regnbue linje
Dharmahjulet - logo for Tilogaard Meditationskole - klik her for befirelse og oplysning

Forsiden

sitemap

Tendar

De gamle nyheder 2018,

Kapitel 8  -  september - oktober
Læs på dette link om redaktionen af nyhederne

Indhold

   Eksil tibetanere forlader Indien i stort tal - læs artiklen til højre

   Hollandsk projekt opsamler plastik fra Stillehavet i stort projekt

   En app, som ikke fører til befrielse

   Jamgon Kongtrul Rinpotje starter 3 års retreat, mens den ‘alternative’ tidligere Tulku dukker op igen på Facebook

   ‘Plastic Change’ får miljøpris

   Karmapa familiens søn hedder Thugsey

   Løgn som politisk metode er ikke godt, siger Jacob Birkler

   ‘Buddhist Project Sunshine’ skifter fokus

   Kim Larsen er død og straks savnet 

   Karmapa's brev ved Gandhi's fødselsdag

   Hacking mindfulness - manipulation af almindelige mennekser

    Namkhai Norbu er død

    Solbrille gør computerskærme og smartphones’ lys usynlige

16. september 2018.  

Rens havet for plastik

 

Ocean Cleanup hollandsk initiativ søsættes

 En hollandsk non-profit organisation 'The Ocean Cleanup' har i en række år forsøgt at udvikle teknologier til at fjerne plastik fra verdenshavene. Man har overvejet forskellige tiltag og eksperimenteret blandt andet i Vesterhavet med forskellige typer flydere til koncentration og indsamling af plastik affaldet i havet. Det har nu ført til det første oprensnings system i verden, som nu sættes i værk i Californien, USA.

 Projektet blev søsat den 8. september i år. Systemet består af en U-formet flydende fleksibelt rør, hvorfra der hænger en slags væg under overfladen til en vis dybde. Systemet har begyndt sin rejse til et område lidt udenfor kysten, hvor det skal afprøves. Når og hvis afprøvningen holder, skal hele systemet trækkes af en slæbebåd til den enorme plastik samling midt i Stillehavet, som er på størrelse med Texas, siges det. Stillehavets strøm forhold har bevirket en koncentration af plastik midt i havet, som skvulper rundt som en skov af tang. For det meste består plastik samlingen af relativt små stykker, som befinder sig lige under overfladen. Slæbebåden kommer fra Mærsk, som sammen med 'Deep Green' har udlånt den til formålet.

            Læs om det her.

Klik her for toppen af siden

19. september 2018.  

Om de to Jamgon Kongtrul tulku’er

 

Jamgon Kongtrul  Karma Mingyur Dragpa Senge  Rinpotje, 2018

 

Karma Mingyur Dragpa Senge starter 3 års retreat

Den ‘klassiske’ Jamgon Kongtrul Karma Mingyur Dragpa Senge Rinpotje indeleder et traditionelt 3 års retreat den 31. oktober 2018. Han meddeler, at han derfor ikke vil være at træffe de næste næsten fire år. Jamgon Rinpotje skriver, at han siden han var et lille barn har ønsket at gennemføre et traditionelt reteat. Han har i de senere år besøgt både Europa og Fjernøsten.

 Den klassiske Jamgon Kongtrul Karma Mingyur Dragpa Senge Rinpotje er søn af den berømte Beru Khyentse Rinpotje, som har et kloster og Tempel i  Bodhgaya, som fungerer som ‘base’ ved den årlige  Kadjy Mønlam ceremoni.

                  Læs om det her.

---- o0o ----

 

 

 Lodrø Tjødji Nyima dukker op igen på Facebook

 

Den tidligere 'alternative' Jamgon Kongtrul Lodrø Tjødji Nyima med den anden Kalu Rinpotje. Foto fra Instagram.

