regnbue linje
Dharmahjulet - logo for Tilogaard Meditationskole - klik her for befirelse og oplysning

Forsiden

sitemap

Tendar

De gamle nyheder

2022 - 1


de gamle nyheder fra 2022 er her stadig:  fra januar til - marts

Læs på dette link om redaktionen af nyhederne

 

Indhold
 

Tilogaard er corona lukket indtil 1. marts - læs artiklen i højre spalte.

Kæmpe Buddha statue i Tibet vandaliseret og ødelagt.

Den store mester Tich Nath Hahn er død.

Ole Nydahl lider af svær alzheimer og krænkes af hans egen organisation.

Khenchen Trinley Paldjor Rinpotje er død.

De gamle og demente bør ikke altid have livsforlængende behandling mener overlæge.

 

Nye bøger om Tibet, januar 2022.

Lama Tønsang har det godt, januar 2022.

Pligt til at spise tamdyr.

Dodrubchen Rinpotje er død.

Sundheds fagfolk ønsker at flere folk fravælger genoplivning

 

             - Februar -

Telegram er muligvis værre end Facebook

Forbudt at fotografere ødelæggelse af de to gigant Buddha statuer i Kham

Indfør økologi overalt i Danmark

Den tredje Dudjom Rinpotje er død

 

             - Marts -

Kæmpe Guru Rinpotje statue ødelagt i Karze (Kham)

Året for den mandige vand tiger (tibetansk nytår)

En hidtil skjult kemi krise

Hashish uden hash

Krigen i Uktaine handler ikke om at vælge side, siger Karmapa Thaye Dordje

 

Der er ny gas i det danske Vesterhav

Mærkeligt kompromis i Shambhala - Sakyong Mipham går ikke af

Folkeafstemning til juni om Danmarks forsvars forbehold i EU

Så flager vi igen med Tibets nationalflag - Tibetkommissionens beretning

 

 

Klik her for toppen af siden

29. december 2021, opdateret den 14. januar 2022.  

Kæmpe Buddha statue i Tibet vandaliseret og ødelagt

Det kommunistiske kinesiske imperium  forfølger buddhisterne
fra Kardze distriktet i Kham (Sichuan delen) med vold og magt

Kæmpe Buddha statuen fra Kardze, Sichuan provinsen i Kina - før nedrivningen; foto Tibet Watch.
Gigantstatuen af Buddha Sakyamuni, som nu er fjernet og splittet ad før vandaliseringen; foto: Tibet Watch.

skandaløst overgreb på linje med kultur revolutionen for 50 år siden
som ødelagde klostre, templer og religiøse symboler - nu har det
kommunistiske kinesiske imperium ødelagt en kæmpe Buddha


 Det eksil tibetanske online magasin 'Phayul' har rapporteret om dette sidste overgreb på religions friheden i de tibetanske lande. Den forgyldte Buddha statue på godt 30 meter i højden blev opført i 2015 med de lokale myndigheders fulde samtykke og tilladelse i det selvstyrende  tibetanske  Kardze område i Sichuan provinsen i det kinesiske kommunistiske imperium. Kardze befinder sig i   Kham - et tibetansk område, men siden 1920 er halvdelen af Kham blevet en del af Sichuan. Nu mener de samme myndigheder, at opførelsen var ulovlig og har under militær beskyttelse revet det hele ned.


Undertrykkelse og ødelæggelse af tibetansk religion og national identitet i denne del af Kham synes nu at være systematisk - og yderst forkastelig - den religiøse forfølgelse er i strid med Kinas grundlov - men selv et lovbrud bremser ikke det onde imperium

 
 Nedrivningen er kun det sidste overgreb på  Buddhadharma  i Kardze området. Tidligere i år blev en  shedra  tilsvarende nedrevet. Og for nogle år siden blev det store kloster kompleks  Larung Gar  formindsket meget drastisk. Atter en gang viser det onde imperium, at religions frihed i hele imperiet betyder frihed fra religion. Det er egentlig ikke fordi man er imod religion som sådan, selvom det er 'opium for folket.' Kommunist partiet er bange for konkurence om magten i imperiet, så alle andre organisationer skal underordne sig partiet - eller forsvinde.


 Dette overgreb er en oprørende skandale. Alle ordentlige mennesker bør protestere mod denne ødelæggelse og undertrykkelse af et religiøst samfund, som ikke skader nogen. Statuen var næppe et arnested for et oprørs forsøg mod det onde imperium. Disse kæmpe statuer er symboler for fred og selvbeherskelse. Og man skal være meget negativ for at anse statuen for 'dårlig' kunst. Halsen var ganske vist for lang og øjnene for store, men begrundelsen for ødelæggelsen er angiveligt, at statuen var 'for stor' - myndighederne opfattede den som en demonstration af magt, fordi statuen var både dyr og stor.


 Forfølgelsen af tibetansk sprog, nationalitet, kultur og religion får os ikke blot til at fortvivle på khampa'ernes vegne. Det er ikke blot rystende og forfærdeligt at ødelægge Buddha statuer. Det er også en advarsel til alle, som er engageret i Kina - eller har tænkt på det - om at omgøre sådant egagement. Undertrykkelsen i hele Kina er massiv fra top til bund i samfundet. Der er ingen frihed i hele imperiet. Staten er bygget på løgn og bortforklaringer. Der er ingen retsstat - eller domstols beskyttelse mod overgreb. Forlad Kina og invester et andet sted.
  Vis også medfølelse med de utroligt mange kinesere og andre nationaliteter, som må døje med at blive undertrykte af dette brutale diktatur. Også kinesisk kultur og religion er i fare.

 
Læs om det her   (Phayul)   -   Læs nyheden hos 'Tibetan Review' her.

Læs også om nedrivningen af shedra'en her   (RFA).


(Denne nyhed har ikke spredt sig særlig meget på trods af de voldsomme ødelæggelser. Det forlyder, at de kommunistiske kinesiske besættelses myndigheder har holdt en stram overvågning af nyheds formidlingen i området, så omverdenen ikke ville bemærke voldsomhederne og den stærke symbolske betydning af vandaliseringen. Det har heller ikke været muligt at komme i nærheden af gernings stedet, hvor ruinerne fra statuen måtte befinde sig - for at tage fotografier af ødelæggelsen. Så i første omgang var det kun 'Phayul,' som rapporterede noget sammen med Tibet Watch i UK. Men nu kommer der flere kanaler med nyheden.)

Nyheden hos 'Tibet Watch'   -   Nyheden hos 'Buddhist Times'

Nyheden hos TCHRD   -   Nyheden hos 'The Tibet Post'

Nyheden hos 'Culture Tibetaine'
 

 
den 9. januar, 2022   

        Sidste nyt:

  De lokale myndigheder tvang lokale munke og folk fra landsbyer i nærheden til at overvære destruktionen.  Læs om det her   (RFA).

 
  Myndighederne straffer nu nogle munke og andre folk fra området for at sprede nyheder om ødelæggelserne. Man er tilsyneladende godt klar over, at der er foregået noget forfærdeligt, som omverdenen ikke bør vide noget om, fordi alle vil reagere med stor modvilje på disse overgreb. Er disse ødelæggelser virkelig udtryk for imperiets politik?  Læs om det her   (Tibetan Review).

 

 

14. januar 2022.  

Nu er også Drago klosters tempel vandaliseret og ødelagt  - en enorm Maitreya statue splittet ad og Templet lagt i ruiner


Maitreya statuens hoved fra Drago Kloster, Sichuan provinsen i Kina - efter nedrivningen anbragt på en lastbil; foto TCHRD.
Hovedet fra Maitreya Buddha efter vandaliseringen, anbragt på en lastbil;
foto: Tibetan Centre for Human Rights and Democracy (TCHRD).

  Det kommunistiske kinesiske imperium har nu også ødelagt en kæmpe  Maitreya  statue inde i Drago Klosters tempelrum. Statuen var tre etager høj. De første to forsøg på ødelæggelse lod sig ikke gøre, fordi statuen stod inde i templet. I tredje forsøg ødelagde myndighederne derfor også hele templet. Der foreligger desværre ikke flere detaljer. Hvorfor alle disse ødelæggelser foregår, er også uklart. Ud over naturligvis, at når man vil ødelægge et folk, skal man starte med at fjerne deres historie, sprog og religion.

Læs om det her   (Tibetan Review)  -  og her   (Phayul).

Læs også den forrige artikel   (oktober 2021).


Klik her for toppen af siden

26. januar, opdateret den 30. januar 2022.  

Pligt til at spise tamdyr

 
Ko og dreng i Nepal; fotograf ukendt.


vores tamdyr er ilde stedt - hvis vi ikke spiser dem vil de forsvinde fra Jorden som arter - de kan ikke overleve som vilde dyr

Dreng, abe og ko i Nepal

 
 Læs en interessant artikel på Aeon Magazine om økologi og moral, hvad angår dyr. Artiklen kommer ikke ind på, at der dræbes millioner af meget små dyr, når bonden pløjer marken. Det plejer  veganere  og vegetarianere at ignorere. Det gør dette skriveri også. Men ellers kommer artiklen hele vejen rundt om dyre etik.

