unions regeringen i Indien, ønsker at sende et hold eksperter til Kabul i Afganistan for at undersøge ægtheden af Buddha Sakyamuni's tiggerskål, som opbevares i Kabuls Musæum. Oprindeligt blev tiggerskålen opbevaret i et kloster ved Vaishali i Bihar på Ganges sletten. Buddha Sakyamuni opholdt sig ofte i Vaishali og grundlagde klosteret der. Det siges, at Buddha Sakyamuni testamenterede sin tiggerskål til Vaishali's folk. Det vides ikke, hvad der efterfølgende blev af den.
 Tiggerskålen i Kabul (se billedet) menes at være en gigant kopi af Buddha Sakyamuni's oprindelige. Fra Vaishali blev den ført til Peshawar i nutidens Pakistan, for så senere igen at rejse til Kandahar (i Oldtiden kendt som Gandhara). Til sidst havnede tiggerskålen i Kabul, den nuværende hovedstad i Afganistan. Tiggerskålen er udført i en en grå-grøn granit sten med en diameter på 1,75 meter, den er næsten 4 meter høj og 18 centimeter tyk i kanten. Den har et fint udhugget mønster med udfoldede blomsterblade fra en lotus hele vejen rundt på sin basis.
 Det er hensigten at bringe tiggerskålen tilbage til indien, hvis den er den ægte vare, altså en kopi oprindeligt lavet i Vaishali. Afganistans ambassade i New Delhi udtaler støtte til en sådan mission. (Kilde: The Hindu)

1. maj 2014.   

 

Tilogaard Meditationskoles regnskab 2013 - 2014

    Regnskabet i år er nemt og overskueligt, for der er næsten ingen bevægelser. Klik HER for regnskabet.

Klik her for toppen af siden

7. februar 2014  

Den 126. selvafbrænding

   Så har - endnu engang - en tibetansk lægmand brændt sig selv i protest mod den kinesiske undertrykkelse af tibetanerne. Det skete i Amdo (Quinghai provinsen). Phagmo Samdrup er 29 år gammel. Det vides ikke om han overlevede. Han blev straks fjernet af kinesisk politi.      (Kilde: Tibet Sun)      Læs her om de tidligere selvafbrændinger.

 

Her går stregen og slutter siden ...
            © tilogaard   -   Tilogaard registrer ikke noget om din færden på netstedet. Ingen tracking - ingen cookies - ingenting.  Tilogaards sikring af dit privatliv er enkel: kun dine emails og breve
                                               bliver gemt.  Tilogaards internet udbyder - www.i123.dk - samler kun statistisk information om antallet af 'hits,' som Tilogaards netsted modtager.

                                               Søger du bestemte emner, kan du indtaste dine søge ord i din brawsers søgefelt,    efterfulgt af:  site:tilogaard.dk-   f. eks.: karma site:tilogaard.dk