 

Den ‘alternative’ Jamgon Kongtrul Lodrø Tjødji Nyima Rinpotje, som forsvandt fra sin organisation efter et Facebook opslag, hvor han meddelte at han ikke følte sig som en ægte inkarnation og ikke ville være munk længere.
    Lodrø Tjødji Nyima og Kalu Rinpotje 
    (Instagram)

Han ville hellere være læge og fri for at skulle ophøjes på troner og dyrkes som en gud, mens hans egen organisation ikke tjente hans aspirationer. Han forsvandt derefter og vi har ikke hørt noget særligt siden august 2016.

 Nu er der så dukket et opslag op igen på Facebook. Det er ikke lykkedes for ham at starte på et medicin studium. Han arbejder nu for et reklamebureau i Kalimpong, hvor han laver videoer. Tilsyneladende er denne meddelelse ægte nok og skrevet af ham selv, og altså ikke et forsøg fra hans tidligere lhabrang på at vække et spøgelse til live.
 Det lader til, at den anden Kalu Rinpotje har opmuntret ham til at give sig til kende igen. Det var jo godt at høre, at han har det godt. Lidt kedeligt, at han ikke kunne gennemføre et studium og blive læge. Og lidt underligt, at han nu arbejder med video. Tilsyneladende har han ikke til hensigt at genoptage en  Dharmalærer funktion.

                  Læs om det her.

            Læs også artiklen:  To Jamgon Kongtruls.

Klik her for toppen af siden

22. september 2018.  

Karmapa familiens søn hedder Thugsey

 

Karmapa familien med sønnen Thugsey hos Dhagpo Kagyu Ling, september 2018. Foto: Thule Jug.

 

Billedet viser  Karmapa Thaye Dordje  og hustru  Rintjen Yangzom og den nye søn, som de har kaldt Thugsey  [thugs sras] . Det betyder ‘Hjertesøn’  -  ligesom  Avalokitesvara  eller  Mandjusri  er  Buddha’s  sønner.
 Billedet er taget på Dhagpo Kagyu Ling i Dordogne i Frankrig, hvor familien var på privat besøg hos  Jigme Rinpotje, den forrige  Shamar Rinpotje's  storebror og Karmapa's manager.

            Læs også den forrige artikel.

Klik her for toppen af siden

29. september 2018.  

‘Buddhist Project Sunshine’ skifter fokus

Kanchenjung med BPS sol transparent baggrund

 

 

Den ‘store østlige sol opgang’ er på vej ned.

 

"Buddhist Project Sunshine" (BPS)   har rystet organisationen Shambhala International med sine tre rapporter om magt misbrug og seksuel udnyttelse af visse medlemmer af Shambhala, ved især Shambhala International's leder Sakyong Mipham,  Trungpa Rinpotje’s søn, men også flere andre af lederne. Shambhala International har ikke villet samarbejde direkte med BPS. I stedet har de foranstaltet deres egen undersøgelse og formidlet deres egne kanaler for at klage og protestere. (Læs om det på link’et for neden.)

 Grundlæggeren og lederen af BPS, Andrea Winn, meddeler derfor nu, at BPS vil arbejde videre i en bredere forstand for alle de buddhistiske samfund med henblik på at skaffe medlemmerne af de buddhistiske samfund indflydelse og kontrol med deres egne samfund.

  Andrea Winn skriver på sit netsted, at fokus for BPS nu vil skifte til to hoved opgaver: at tage sig af  skade på folk fra fortiden og at engagere sig for forhindre fremtidig skade.
 Det første punkt vil BPS sørge for ved at finde og skabe helings programmer og støtte foranstaltninger for ofre for misbrug og trauma.
 Det andet punkt vil blive udviklet ved kritisk at bearbejde styrings modeller og etik for buddhistiske samfund i Vesten. Adrea Winn mener, at netop styringen af diverse buddhistiske samfund er utidsvarende og ofte skadelig, både for medlemmerne og samfundene som helhed.

            Læs om det her  
                  Læs også om BPS' invitation til diskussion her

      Læs her den samlede fremstilling af sex skandalen i Shambhala.

Klik her for toppen af siden

2. oktober 2018.  