 
 At slå dyr ihjel og spise dem er et smertefuldt emne, som derfor ikke nyder særlig megen omtale. Derfor er denne artikel god. Men artiklens forfatter, filosofi professor Nick Zangwill, laver en falsk skelnen angående menneske rettigheder og dyre rettigheder. Han påstår, at dyr ikke har rettigheder, fordi de ikke styres af fornuft. Og ikke kan ræsonere. Det er et billigt og ugyldigt argument.

 
 Dyr har først og fremmest ikke rettigheder, fordi vi ikke har givet dem særlig meget af slagsen. Det er et resultat af magt forholdet mellem bønder og tamdyr. Hvad angår en 'ren' etik, det vil sige set med de buddhistiske briller på, må tamdyr have ret til et godt liv uden dyreplageri og unødvendige  lidelser. Det er den slags rettigheder, som der kan være. Der er ingen naturlige rettigheder (som engelsk lov filosofi synes at mene). Dyr kan ikke overholde lovene - det har de ikke sans for. Dyr kan heller ikke tilstå andre dyr rettigheder, hvis det går imod deres instinkter. Det er i dette område, der skal etableres en moral - af os mennesker. Men Nick Zangwill konkluderer godt nok, at dyr ikke fortjener at lide - samt at de har ret til et godt liv - så længe det nu varer for et tamdyr. Artiklen er et kraftigt indlæg mod dyrehold på fabriks anlæg.

 
Læs kronikken her   (Aeon Magazine, USA).

 
Læs også Shamar Rinpotje's tale om dyre rettigheder   (på engelsk).


Klik her for toppen af siden

26. januar, opdateret den 8. februar 2022.  

Genoplivning, nej tak

- det er en menneskeret  at fravælge genoplivning - men folk fra sundheds væsnet presser for meget, åbenbart for at spare penge

Tatoo: genopliv ikke; ukendt fotograf.
Genopliv ikke - en tatovering...

 Det foreslås nu, at alle danskere over 60 skal kunne registreres og respekteres, når de ikke ønsker at blive genoplivet ved et eventuelt hjertestop. Man har arbejdet med forslaget i Sundhedsministeriet på grund af fleres bekymringer om emnet. Det foreslås også, at der skal være en uges betænknings tid, før rettigheden træder i kraft. Det er meningen, at en samtale med en læge skal finde sted først. Altinget skrev, at forligs kredsen i Folketinget skal tage stilling til forslaget senere i år.

 
 Lægeforeningen finder angiveligt, at alderskriteriet er tilfældigt og ubegrundet. Det må være hver enkelts ret, selv at bestemme om genoplivning skal finde sted eller ej. Man kan jo udvidde ordningen med obduktionskort, hvor man kan udfylde et officielt kort fra sundhedsstyrelsen, som angiver at man ikke ønsker at blive obduceret ved sit dødsfald. Obduktions kortet bærer man i reglen i lommepungen.  Du kan få et kort her  (som PDF fil til udskrivning på din egen printer).

 
 Også Ældresagen går ind for en læge samtale, før en ikke-genoplivelses erklæring udfærdiges. Det er som hovedregel en god ide, at tale med nogen om det, før noget sættes i værk. Det er dog ikke nødvendigvis en læge, som vil være den bedste samtale partner. Din lokale præst, Mullah eller Lama - eller filosoffen i din familie - vil sandsynligvis være mere relevant. Det er dog næppe noget for folk, som ikke er religiøse; men det er altid godt at tale med sin familie om det. Det er ikke sikkert, at familien nødvendigvis bryder sig om det.

 
 Forslaget kommer muligvis med i den nye sundhedslov, som skal forhandles på plads til efteråret. Men det er et underligt forslag, for ved det såkaldte  behandligs testamente  kan folk jo allerede nu framelde sig genoplivning.
  Der er i øjeblikket hele tre ordninger om genoplivnings behandling,  organ donation  ved 'hjernedød' og et udtrykt ønske om ikke at få foretaget obduktion ved dødsfald. Befolkningens behov er først og fremmest, at alle disse tre ordninger samles på et sted og alle registreringer foretages i det samme register. Det der foegår nu i debatten ligner en øvelse i at spare penge på de offentlige budgetter mere effektivt ved at undgå genoplivning, selvom det godt kan lade sig gøre.
  Det er et farligt spor at betræde, hvad angår borger rettigheder og 'sundhedsfaglige dødsdomme'.


Læs om det her   (Altinget).

Læs hvordan Freddy Lippert, direktør for Akutberedskabet i Region H besvarede spørgsmål om lovforslaget   (Altinget den 31. januar).

 

 

2. februar 2022.  

Behandlings testamente

Vejskilt: lukket vej.
 
 Antallet af danskere, der på forhånd siger nej til genoplivning og udsigtsløs behandling via det såkaldte behandlings testamente, falder år for år. Der er til dato oprettet 83.000 behandlings testamenter, i følge Altinget. Behandlings testamentet træder først i kraft, når en læge vurderer, at en patient er varigt inhabil på grund af eksempelvis demens, andre sygdomme eller skader, der gør, at patienten ikke kan gøre opmærksom på sin vilje. (Behandlings testamentet har afløst det såkaldte livs testamente. Behandlings testamentet er angiveligt mere bindende for sundheds personalet end det tidligere livs testamente.) Det ville være ønskeligt, at folks registrerede vilje angående både organ donation, behandlings testamente og obduktion befandt sig samme sted, så de kun skal registrere deres vilje på et sted. Det vil også gøre det nemmere for lægerne at slå disse informationer op i de offentlige registre, når det bliver relevant.

 
 Folk bør naturligvis kende til, at det er muligt for dem at oprette et behandlings testamente. Det kunne man godt gøre opmærksom på flere andre steder end blot hos sundheds styrelsen. Men det er vel næppe nødvendigt at lave direkte propaganda for ordningen. Mange er naturligt i tvivl, og det har man vel også ret til at være. Det virker som om, at diverse mennesker indenfor sundheds væsnet presser alt for hårdt på, for at flere skal oprette behandlings testamenter. Er du i tvivl om det, skal du selvfølgelig ikke oprette noget. Der er i det meste af sundheds væsnet en overtro om, at  genfødsel  ikke finder sted og at  døden  er indtruffet, når der er konstateret 'hjernedød'. Men det at dø lever ikke op til sådanne forventninger. Så det skal du selv tage højde for...
  Læs videre om organ donation  her på dette link om emnet.

Færre danskere med et behandlings testamente sidste år   (Altinget).

Læs på Sundheds styrelsens netsted om behandlings testamente
(Sundheds styrelsen)
.

 

 

3. februar 2022.  

Lad domstolene afgøre spørgsmål om liv og død

Vejskilt: lukket vej.
 
 To nye indlæg i denne debat er gode på hver deres måde. Der er den svære samtale om døden, ja - og hvem skal man tale med om det? Måske er lægen slet ikke ren rette. Og ja, det er jo sandt, at der er mange patienter, så lægerne har ikke tid nok til den svære samtale, og folk skal jo dø på et eller andet tidspunkt. Men intet af dette kan vel bevirke, at folk skal dø, før alle midler er afprøvede for at helbrede dem, vel? Det skulle da være med mindre folk tydeligt og skriftligt har lavet et behandlings testamente. Og igen: det må folk vel selv om, hvorvidt de vil det eller ej. Der er ingen ordentlig grund til en statslig kampagne, vel?

 
 Og i tvivls tilfælde om at gennemføre behandling eller ej - fordi patienten er i coma i årevis eller lignende - hvem skal så beslutte at stoppe udsigtsløs behandling? Igen taler de to debat indlæg ikke om, at vi lever i en retsstat, hvor det er domstolene, som skal tage sig af dødsdomme. Vi har ganske vist afskaffet døds straf i Danmark, men disse sundheds faglige overvejelser om liv og død - værdighed, 'utilstrækkelige lisvs ressourcer' og så videre - kan ikke overlades til en 'folkedomstol' af pårørende, læger og politikere. Skal der afsiges en dødsdom, skal det foregå i en domstol med appel mulighed. Der er intet alternativ - med mindre meningen er at afskaffe retsstaten.


Læs Mette Fugl's kronik her   (bag en 'paywall' på Politiken).

Læs klinikchef på Rigshospitalet Morten Ziebell's svar til Mette Fugl   (Altinget).

 

 

8. februar 2022.  

Advarsels skilt: foxy matter.
 