Karmapa's brev ved Gandhi's fødselsdag
og årsdagen for ikke-vold, ahimsa, i Indien

Den 17. Karmapa Thrinle Thaye Dordje. Foto fra hans netsted.

 

 

 

"Den oprindelige årsag til alle konflikter findes i mangel på forståelse, set med et buddhistisk perspektiv,”  skrev Karmapa på Mahatma Gandhi's fødselsdag og årsdagen for ikke-vold, sanskrit:  ahimsa, i Indien.
 "Mens vold næres af uvidenhed, flyder medfølelse fra forståelse.
Må vi alle ærligt bestræbe os på at forstå os selv og hinanden i dag på den internationale dag for ikke-vold og Gandhi's fødselsdag,”
  afsluttede han.

                         Læs hele hans brev her.            Læs også den forrige artikel.

Klik her for toppen af siden

3. oktober 2019.  

Hacking mindfulness

 

Robot hånd slukker stearinlys; fotomontage Edmon de Haro, for The Atlantic.

 

Facebook har for nylig fjernet 32 forførende og misvisende sider og konti, som var etableret for at påvirke valg handling i de vestlige lande. Blandt de fjernede konti var der også en side, som hed: Mindful Being. Denne Facebook side blandede 'ægte' åndelige instruktioner med information, som skulle få folk til at blive mere modtagelige for totalitære ledere.

 'Internet Research Agency' i St. Petersborg (Rusland) har i årevis arbejdet for den russiske regering for at manipulere valg handlingen i Vesten. Det var dette institut, som promoverede Donald Trump i præsident valget i USA i 2016. Det selvsamme institut havde også fingrene nede i valghandlingen i Storbritanien ved brexit afstemningen. Med mindre held har de støttet diverse extreme højre drejede bevægelser over hele Europa.

 Facebook siden 'Mindful being' havde en simpel strategi. Tiltræk folk ved at tilbyde åndeligt inspirerende meddelelser, og skab derpå tvivl. 'Stol ikke på pressen og TV. Stol ikke på videnskabs folk. Tvivl selv på dig selv.'

            Læs om det her   (Tricycle Magazine, USA).

      Læs også den lange artikel om Privatliv, internet og Big Data.

Klik her for toppen af siden

8. oktober 2018.  

Sluk for skærmene uden at gøre noget

IRL solbriller - blokerer skærme og smartphones. Foto Wired.com.

 

 

Den amerikanske entreprenør og ingeniør Scott Blew blev træt af at skulle se på tv og computere og smartphones skærme overalt,  som lokker og drager for at få ham til at kigge med.
 Men han havde hørt om en film, som blokerede for skærm lys fra LCD og LED lyskilder. Han fik denne film sat på solbriller og vupti: alle skærme og smartphones omkring ham gik i sort. Kun Iphones, som har OLED skærme blev ikke filtreret bort. Hvis du bor i en storby, er disse solbriller måske noget for dig. En stor del af den elektroniske forurening fjernes i det offentlige rum...

 Om brillerne så også slukker for trafiklys, forlyder der ikke noget om.

            Læs om det her (Wired.com).

Klik her for toppen af siden

Mangler titel-bjælken foroven? Klik her

Læs også:            De gamle nyheder 2018,  kapitel 1 (jan. - feb.)
                        De gamle nyheder 2018,  kapitel 2  (februar.)
                  De gamle nyheder 2018,  kapitel 3  (feb. - marts.)
            De gamle nyheder 2018, kapitel 4  (marts - april)
                De gamle nyheder 2018,  kapitel 5  (maj - juni)
                    De gamle nyheder 2018,  kapitel 6  ( juni - august)
                        De gamle nyheder 2018,  kapitel 7  (august - sept.)

15. september 2018.  