Sygeplejerske og diakon hos Sankt Lukas Hospice, Kirsten Bühler skrev på Altinget den 8. februar, at: "det viser sig, at det, som de fleste af vores patienter frygter, ikke så meget er selve døden, men tiden op til. En samtale om, hvordan processen er, kan i sig selv være lindrende. Mange patienter oplever en lettelse ved at få lov til at tale om det med nogen, der har prøvet det før, og som de ikke skal tage hensyn til."

 
 Hun er i hverdagen sammen med døden konstant, og hun skriver med megen medfølelse, så det er givende at læse. Det er naturligt, at sundheds personalet nemt bliver inddraget i den slags samtaler om det at dø. De er jo hele tiden omkring de døende og de døds truede. De døende og de døds truede bør dog sikkert tale med flere andre slags mennesker om det. Her er folks mangel på religion og et forhold til en spiriruel rådgiver eller ven jo ret udtalt. Og når folk ikke er religiøse, hvem skal de så tale med, andre end lægen eller sygeplejersken? Det er en fattigdom i vores tid.

 
 Også Kirsten Bühler kommer ikke ind på de juridiske aspekter i sagen. Hun undskylder sig med, at det ikke lige er hende at tage stilling til paragraffer og så videre. Det er sikkert typisk for vores sundheds personale. De er berørte eksistentielt med deres følelser midt i deres daglige arbejde med de syge, de døds truede og de døende.

 
 Men det fjerner jo ikke behovet for, at vi som samfund lægger beslutninger om liv og død hos domstolene. Det behøver man ikke at være jurist for at indse. Det kan pludseligt blive alt for nemt at få sin arv før tid og for staten at spare nogle penge. Med mindre man kan overbevise en dommer, at en dødsdom er på plads i netop dette tilfælde.

 
Læs om det her   (Altinget).

Læs også:  artiklen om 'utilstrækkelige livsressourcer'. En ren gyser...

Læs også den forrige artikel   (Maj 2019).

Klik her for toppen af siden

5. februar, opdateret den 13. februar 2022.  

Forbudt at fotografere ødelæggelserne

3  khampa'er  arresteret  for at fotografere  de ødelagte
kæmpe Buddha statuer i Kardze distriktet i østlige Kham

 
Gigant Buddha statuen fra Drago Kloster i Kardze, det østlige Kham, før ødelæggelsen; fotograf ukendt.

 
 
 
Gigant Buddha fra Drago Kloster før ødelæggelsen
 

 
Tre khampa'er fra Chamdo i det vestlige  Kham  blev arresteret i Kardze i det østlige Kham for at besidde fotografier af ødelæggelserne af to gigant Buddha statuer i Dardo Kloster, også i det østlige Kham. Det er endnu ikke lykkedes at få fat i billeder af selve disse ødelæggelser, fordi det kommunistiske kinesiske imperiums myndigheder på stedet har ført kampagne mod den slags. Mange andre er arresteret i den seneste tid i området på grund af protester og politiets vilkårlige razziaer. 11 munke er idømt koncentrationslejr for at sprede information om ødelæggelserne blandt tibetanerne og udenlands.

 
 Med den omfattende mørklægning af disse vandaliseringer i et yderområde af Kham, kan man formode, at der i virkeligheden er foretaget mange flere arrestationer og 'forsvindinger' af mennesker fra området, hvis eneste forbrydelse var, at de elsker deres kloster, Buddha statuer og bedemøller. Selv om der er en officiel kampagne for at kinesificere tibetansk kultur, virker disse overgreb i Kardze distriktet overdrevet - og som det rene babari med unødvendige ødelæggelser og meget omfattende krænkelser af folks rettigheder. Overvågningen af  Larung Gar  er også massiv. Ganske bizzare begivenheder må vi sige.

 
 Det er muligt at disse ekstreme begivenheder skyldes en desperation hos de imperiale kommunistiske kinesiske myndigheder, som åbenbart ikke formår, at få gjort khampa'erne til 'rigtige' kinesere. Det var en lignende desperation blandt kommunisterne i Kina, som førte til de store ødelæggelser under kulturrevolutionen i 1960'erne og 70'erne. Så den gode nyhed er muligvis, at der tilsyneladende er en massiv modstand mod det kommunistiske kinesiske imperium i Kham. Det var også i Kham, at oprøret mod imperiet begyndte allerede i 1952 - og fortsatte frem til 1978, skønt oprørerne til sidst kun befandt sig i det vestlige  Tibet  og Dolpo området i Nepal.

 
Læs om det her   (Tibetan Review).

Læs også om munke sendt i koncentrations lejr for at sprede information om ødelæggelserne   (Tibetan Review).

 
 

 
13. februar 2022.  

Obligatorisk imperialt spion program på khampa'ers smartphones

 
 Det kommunistiske kinesiske imperium kræver nu i to distrikter af det vestlige Kham, at alle med familie også udenfor det tibetanske kultur område, skal installere en app, som overvåger deres private brug af deres egen smartphone. Det er både desperat og grotesk.
 
                        Læs om det her   (Tibetan Review).

Læs også den forrige artikel   (januar 2022).


Klik her for toppen af siden

18. februar 2022.  

Den tredje Dudjom Rinpotje er død


Den 3. Dudjom Rinpotje Sangye Pema Shepa; ukendt fotograf.
 
 
 
 
 
 
 
 
Den tredje Dudjom Rinpoche Sangye Pema Shepa (se billedet) blev født i 1990. Han er nu død af ukendte årsager. Det angives på hans netsted, at han ikke har lidt af nogen sygdom siden tidlig barndom. Så hans utidige død er noget af et mysterium. Der var ingen tegn i hans seneste dage i live på hans forestående død.

 
 Den forrige - og meget berømte  Nyingma  Tulku  - Dudjom Rinpotje var hans bedstefar. Den anden Dudjom's søn hed Dola Tjødji Nyima og var altså far til den tredje Dudjom. Også han var en Tulku, skønt ikke fra Nyingma traditionen men fra  Sakyapa skolen. Desuden var den tredje Dudjom's onkel Thrinly Norbu, endnu en berømthed fra Nepal.

 
 Den tredje Dudjom gennemførte en  tre års retreat, som sluttede i 2011. Han var den fremmeste elev af Chatral Rinpotje, som gav ham utallige Nyingma  transmissioner. Han var for det meste aktiv i Nepal,  Tibet  og Sikkim, men var overhoved for en række Dharma centre over hele verden. Han var den officielle arvtager til Dudjom  Terma  traditionen fra Dudjom Lingpa (1835 - 1904), den første Dudjom Rinpotje. Så en stor Nyingma Tulku har forladt os. Han er nu i  thugdam  tilstanden. Når det er overstået, flyttes hans lig til Zheyu Kloster i Kham.
  Der er angiveligt to andre Tulku'er af den anden Dudjom Rinpotje. De har det begge godt, så vidt vides.

Læs om det her   (Dudjom Foundation).

Læs om Dudjom arvefølgen her her   (Wikipedia).


Klik her for toppen af siden

26. februar, opdateret den 10. marts 2022.  

 

Krigen i Uktaine handler ikke om at vælge side, siger Karmapa Thaye Dordje

 

Det er ikke en krig mellem russere og ukrainere
- det  er  en  syg  mands  overgreb  på  freden -

 

Ukraines flag - med Karmapas visdoms flag i midten; ukendt fotograf.

 
 
 
 
 
Ukraines flag med Karmapa's visdoms flag i midten.

 
 
 
 Det er ikke indlysende, hvad vi kan gøre for at stoppe Ruslands krig mod Ukraine, skrev  Karmapa  på sit netsted. Naturligvis bør Rusland ikke bare overfalde sine nabo lande i strid med de aftaler, som Rusland har indgået med disse lande - og i strid med international lov. Tydeligvis er præsident Putins angivelige grunde til krig lutter løgn og propaganda. Ukraines regering er ikke nazister, og der foregår ikke folkedrab i Donbas. Og Ukraine søger ikke at udvikle atomvåben. Der er absolut ingen grund til krig.

 
 Alligevel insisterer Putin på sine løgne og propaganda. Men han tror vel næppe selv på disse løgne. Hans virkelige grund til angrebs krig er, at han føler sig truet af Ukraines udvikling mod demokrati, retsstat, virkelig korruptions bekæmpelse og en ny slags velfærds stat. Russerne vil jo ganske naturligt sammenligne sig med ukrainerne og måtte måske ønske sig en tilsvarende udvikling også i Rusland. Hvis Putins militær ikke kan besætte Ukraine og indsætte en Putin venlig regering i stedet for en demokratisk, vil denne trussel mod diktaturet i Rusland fortsætte. Lykkes en sådan udskiftning ikke for Putin, og indgår han en fredsaftale med Zelenskis regering, fremstår han som en fuldbyrdet taber. Han vil i så fald ikke blot have tabt ansigt - men uden opnåelse af sine krigs mål, er han selv i fare for at blive afsat hjemme i Rusland.

Fredsdue, gavlmaleri af Justus Becker i Frankfurt; fotograf ukendt. 
 Det gør det jo noget svært at forhandle med Putin, når selve virkeligheden ikke anerkendes - og hans urealistiske og urimelige krigsmål måske alligevel har en chance. Tydeligvis tror Putin fortsat på, at han kan opnå sine mål eller i hvert fald nogle af dem. Opnår han for eksempel blot at kunne beholde Krim, kan han måske tro, at han kan bortforklare krigens enorme omkostninger og de store tab. Men det bliver særdeles vanskeligt, når han jo allerede i forvejen besad Krim. Så Putin vil sandsynligvis kæmpe videre, lige så længe der er håb om at han kan få, hvad han vil have. Forhåbentlig vil russernes egen modstand mod krigen sammen med det internationale samfunds sanktioner få Putin på andre tanker. Men det kan sagtens tage lang tid.

 
 Det er ikke russernes krig mod ukrainerne. Krigen er helt alene Ruslands mafiaboss nummer et, den kleptokratiske præsident Putins projekt. Han er gået over gevind. Det er synd for ham i og med at han kunne bruge sine talenter noget bedre. Men han ingen kontrol har over sit eget sind. Selvom han som diktator i øvrigt nyder uindskrænket magt. Han dyrker farlige imperiale illusioner, som om imperium er en god ting. Som om at det er godt, når et land undertrykker et andet. Skønt det faktisk er en forbrydelse, en uretfærdighed - og en meget usund  karma. Putin har kort sagt ikke styr på, hvad de er er sundt, og hvad usundhed betyder både for ham selv og alle andre, som han påvirker med sin magt udøvelse. Putin må gå af som præsident af Rusland. Ellers er Rusland - og alle os andre - i store problemer.

 
 Præsident Putin lider under et mindreværds kompleks, som gør ham følelsesmæssigt handikappet. Det har åbenbart også gjort ham aggressiv. Årsagen til hans menneskelige hæmning og ubalance er selvfølgelig ikke kendt. Men han har åbenbart et sår på sjælen, som slører hans forståelse af virkeligheden og indskrænker hans medmenneskelighed. Det er et åbent spørgsmål, hvor ufølsom han er blevet. Men han virker ret ufølsom - og isoleret. Koblet med dårlig tænkning og status som autokrat, er grunden lagt for en katastrofe. Og katastrofen er begyndt at rulle afsted med sin egen mangel på logik.

 
 At gøre Rusland til et stort imperium igen går åbenbart ikke, når man gør alle de forkerte ting. Og Putin har været god til at gøre de forkerte ting, så som løgn, bedrag, løftebrud, hensynsløshed, vold, snigmord og blindhed for sine egne fejl. Folk har fejlagtig antaget ham for en stor strateg. Det er han ikke. Han vil demilitarise Ukraine, men i stedet strømmer våben til landet. Han vil forhindre Ukraine i at blive medlem af EU og NATO, men nu vil de i endnu højere grad være med. NATO vil putin have til at trække sig tilbage, men i stedet bliver Finland og Sverrige nu formodentlig nye medlemmer, og antallet af NATO tropper i Øst øges. Det er nu ved at lykkes for ham at sørge for, at et russisk imperium aldrig kan ske igen - heldigvis. Der udsigt til at Putin vil tabe sin krig mod Ukraine. I hvert fald i den forstand, at han ikke vil nå sine krigsmål, før han bliver nødt til at trække sig tilbage.Zelinski; fotograf ukendt.
Ukraines præsident Zelenski (se billedet) fremstår allerede som en uventet helt, stolt, stærk og selvsikker, mens Putin ser nedbrudt ud, når han viser sig på TV. Han virker svag, træt og udkørt.

 
Putin forekommer at være syg. Han har taget på med et udbulende ansigt, som kunne antyde anti-depressiv medicin eller lignende (se billedet).Putin har det ikke godt; fotograf ukendt.
Det kan dog også skyldes vellevned uden motion hos en kejser, som er isoleret og alene i sit slot. Det er ikke åbenbart, hvad der er galt - men noget er helt forkert med ham. Han sidder sammensunket i sin stol, når han holder taler for TV med et meget uskønt sprogbrug. Han holder en utrolig stor afstand til alle, som han holder møder med. Måske er han ved at udvikle demens. Det kunne forklare hans urealistiske påstande og overdrevne angrebs lyst. Det er naturligvis blot spekulation, men et eller andet er helt galt med Putin, hvad det så end er.

 
 Det kunne naturligvis blot være et anfald af overmod, men i så fald er det et dødeligt hybris. Ingen ved endnu, hvor mange som skal dø på grund af en enkelt mands mangler og magtmisbrug. Det er diktaturets bagside. Når diktatoren mangler kvalitet og redelighed, går det galt.

Fredsdue, gavlmaleri af Justus Becker i Frankfurt; fotograf ukendt. 
 Nogle mennesker spekulerer i, at Putin er bange for at blive henrettet, hvis han mister magten. Og at det er en væsentlig faktor i hans politik. Det er muligvis rigtigt til en vis grad, men først og fremmest ønsker Putin simpelthen at beholde magten i mange år endnu. Ofte kan en rask lille krig gøre en statsleder populær derhjemme. Men Ruslands overfald på sagesløse Ukraine er ikke en lille krig - og den kommer muligvis til at vare længe. Putins liv er generelt i fare, fordi han er voldelig anlagt og har beordret mange overgreb på mange mennesker i lang tid. Krigen i Ukraine gør ikke forskel på dette mønster. Krigen tilføjer blot endnu en grund til, at hans liv er i fare. Men det er da et menneskeligt træk, at manden kan blive bange. Så mangler han jo blot det gode medmenneskelige hjerte.

 
 Prins Putins felttog i Ukraine er ved at gå i opløsning. Næsten lige så snart, som det var gået i gang. Tanks, som rullede ind i Ukraine fra Belarus, løb tør for diesel før tid, fordi soldaterne havde solgt noget af deres brændstof til belarussere, da de lå i lejr der. Store militær styrker befinder sig på uplanlagte steder, hvorfra de ikke kan flytte sig. De har det ikke godt i vinterkulde i det fri og mangler tilsyneladende alting. Så den angribende hær nedbrydes uden endnu at være kommet i kamp. I hvert fald nord for Kiev. Nogle kloge mennesker siger, at 22% af alle udgifter til Ruslands hær, flåde og luftvåben går tabt ved tyveri. Der er mangel på reservedele, dæk og mad. Så hvor længe kan sådan en hær slås?

Demonstration mod Ruslands invasion af Ukraine i USA; Fotograf ukendt.

 
 Putin burde i stedet have sørget for de utroligt mange fattige og nødlidende mennesker i Rusland. Det er kun kærlighed, som overvinder mindreværd.
  Men det er vist ikke den slags, som Putin tænker på. Og det er da synd for ham, at han er følelsesmæssigt handikappet, men når han fører sit eget land - og sine nabo lande - i ulykke - bør han gå af. Putin bør holde op med at udøve magt over andre - og i stedet søge terapi.

 
 Der er faktisk udsigt til, at Rusland lider et alvorligt nederlag. Krigen ligner mere og mere krigen mellem Armenien og Azerbaidjan for lidt tid siden. Tanks og selvkørende artilleri smadres af droner fra luften, uden at de russiske luftforsvars våben kan forhindre det. Det traditionelle luftvåben bruges meget lidt. I stedet bombarderes byer og militære stillinger med missiler, som affyres på lang afstand af sine mål. I øvrigt ligner denne krig en 'gammeldags' krig. Russerne bruger næsten ikke 'smarte' præcisionsvåben. De er dyre, og russerne har ikke så mange af dem, og dem de har er ikke særligt præcise eller 'smarte'. Så det er de såkaldte 'dumme' bomber uden styring, som hænger under vingerne på de russiske fly. Til gengæld har Rusland atomvåben, skønt de fleste mener, at det er ret usandsynligt, at de finder anvendelse. I stedet er der udsigt til, at russerne vil indgå en eller anden våbenhvile, når deres tab er tilstrækkeligt store. Atomvåben eller ej, så nytter det ikke, at lade sit militær gå til grunde støt og roligt i kampene, som det er tilfældet nu. Det er ganske enkelt ikke holdbart.

Fredsdue, gavlmaleri af Justus Becker i Frankfurt; fotograf ukendt. 
 Så krigen giver anledning til medfølelse med både russere og ukrainere, som står overfor umulige valg, som kun kan medføre lidelse og død. Der bor millioner af ukrainere i Rusland og millioner af russere i Ukraine som følge af de tidligere imperie dannelser i de to lande. De to folk er tæt beslægtede ligesom danskere, nordmænd og svenskere. De to folkeslag ønsker slet ikke at bekæmpe hinanden. Ligesom langt de fleste tyske holstenere og danskere i 1848. Men de blev naturligvis ikke spurgt om, hvad de måtte mene eller ønske. Der var ikke egentlig grund til krig dengang. Det er der heller ikke nu, hvad angår Ukraine og Rusland. Alligevel regner ulykkerne nu ned over begge lande.