Eksil tibetanere forlader Indien

 

Tibets flag

 

Billedet viser det tibetanske flag

 

Antallet af eksil tibetanere i Indien er faldet dramatisk i de sidste 7 år, rapporterer avisen 'Indian Express.' I 2011 var der omkring 150.000 tibetanske flygtninge. Nu er der kun 85.000. Hvad er der så blevet af de 65.000, som ikke længere befinder sig i Indien? Det ved man ikke med sikkerhed, men mange er emigrerede til USA, og muligvis ligeså mange har vendt hjem til  Tibet.

 Årsagen til den store exit formodes at være eksil tibetanernes lidt underlige status i Iniden. De har ikke fået status som flygtninge, men blot som udlændinge med særlige forhold. Det har givet store problemer med for eksempel fast ejendom, for som udlændinge kan de ikke eje jord i Indien. De kan heller ikke få arbejde hos de indiske myndigheder. Der  er også restriktioner på det private arbejds marked.

 Muligvis er der flere årsager til dette dyk i antallet af eksil tibetanere i Indien. Der er jo hele tiden nogle, som forlader Tibet og rejser til Indien af flere grunde. Det kan være for at få en traditionel religiøs uddannelse, eller for at være sammen med familie, pilgimsrejser og besøg hos  Tulku'er, som bor i Indien. Eller fordi de er forfulgte i Tibet på grund af deres politiske overbevisning, kamp for menneske rettigheder og religions frihed. Måske har kineserne lukket af for den lovlige rejselyst med deres nye politik om ‘social merit.’ Måske sender Indien flygtninge retur?
 Der er også eksil tibetanere, som har fået indisk statsborgerskab, skønt de anslås at være ganske få. Der er imidlertid ingen faste tal for antallet af eksil tibetanere, hverken nu eller før i tiden. Tallene er anslået af de indiske myndigheder og den eksil tibetanske administration i Dharamsala.

            Læs om det her (Indian Express).

Klik her for toppen af siden

17. september 2018.  

En app, som ikke fører til befrielse

Ravi Mishra, opfinderen af 'Awaken' app'en. Foto fra Awakens netsted.

 

 

Zen meditationslærer Angel Kyodo Williams, Lama Rod Owens og Sensei Greg Snyder er kendte som aktivister for social retfærdighed, antiracisme, frihed, lighed og sammenhold ud fra et buddhistisk perspektiv i USA. Nu har de udviklet en app sammen med den glade zen dyrkende forretningsmand Ravi Mishra (se billedet). Hvordan denne app virker og hvad dens indhold er, har jeg ikke undersøgt. Jeg har læst om den, og jeg har et principielt forbehold.

 Du bør lære meditation af fagligt kvalificerede  Dharmalæere ved et personligt møde med sådanne, hvor du får en direkte kontakt med Dharmalæreren. Det er basis for  transmission. Du kan ikke få transmission ved blot at læse en tekst, se på et billede eller høre en podcast. Du kan naturligvis skaffe dig en masse information ved at læse og undersøge. Det gælder også emnet meditation. Men uden et faktisk møde med en Dharmalærer kan du kun skaffe dig teori.

 Der findes video og podcast på internettet, som foregiver at du kan lære ved at se og høre. Selvfølgelig kan du lære noget ved det, men den slags er for folk, som allerede har mødet vedkommende Dharmalærer, så video'en eller podcast'en er en påmindelse om, hvad de allerede har lært. På den måde er det OK. Men hvis du aldrig har mødt en Dharmalærer, kan du ikke lære at udføre tingene korrekt ved en video eller en podcast.

 Denne 'mindfulness' app går ligesom et skridt videre, for den påstår, at du kan lære ægte buddhistisk praksis uden at blive buddhist eller blande dig med andre folk ved en faktisk undervisning af en Dharmalærer. Så fænomenet kunne anklages for åndelig prostitution. Det ligner den rigtige ting, er en speciel oplevelse og du er glad bagefter, uden at være forpligtet på nogen måde. Til gengæld vil de gerne have betaling.