 
 Det siges, at der allerede er 12.000 døde russiske soldater efter blot to ugers kampe. Det meddeles også, at den russiske hær har mistet hele 5% af sit materiel. Det forekommer urealistisk at fortsætte med den slags tab hver anden uge. Og der er store ødelæggelser i Ukraine med mange civile tab, skønt det ikke vides, hvor slemt det faktisk er - eller hvor mange ukrainere, som er døde eller lemlestede. Og der forventes mange flere døde og sårede i den kommende tid. Putin er en type, som først giver op, når han har fået virkeligt mange tæv. Og ikke kan rejse sig op igen. Desværre. Og de mange tæv står åbenbart i kø for at ramme hans hær i Ukraine.

 
 Vesten vil ikke gå i krig for Ukraine, fordi det kan medføre brug af atomvåben. Selv et 'flyve forbud' over Ukraine vil man ikke gennemføre, fordi det kun kan opfattes som en krigs erklæring af Rusland. Men Vesten sender store mængder af moderne våben til Ukraine. Der bruges enorme mængder penge til at finansiere leveringen af våben og ammunition, som Ukraine ikke skal betale for. Det betyder rent praktisk, at Rusland ikke tør bruge alle deres fly til angreb, fordi de rissikerer at blive ramt af stinger missiler. De er også forsigtige med brug af tanks i angreb, fordi de bliver synderskudt af anti tank missiler, som Vesten har leveret. Rusland tør åbenbart ikke modsætte sig disse leverancer af våben og ammunition, fordi de er klar over, at de ikke kan forhindre det. Dette er kimen til deres nederlag.

Udbrændte russiske kampvogne nord for Kiev i Ukraine, nedkæmpet af ukrainske anti tank missiler; ukendt fotograf.
Udbrændte russiske kampvogne nord for Kiev i Ukraine,
nedkæmpet af ukrainske anti tank missiler.

 
 Karmapa anbefaler derfor, at vi laver  Avalokiteshvara  sadhana  og reciterer hans  mantra  mange gange. 'Give peace a chance.'

 
 Lad den russiske hær trække sig hjem til deres eget land, og send Putin på pension. Det ender det alligevel med.
  Der er i mellemtiden ikke meget vi kan gøre som enkelt personer. Ønsker du at gøre en forskel, så støt Røde Kors eller andre seriøse humanitære organisationer. Du kan måske også hjælpe de flygtninge, som kommer til vores land.
  Men EU kan faktisk gøre en meget stor forskel: sluk for russisk gas og olie. Gå straks i gang med at sørge for at hente gas og olie fra USA, Canada og de arabiske lande. Det bliver dyrt, men det vil virkelig gøre en forskel. Bemærk i denne sammenhæng den anden nyhed om, at der er registreret enorme gas forekomster i det danske Xana felt i Vesterhavet. Så det er bare om at komme i sving.

Danmarks rigsvåben
 
 
 I mellemtiden er Folketinget blevet enige om at opruste miltæret. Det er desværre meget påkrævet, fordi de tre værn mangler ammunition, missiler og meget andet. Kun 14 danske kampvogne er klar til at føre krig, hvis det skulle være nu. I gamle dage stod der 400 kampberedte tanks klar og parat hver dag. Mange var nervøse, da en dansk fregat blev sendt til Estland for nylig, da den vist nok manglede bevæbning. Det gjorde den så vist nok ikke alligevel. Det blev aldrig helt opklaret. Så rettidig omhu var for længe siden. Og det vil tage flere år, før Danmark kan forsvare sig selv. Men måske er det ikke kampvogne, vi mangler. Droner og missiler har vist sig som meget virksomme våben fremfor tanks. Artilleriet har også vist sig fortsat at være effektivt og tidsvarende med nye typer granater og raketter. Det er slet ikke et spørgsmål om at være krigs liderlig eller lignende. Et stærkt forsvar kan forhindre et angreb.
  Krig bør man ikke opsøge, og det er ikke altid at soldater bør adlyde orderer.

Fredsdue, gavlmaleri af Justus Becker i Frankfurt; fotograf ukendt. 
 Så her på Tilogaard går vi ikke ind for kadaver disciplin og værnepligt. Og slet ikke at nogle officerer kan beslutte, hvem de danske soldater skal slå ihjel. Mord er en alt for alvorlig ting til at overlade til generaler og videre til underofficerer. Ethvert mord forgifter den enkeltes sind, så det må være individdet, som afgører om der skal skydes mod andre sansende væsner. Det er i sagens natur yderst upraktisk for militæret, men det er disse fakta, som den virkelige militære etik drejer sig omkring. Det er derfor for stort et emne til at diskutere her og nu.

 
 I den forfærdelige krig i Ukraine, er det et typisk og vigtigt politisk skridt at opruste de 3 værn, uanset hvor god eller passende moralen i militæret end måtte være. I den givne situation er det NATO's slagkraft, som er militært afgørende. Danmarks oprustning er en solidaritets erklæring med NATO og Europa - og et forsøg på at sikre Kongeriget bedre. Da vi trues af et slemt diktatur, bør vi ikke tøve med noget sådant. Det uprovokerede overfald på Ukraine viser, at truslen er reel.
  (En forbedring af den militære etik er et kæmpe projekt, som vil tage mange år, lang uddannelse og træning. Men teoretisk kan man godt udvikle en hær af  Bodhisatva'er. Men for den almindelige soldat er det nok for meget forlangt.)

 
 Det er i øvrigt bemærkelsesværdigt, at SF nu viser sig som et for alvor helt 'stuerent' parti i sin opbakning til militær oprustning, mens Enhedslisten igen viser sig som splittet mellem et gammel kommunistisk parti, som pr instinkt 'forstår' Rusland - og et moderne socialist parti med udgangspunkt i Danmark - og ikke Moskva. Så Enhedslisten er fortsat ikke helt 'stueren.' Der venter vist et internt opgør. Det samme gør sig besynderligt nok også gældende på den yderste højrefløj i dansk politik, men her er det interne opgør i fuld gang allerede. Ikke engang statsminister Orban i Ungarn vil være ven med Putin længere.

 
Læs om det her   (Karmapa's netsted).

 
Læs også:  Finansielle sanktioner af den rette slags kan fuldstændigt knække Ruslands økonomi   (The Atlantic).

 

Klik her for toppen af siden

28. marts 2022.  

 
Tibets nationalflag.
 

Så flager vi igen med Tibets nationalflag

Tibet kommisionnen har offentliggjort sin anden beretning
med en alvorlig kritik af Udenrigsministeriet og PET
- den første ufuldstændige rapport kom i 2017 -
-  sagen  tog  sin  begyndelse  i  2012  -

 
 Tibet kommissionen har offentliggjort sin rapport om Tibet sagen, hvor politiet beslaglagde demonstranternes Tibet flag, selvom det var et brud på Grundlovens påbud om ytrings frihed. Denne fadæse er der hidtil ikke rigtig nogen blandt de involverede myndigheder, som vil tage ansvaret for. Aben er blevet sendt rundt mellem Justitsministeriet, Udenrigsministeriet og politiet. Betjentene har blot gjort, som de fik besked på. De burde have lært ikke at bryde Grundloven, men på en eller anden underfundig måde, har det åbenbart ikke været en del af politiskolens læreplan for politi kadetter. Det er lidt underligt...

Et udsnit af Tibets nationale flag. 
 Men et sådant brud på Grundloven bliver naturligvis undersøgt i en kommission. Det er der tradition for i Danmark. Der burde være tradition for en Forfatnings Domstol i Kongeriget, men sådan er Grundloven ikke. Men det ville være ønskeligt. Der blev så for snart mange år siden nedsat en Tibet Kommission, som skulle undersøge sagen. Kommissionens konklusion var imidlertid i 2017, at de ikke kunne opklare ansvaret for Grundlovsbrudet, fordi der manglede information og dokumentation om sagen hos myndighederne. Myndighederne er ellers eksperter i at rapportere om alt muligt, også selvom ingen læser rapporterne.

 
 Det viste sig så, at visse myndigheder havde tilbageholdt nogle informationer, som de angiveligt anså for 'forsvundne'. Men det var de så slet ikke alligevel. Kommissionen genoptog derfor sit arbejde med mange nye vidne afhøringer og så videre. Hver gang der var nyt, kunne vi alle glæde os over det smukke tibetanske national flag, som blev vist igen og igen overalt i de danske medier. Danskerne vidste ved sagens begyndelse ikke, hvordan Tibets flag ser ud. Det er vi alle blevet bevidste om, fordi flaget er blevet vist, så ingen vist længere er i uvidenhed om det. Kineserne må græmmes, må vi tro.

Et udsnit af Tibets nationale flag. 
 Nu er der så en konklusion på kommissionens arbejde. I rapporten bliver Udenrigsministeriet og PET (Politiets Efterretnings tjeneste) kritiseret for at have lagt et hårdt pres på Københavns Politi i forbindelse med officielle besøg fra Kina. Det må anses for bemærkelses værdigt, at netop Udenrigsministeriet og PET åbenbart ikke tillægger Grundloven nogen særlig betydning, når der er statsbesøg. Det er faktisk ret underligt. Det er så en ting med Grundloven. Den gælder trods alt kun for Rigsfællesskabet. Men også de Europæiske mennesrettigheder blev overtrådt. De gælder for hele EU og EØS landene i Europa. Så det er i hvert fald nu blevet slået fast, at der er (?) - eller var - en syg 'forvaltningkultur' i disse to kongelige institutioner og ellers ret alvorlige myndigheder.

 
 Det er så et åbent spørgsmål, om Tibet Kommissionens beretning virkelig har medført ændringer i stasforvaltningen. Det siges, at der allerede er sket ændringer. Men rapporten er jo først kommet nu i sin endelige udgave, selvom embedsværket nok har vidst i hvilken retning vindene blæste. Hele sagen må ses som endnu et eksempel på, at Danmark trænger til en ny Grundlov, hvor der også oprettes en Forfatnings Domstol. Og hvor der indføres undersøgelses domstole, som af eget initiativ kan foranstalte alle mulige undersøgelser. Også selvom det ikke nødvendigvis er ønskeligt af politikerne og myndighederne i øvrigt...

Et udsnit af Tibets nationale flag. 
 
 Men vi elsker at flage for Tibet. Det er næsten synd, at vi ikke længere har denne anledning til at gøre det...
 

 
 Det er ikke muligt, at gøre et straf retsligt ansvar gældende, fordi alle sagerne i følge gældende lov er forældede. Det rejser jo spørgsmålet, om ikke alle Grudlovsbrud aldrig kan gøres forældede. Så dette punkt kunne give anledning til en hurtig lovændring. En ny og mere tidsvarende og ægte demokratisk Grundlov bliver der nok ikke noget af foreløbig. Men der er behov for et tydeligt skel mellem statens tre magter, som ikke findes i dag. Vi mangler undersøgelses dommere, som de har dem i Frankrig og Italien. Og vi mangler en Forfatnings Domstol. Men at gøre alle brud på Grundloven uden forældelse, burde ikke volde vanskeligheder i det nuværende Folketing.

Læs om det her   (Altinget).

Læs videre her   (Folketinget).

Læs også den tidligere artikel om Tibets flag   (oktober 2021).

Klik her for toppen af siden

Mangler titel-bjælken foroven? Klik her

 Klik på ‘like’ (thumbs up billedet)  -  klik igen
 og igen  -  og igen  -  indtil du er afvænnet...
Læs mere her:
Humane Tech

 
Data Ethics
er en dansk tænke-tank
om etisk    
behandling 
af alle data

7. november 2021, opdateret den 7. januar 2022.  

 
Corona virus smitte er i stigning

Tilogaard lukket på grund af corona

lukket  for besøg indtil  1. Marts 2022

 
Epidemien  intensiveres stærkt i januar måned med mange smittede hver dag,  ikke bare i Danmark  men over alt.  Prognoser  vil det,  at det hele  først topper i slutningen af måneden.  Så for en sikkerheds skyld er der lukket for alle besøg,  helt frem til  den 1. Marts. Må epidemien snart slutte.

 

22. januar 2022.  

Den store mester Tich Nath Hahn er død

Tich Nath Hahn; fotograf ukendt
Tich Nath Hahn; fotograf ukendt.
 

den verdensberømte åndelige leder har lidt slemt i årevis af følgerne af en blodprop. Nu er han død i en anstændig alder af 95

 
 Tich Nath Hahn (navnet udtales: trik nat han) blev født i 1926 i det centrale Vietnam. Han døde i sit kloster Tu Hieu i Hue, den gamle kejserby og forrige hovedstad i Vietnam. Hans berømte hovedsæde 'Plum Village' i Sydfrankrig har udsendt meddelelsen om hans bortgang. De skrev, at "han var en højest usædvanlig lærer, hvis fred, omsorgsfulde medfølelse og strålende visdom har rørt millioner [af mennesker]."

 
 Karmapa Thaye Dordje  skrev på sit netsted: "vores  Karma Kadjy  arvefølgelinje har et ganske særligt bånd med Mester Tich Nath Hahn, fordi det var hans elskværdighed som gjorde, at  nonnerne fra Dhagpo ['Laussedat' i Frankrig] blev i stand til at modtage fuld ordination som  Bhiksuni'er.
  Fordi udøvelse af  Vinaya  er basis for alle dyder [punya] og visdom [vished], er der ingen større gave end dette bidrag til  transmissionen  af  Buddhadharma.
  Hvad verden angår, føler jeg, at hans væsentligste bidrag var - og er - en ægte spirituel praksis uden grænser eller begrænsninger."

 
 Tich Nath Hahn blev verdensberømt som freds aktivist under Vietnam krigen. Men han blev også berømt som  Zen  meditations mester, digter og forfatter til over 100 bøger, som er blevet oversat til 40 sprog. Nogle af de mest kendte er 'Miracle of Mindfulness' - 'Peace is every Step' og 'How to Love'. Som freds aktivist promoverede han frygtløst ikke-vold (ahimsa) og blev herved en helt hos borgerrettigheds bevægelsen i USA - og en ven af Martin Luther King.

 
 Tich Nath Hahn måtte forlade Vietnam , da der stadig var et Nord- og et Sydvietnam. Han kom i konflikt med diktatoren af Sydvietnam, og søgte asyl først i USA og derpå i Frankrig. Da han ankom til Frankrig, oprettede han 'Plum Village' (Blommelandsbyen) som en læreanstalt, et kloster og et retreat center. Det blev til et mødested for tusinder af mennesker, som lærte at meditere og anvende buddhistisk anskuelse. Det førte også til oprettelse af mange flere centre og grupper af tilhængere overalt i verden i et globalt netværk. Efter Tich Nath Hahn's blodprop for nogle år siden, som delvist lammede ham og fratog ham sin stemme, flyttede han til Thailand for at være tættere på sit hjemland, fik vi at vide. Men efter et besøg i Vietnam, besluttede han sig for at flytte tilbage til sit oprindelige kloster ved Hue, hvor han nu er død.

 
 Lidt tid før hans blodprop, udtalte han til sine elever: "byg ikke en  Stupa  for mig [når jeg er død]. Anbring ikke min aske i en urne, [hvorved] jeg bliver låst inde og der sættes grænser for, hvem jeg er... Hvis I absolut skal bygge en Stupa, så sørg for, at der er et skilt, hvorpå der står: 'jeg er ikke herinde'. I bør desuden opsætte endnu et skilt, hvor der står, at 'jeg er heller ikke udenfor'. Samt et tredje skilt, hvor der står, at 'hvis jeg er noget steds, er det i dit åndedræt af vågent nærvær [smriti] og i dine fredelige skridt. [En hentydning til spadsergang meditation, hvor fokus er på føddernes berøring af jorden eller gulvet]."

 
 Tich Nath Hahn har også skrevet en kommentar til den kendte bog: 'The Sutra on the Full Awareness of Breathing' (Anapanasati Sutta) som egentlig er en  Theravada  Sutra, men som Tich Nath Hahn fik oversat til engelsk på grund af de simple forklaringer i Sutra'en.

Læs om dødsfaldet her   ('Plum Vilage' i Frankrig).

Læs Karmapa Thaye Dordje's hyldest til Tich Nath Hahn her   (Karmapa).

Læs også den forrige artikel   (2018).

 

Klik her for toppen af siden

16. januar, opdateret den 22. januar 2022.  

Ole Nydahl lider af svær alzheimer

Et nyere billede af Lama Ole Nydahl; fotograf ukendt.

et nyere billede af Lama Ole Nydahl

 

Lama Ole Nydahls tilstand har gradvist forværret sig over de sidste
10 år -  nu er han meget syg  og kan end ikke læse tekster længere
 

Ole Nydahls værdighed krænkes af hans egen organisation, som af ukendte grunde udsætter ham for store forsamlinger, hvor han i alles påsyn vrøvler. Hans foredrag skulle omhandle buddhisme og meditation, men Ole Nydahl er ikke i stand til at tale sammenhængende, glemmer emnet og forstår ikke nødvendigvis, hvad der foregår. Han er naturligvis vant til at foretræde store forsamlinger, men han ved ikke mere, hvad han skal lave, når han angiveligt skulle undervise eller lede en meditation. Både Lama'en og forsamlingerne er til grin.