 Det er jo ikke første gang at alt muligt med 'mindfulness' bliver anklaget for at udvande  Buddhadharma. Denne app med sine indforståede Dharmalærere påstår, at folk kan få et ansvarligt engagement i samfundet generelt og nyde fordelene ved 'mindfulness'   (sanskrit: smriti)  uden at skulle inddrage de traditionelle buddhistiske kulturer.

 Det er da glimrende med et socialt engagement og lighed i samfundet, men hvad med  de fire Ædle Sandheder? Hvad blev der lige af dem? Og hvad med  samadhi?  Er det en algoritme?  Hvad er der galt med at sidde ned sammen med sin Dharmalærer og få transmission direkte? Hvis du ikke kan lide den kulturelle indpakning, som denne eller hin Dharmalærer måtte være viklet ind i, så har du lov til at søge instruktion hos en anden. En app betyder en applikation, noget som kan anvendes til noget, men det du har brug for er er at anvende ægte buddhistiske metoder til  befrielse og  oplysning ved at modtage den rette instruktion af den rette Dharmalærer. Det kan ikke efter-app’es.

 Man kunne muligvis udvikle en app til at teste om en Dharmalærer er ægte og med evner. Det kunne give mening.

            Læs om det her (Buddhist Door)    ‘Awaken’ app netsted.

Klik her for toppen af siden

24. september 2018.  

‘Plastic Change’ får miljøpris

 

 

 

 

Den danske miljø organisation  ‘Plastic Change’  modtager miljøprisen Svend Auken-Prisen. Udnævnelsen skete ved Socialdemokratiets årlige kongres i Aalborg. Prisen blev indstiftet til minde om tidligere miljøminister Svend Auken og gives til personer eller organisationer, som har gjort en ekstraordinær grøn indsats.

 "Det er en drøm, at vi i dag modtog miljøets hjertepris – Svend Auken Prisen. Tak Svend, tak til S, tak for ordene, miljøordfører Christian Rabjerg. Vi er top stolte og vil fastholde kampen mod plastikforurening af vores hav, vores natur,"  skriver stifter og direktør Henrik Beha Pedersen på Twitter. (Citat fra Altinget.dk)

            Læs om det her   (Altinget.dk)
                  Link til ‘Plastic Change’ i Danmark

      Læs også den tidligere artikel om indsamling af plastik fra havet

Klik her for toppen af siden

28. september 2018.  

Løgn som politisk metode er ikke godt

Jacob Birkler, foto fra fra Dialektik.dk

Billedet viser Jacob Birkler

 

Hvis moral er et spørgsmål om at tælle til 90 mandater, så er den for alvor blevet et middel, for så kan man i virkeligheden gøre alt muligt umoralsk, blot der er politisk opbakning. Senere skal man stå til regnskab for vælgerne, og der ender man i det samme grundlæggende spørgsmål som før: Vil man helst have den lovede politik eller en høj moral?”  siger Jacob Birkler og tilføjer:
 “Man kan sagtens forestille sig, at der er vælgere, der er helt ligeglade og bare vil have den politik, som vedkommende står for. De er derfor bedøvende ligeglade med, om det er spin, dobbeltmoral og magtspil, hvis bare skatten sættes ned, eller normeringerne sættes op.”

 Bent Winther har i Berlingeren anmeldt bogen: Den umoralske politiker, af Jacob Birkler. Bogen udkommer fredag 27. september på Gyldendal.
 Jacob Birkler er Cand.mag. i filosofi og psykologi og har en doktorgrad i medicinsk etik. Jacob Birkler var formand for Det Etiske Råd 2011-2016. Han er forfatter til en række bøger om filosofi og etik.

            Læs anmeldelsen her.

Klik her for toppen af siden

30. september 2018.  

Kim Larsen er død og straks savnet

 

Kim Larsen; plankeværk maleri af Miki Pau Otkjær, foto Tine Thorup.

 

Danmarks national skjald’ Kin Larsen døde af prostata kræft i utide, kun 72 år gammel. Ære være hans minde.