Ole Nydahl's organisation 'Diamonway Buddhism' kan ikke være bekendt at udsætte den stakkels mand for sådan noget. Og det er faktisk ret underligt, at de gør det. Tilsyneladende lyver de for sig selv, for ledelsen udtaler, at han slet ikke er syg. Men det kan ikke være rigtigt, at de ikke har bemærket hans alzheimer demens, fordi den er særdeles åbenbar. Det er en ulykke, som straks bør stoppes.

 

Klik her for artiklen som PDF fil, som er velegnet til udskrivning - eller til at gemme på din egen computer.Lama  Ole Nydahl  er en legende i den moderne buddhismes historie om spredningen af  Buddhadharma  til Vesten. Hans virksomhed startede sammen med hans nu afdøde kone Hannah Nydahl for 50 år siden. Han har gjort sig bemærket overalt, både som missionær, forfatter og  Dharmalærer. Han har også gjort sig berygtet på grund af fremmedhad og højre radikale sympatier. Han har haft en overordentlig energi i alt, som han foretog sig, men det er gået ned ad bakke for ham de sidste ti år. Alzheimer demens har brændt hans hjerne af, så han husker dårligt, glemmer hvor han er, mister tråden i samtaler og nu heller ikke kan læse en tekst mere. Det er meget sørgeligt.

Læs alt om det:  her på dette link.

Klik her for toppen af siden

20. januar, opdateret den 26. januar 2022.  

Utilstrækkelige livsressourcer

 
Myrdet af mine kære: tekst på ligkiste; billedmanipulation Tendar Olaf Høyer.

De gamle og demente bør ikke altid have livsforlængende behandling mener overlæge - men hans forslag lægger op til mord

 
 Anæstesioverlæge Ole Pagh Mathiesen har skrevet en kronik til Altinget om den i hans øjne 'bevidstløse' fortsatte behandling af gamle, demente og uhelbredeligt syge mennesker. Han foreslår en slags mentalitets ændring blandt alle, men især sundheds personale og politikere, så livsforlængende behandling på sygehusene ikke altid skal finde sted. Denne kronik udtrykker enighed med Neurokirurg Morten Ziebell fra Rigshospitalet, som tidligere i år skrev en lignende kronik hos Altinget. De har naturligvis begge ret i, at der er et problem - hvis patienten helst ikke vil behandles. Men i disse tilfælde er det ikke altid kendt, hvad patienten ønsker. Og de to læger skriver intet om patienternes retssikkerhed. Det virker som om, at de slet ikke har overvejet de juridiske komplikationer.

 
 Kerne begrebet i Ole Pagh Mathiesens betragtninger er, at mange gamle og demente personer på plejehjem især - besidder eller er ofre for 'utilstrækkelige livsressourcer' - hvilket mildest talt er et meget tåget sprogbrug. Men når disse udsatte mennesker, som er mere eller mindre umyndige, ikke skal have livsforlængende behandling på sygehusene, lader det til at overlægen tænker, at et sammenrend af læger, politikere og pårørende kan træffe kvalificerede beslutninger på de umyndiges vegne. Det er jo ganske enkelt ikke en gennemtænkt betragtning, fordi den ikke tilgodeser folks rettigheder. Som udgangspunkt må folk virkelig bestemme over deres eget liv - især hvad angår en virkelig dødsdom. Det er rystende at foreslå, at en udefineret sundheds vurdering kan afgøre liv og  død  - og selv en veldefineret sundheds vurdering bør ikke kunne føre til en dødsdom udenfor en retssag.
  Jeg tror, at overlægen har ret i, at nogle mennesker gerne vil dø, selvom de godt kan leve lidt længere, og at det er problematisk, når de er blevet demente.

 
 Men jeg kan som medborger ikke bestemme, hvem som skal leve og hvem som skal dø. Hvordan kan en politiker, en overlæge eller en pårørende beslutte sådan noget på baggrund af betragtninger om værdighed, bekymring og livs kvalitet? Det eneste helt legale princip må være, at det er det enkelte menneske, som selv må afgøre, om det vil leve eller dø. Ellers halter juraen.
  Så kan man jo forestille sig, at man kunne lave livstestamenter om, at man gerne vil hjælpes til en værdig død, hvis og når man bliver dement; eller hvis man skulle henligge i livslang coma. Det kunne meget vel forekomme medmenneskeligt. Men under alle omstændigheder kan hverken politikere, læger eller pårørende træffe beslutninger om liv eller død for et andet medmenneske. Skal der ske en 'kvalificeret' beslutning om sådan noget, må det i sagens natur være en dommer, som træffer beslutningen efter en retssag i fuld offentlighed med appel mulighed. Vi kan ikke tillade 'sundhedsfaglige mord' på vores medborgere. Der  skal  simpelt hen foreligge en endelig 'dødsdom' - før livsforlængende behandling stoppes.

 
Læs kronikken her   (Altinget).


Klik her for toppen af siden

19. januar 2022.  

Khenchen Trinley Paldjor Rinpotje er død

Khenchen Trinley Paldjor Rinpotje; foto Thule Jug. 

 

Khenchen Rinpotje var en af Karmapa Thaye Dordje's meget værdsatte Dharmalærere

 

 

 

 
Khenchen Trinley Paldjor Rinpotje blev født i 1930. Han blev  munk  som dreng og var en retreatmester og meget vigtig  transmissions  linje arvtager indenfor  Karma Kadjy  traditionen. Titlen 'Kenchen' (stor vidende) fik han af  Karmapa Thaye Dordje  i 1999. Han stammer oprindeligt fra Nangchen i  Kham. I  Tibet  havde han allerede gennmført den traditionelle tre års meditative tilbagetrækning tre gange, før han var blevet 30 år gammel. I den forbindelse modtog han hele transmissionen fra Karma Kadjy. I 1959 flygtede Khenchen Rinpotje til Indien som så mange andre for at undgå og for at overleve det kommunistiske kinesiske imperiums besættelse af de tibetanske lande, ødelæggelserne af klostre og templer, de forfærdelige koncentrations lejre og den generelle forfølgelse af buddhismen. Han slog sig derpå ned i   Rumtek Kloster  i Sikkim på den  16. Karmapa's  opfordring.

 
 I Rumtek fik Khenchen Rinpotje endnu flere transmissioner af mange forskellige berømte personer fra flere andre traditioner. Den 16. Karmapa bad ham forestå uddannelsen af den kendte Trungram Gyaltrul Rinpotje (bor nu i USA), hvilket forhindrede Khenchen Rinpotje i at gennemføre en livslang meditativ tilbagetrækning, som han ellers havde i tankerne. Han blev senere den 17. Karmapa's  Dharmalærer. For det meste har han boet i Taiwan, Hongkong, Singapore og Malaysia. På det seneste befandt han sig kontinuerligt i staten New York i fredelige omgivelser ude på landet.

 
 Vi har nu mistet en stor mester i Khenchen Rinpotje, skønt de fleste ikke har kendt til ham. Han var ikke særlig meget en offentlig person og har vist aldrig besøgt Europa. Karmapa Thaye Dordje skrev på sit netsted den 19. januar:

 "Jeg priser mig personligt lykkelig over, at have haft den gode skæbne at møde ham [Khenchen Trinley Paldjor] og have modtaget værdifulde Dharma transmissioner, og jeg vil altid værdsætte hvert eneste øjeblik, som jeg fik sammen med ham."

Læs om dødsfaldet her   (Karmapa's netsted).

Læs mere om Khenchen Rinpotje's liv her   (Karmapa News).

Klik her for toppen af siden

26. januar, opdateret den 29. januar 2022.  

Dodrubchen Rinpotje er død

Dodrupchen Chorten Monastery in Sikkim og the Tashi Choling Center for Buddhist Studies i Oregon USA har meddelt døedsfaldet


Dodrubchen Rinpotje; fotograf ukendt.
Den 4. Dodrubchen Rinpotje; fotograf ukendt.

 
 Den fjerde Dodrupchen Rinpotje var en af de vigtige transmissions arvtagere indenfor  Nyingma  traditionen. Onsdag morgen holdt hans hjerte op med at slå, og han befinder sig nu i en tilstand af dyb  samadhi, kaldet  thugdam. Han sidder nu på sit kloster i Sikkim.

 
 Dodrupchen Rinpotje var den vigtigste opretholder af 'Longchen Nyingtig' transmissionen indenfor  Dzogchen. Han blev født i 1927 i Golok, hvor han blev genkendt af den femte Dzogchen Rinpotje. Da han var fire år gammel blev han sat på tronen i Dodrubchen Kloster i  Kham. Han flygtede herfra til Sikkim i 1957 på grund af urolighederne og ødelæggelserne i Kham på den tid, som det kommunistiske kinesiske imperium forårsagede i reaktion på khampa'ernes oprør. I Sikkim var han leder af to klostre. Han var også abbed af et kloster i Bhutan og stiftede centre i USA.