Kim Larsens manager, Jørn Jeppesen, skrev på sin facebook spalte:
 'Kære Kim, jeg er så ked af, at du ikke ringer til mig mere. Jeg er ked af, at vi aldrig mere skal drikke portvin ved dit køkkenbord, mens vi ordner butikken og verdenssituationen. Og virkeligt ked af, at vi ikke skal ud og spille flere koncerter med bandet og alle dine fantastiske sange. Jeg skal videre i livet uden dig og det bliver hårdt efter så mange gode og intense år sammen. Jeg savner dig allerede helt ubeskriveligt meget og håber bare, at du er et godt sted. Det tror jeg på.
 Tak for svingturen. Tak fordi du gjorde mig klogere. Tak for sangene. Tak for dig.'  (Uddrag)

             Læs hele Jørn Jeppesens opslag her (Facebook).
 

Kim Larsen. Det første plade omslag.

 

Lyt til Kim Larsens musik her

Klik her for toppen af siden

3. oktober 2018.  

Namkhai Norbu er død

 

Namkhai Norbu i Moskva, juli 2013. Fotograf ukendt.

 

 

 

Dzogtjen  mesteren Namkhai Norbu døde i sit hjem den 28. september og har siddet uforstyrret i 'Tugdam' tilstand i en tid bagefter.  (En meditativ tilstand, hvor døds processen udvikler sig meget langsomt over flere dage i stedet for blot et par timer. Læs om det under:  bardo.)  Den 3. oktober afholdtes en ceremoni til hans ære i Merigar centeret i Italien, hvor han boede.

 Namkhai Norbu blev født i kongeriget Derge i  Kham i 1938. Som barn blev han anerkendt som  Tulku af Dzogtjen mesteren Adzom Drugpa  (1842-1924). Senere genkendte den 16. Karmapa Rangdjung Rigpæ Dordje ham som en Tulku af Shabdrung Ngawang Namgyal  (1594-1651), som var den første 'Dharma-konge' i Bhutan.  Derfor kaldes Namkhai Norbu for ‘Tjøgyal’  - Dharmakonge på tibetansk.

 Den italienske professor i Orientologi, Giuseppe Tucci bragte Namkhai Norbu til Italien i 1960 for at han kunne assistere i professorens arbejde. Det blev staten på en akademisk karriere i Italien for Namkhai Norbu. Han underviste først i Rom i den orientalske institut og senere i Napoli. Han underviste i tibetansk og mongolsk sprog, litteratur og kultur.

 I 1981 startede Namkhai Norbu sit første  Dzogtjen center i Arcidosso, Toscana. Herefter stiftede han centre over hele verden, så tusider af mennesker har været i kontakt med ham gennem årene, blandt andre en del danskere.

 I 1988 stiftede Namkhai Norbu en almennyttig organisation, ASIA  (Association for International Solidarity in Asia), for at gavne tibetaneres uddanelse og fremskaffe lægehjælp og medicin i de tibetanske kultur områder i Asien. I 1989 stiftede han 'Shang Shung Institute' for at beskytte den tibetanske kultur arv. Namkhai Norbu blev hædret med  den civile fortjenest medalje  tidligere i år af Italiens præsident.

 Namkhai Norbu blev 80 år gammel, hvilket er en anseelig alder for en tibetaner med rødder i det gamle Kham.

            Læs om det her  -  Læs om Namkhai Norbu her.

Klik her for toppen af siden

Her går stregen og slutter siden ...
            © tilogaard   -   Tilogaard registrer ikke noget om din færden på netstedet. Ingen tracking - ingen cookies - ingenting.  Tilogaards sikring af dit privatliv er enkel: kun dine emails og breve
                                               bliver gemt.  Tilogaards internet udbyder - www.i123.dk - samler kun statistisk information om antallet af 'hits,' som Tilogaards netsted modtager.

                                               Søger du bestemte emner, kan du indtaste dine søge ord i din brawsers søgefelt,    efterfulgt af:  site:tilogaard.dk-   f. eks.: karma site:tilogaard.dk