 

Læs Karmapa Thaye Dordje's hyldest til Dodrubchen Rinpotje her   (Karmapa's netsted).

Læs om det her   (Buddhist Door, Hongkong).


Klik her for toppen af siden

30. januar 2022.  

Lama Tønsang har det godt

 
Lama tønsang laver tjød praksis, 2020; foto fra Monychardon centeret.

 
Lama Tønsang har haft flere kriser i 2021, men hans tilstand er nu stabil
 
 
 
 
 
 
Lama Tønsang laver Tjød Pudja i 2020.
 

 
Den store  Tjød  og  Mahamudra  mester  Lama Tønsang  i Montchardon ved Grenoble i Frankrig har haft flere kriser i de forløbne to år, hvor hans liv hang i en tynd tråd på grund af diverse sygdomme. Det er nærmest mirakuløst, at han stadig er i live. Det skyldes rettidig omhu hos hans læger, Montchardons beboere og de franske hospitaler.

 
 Lama Tønsang har det efter omstændighederne godt i år, men hans gigt i knæene er blevet værre. Så hans sundheds tilstand har faktisk været stabil i længere tid. Vi må håbe, at det fortsætter sådan; men hans helbred er meget skrøbeligt.

 
Læs om det her   (Karma Mingyur Ling - Montchardon).

Læs også den forrrige artikel   (juni 2021).


Klik her for toppen af siden

27. januar 2022.  

Nye bøger om Tibet

 

Bookcover: Forbidden Memory. 
 
Den forbudte hukommelse

 
Den kendte skribent Tsering Woeser har udgivet en ny bog om  Tibet  under klutur revolutionen i det kommunistiske kinesiske imperium. Fotografierne har hun fundet hos sin far Tsering Dordje, som var deltager i de forfærdelige ødelæggelser og overgreb, som rødgardisterne udsatte tibetanerne for.

 
 Bogen er på 448 sider med 345 fotografier. Bogen udpensler vold, overgreb og ødelæggelser, som alle led under. Bogen viser også, at der var mange tibetanere blandt de revolutionære. Tsering Woeser prøver i bogen at forstå, hvad der egentlig foregik.

Læs om den her   (Nebraska Press).

 

Bookcover: The Chinese Revolution on the Tibetan Border.


 

Den kinesiske revolution i Tibets grænseland


 
 Om det kommunistiske kinesiske imperiums forsøg på at gøre  Amdo  til en 'rigtig' kinesisk provins. Efter magtovertagelsen i 1949, blev hele Amdo området gjort til en kinesisk provins. Siden revolutionen i 1911 var området blevet en krigsherres egen stat, hvor han herskede uinskrænket helt frem til kommunisternes sejr i 1949. Det var imidlertid slet ikke så nemt at opnå en rigtig kinesificering og socialisme. Kommunisterne prøvede, men mistede hurtigt tålmodigheden. Så overtalelse, undervisning og gullerods politik blev snart afløst af vold, undertrykkelse og ensretning. Det førte til oprøret i de sene halvtredssere, og har efterladt store sår i alles sjæle, som Amdo ikke er kommet sig over. Bogen er et studie i denne udvikling.

Læs om den her   (Cornell Press).


Klik her for toppen af siden

9. februar 2022.  

Telegram er muligvis værre end Facebook

Telegram's logo. 
Telegram er en stigende populær internet platform for udveksling af private personers og organisationers beskedder, nyheder, møder, kampagner, demonstrationer og lignende. Tjenesten er russisk med en Guru lignende chef bosiddende i Dubai.
 
     Billedet viser Telegram's logo.                       Telegram er et ret underligt firma, præget af mangel på gennemsigtighed. Det er meget anderledes end Facebook, men det er ingen garanti mod manipulation af brugerne og offentligheden. Læs om Telegram's mærkværdige udvikling hos Wired Magazine i USA.

Læs artiklen her   (Wired Magazine).

 
  Læs også den forrige artikel   (september 2021).
 


Klik her for toppen af siden

12. februar 2022.  

Indfør økologi overalt i Danmark

Ny pesticidlov er blot et plaster på såret og ingen kur for miljøet

 
Farvel til Round Up; fotograf Yves Herman.

 
 
 
Round Up gift flasker

 
Altinget skrev, at:  "En kombination af afgifter, et delvist forbud mod Roundup samt fremme af ny teknologi skal sikre, at landbrugets anvendelse af skadelige pesticider bliver reduceret med over en fjerdedel frem mod 2025."

 
 100 millioner kroner er afsat til formålene i forslaget. Det bliver svært at nå frem. Regeringen og forligs partierne vil fremme 'intelligent' og mere præcis sprøjtning; en teknologi som allerede finder stor anvendelse i landbruget. Men på trods af, at det naturligvis er et fremskridt, at landbrugets anvendelse af gift i miljøet mindskes - hvis det faktisk bliver resultatet - så vil millioner af gavnlige insekter (for eksempel bier), smådyr og fugle fortsat blive forgiftede, syge og dø af det i de kommende år. Og gift stofferne vil stadig sive ned i grundvandet.

 
 Hvad der skal til er naturligvis, at al landbrug i Danmark skal være økologisk i løbet af ganske få år. Og at det herefter skal være forbudt at bruge gift i naturen, på offentlige arealer og private have og andre områder for eksempel fodbold- og tenis-baner.

 
 Det er alligevel der, at vi ender, så hvorfor trække pinen ud?  Læg hele landbruget om efter økologiske principper inden 2030.

 
Læs om det her   (Altinget).

Læs milæjø ministeriets meddelelse her.

 
Læs også den forrige artikel   (oktober 2021).


Klik her for toppen af siden

30. januar, opdateret den 3. marts 2022.  

 
Året for den mandige vand tiger

 
-  det nye år  efter  Tsurphu kalenderen  begyndte  den 2. februar  -
tid til at smide det gamle års dæmoner ud og udskifte dine bedeflag

i følge den almindelige tibetanske kalender sker skiftet til det nye år ved midnat den 2. marts

 
Vand tigerens år; fotomontage af Tendar Olaf Høyer.

Den mandige vand tiger;  montage af Tendar Olaf Høyer
Karmapa har meddelt at festligheder i den anledning vil
følge  den almindelige tibetanske kalender  -  angiveligt
af praktiske årsager

 
 Losar - det tibetanske nytår - indtraf i år ved midnat mellem den første og anden februar - efter  Tsurphu  kalenderen. Denne beregnings metode stammer fra den 3.  Karmapa. Imidlertid finder Losar efter den almindelige tibetanske kalender først sted til midnat mellem den anden og den tredje marts.Tigermis og tiger; fotograf ukendt.
Så hvornår bør det fejres?  Karmapa Thaye Dordje  har udtalt, at man af praktiske hensyn vil fejre nytåret efter den almindelige tibetanske kalender op til den tredje marts. Det vil sige på  Karma Kadjy  klostrene og så videre.

 
 
Tsurphu kalenderen holdes i øvrigt højt i hævd, hvad angår de særlige  astrologiske  dage, som er egnet til det ene og det andet, særlige  Pudja  dage og så videre.

 
 Tilfældigvis falder det kinesiske nytår sammen med Tsurphu kalenderen i år. På Tilogaard fejrer vi slet ikke nytår, hverken den 31. december eller nu. Men det er en traditionsrig  tibetansk  skik med middelalderlige undertoner med Pudja'er og bønner for et godt år for landbruget, ingen krig, sundhed og velfærd for alle.

 
 Det giver god mening at fastsætte årskiftet ved forårs tid. Fordi alle livs cyklus starter op igen på denne tid. Her på Tilogaard blomstrer vintergæk og erantis overalt. Og der er store knopper på flere buske, som snart vil lave nye blade.

 
Hent Tsurphu kalenderen her   (Google drive - til frit tryk; PDF fil).

Læs Karmapa's nytårs hilsen her   (Karmapa's netsted).


Klik her for toppen af siden

2. marts 2022.  

 
Kæmpe Guru Rinpotje statue ødelagt

det kommunistiske kinesiske imperium fortsætter sin
undertrykkelse  af  Buddhismen  i  det  østlige  Kham

 
Chanang Kloster med den stadig intakte Guru Rinpotje statue foran; foto: Tibet Watch.

Endnu en kæmpe statue er ødelagt - denne gang er det Guru Rinpotje

 
 Det kommunistiske kinesiske imperium fortsætter sin kampagne mod gigant Buddha statuer i det østlige  Kham. Nu er det gået ud over en kæmpe  Guru Rinpotje  statue i en i øvrigt nydelig kinesisk pavillion struktur, som beskyttede statuen mod vejrliget. Kæmpe statuen stod foran Chanang Kloster (se billedet). Sattelit fotografier fra RFA viser den store statue før vandaliseringen i oktober måned - og en tom trone uden statue på - fra januar (link for neden).

 
 Det er et ubegribeligt overgreb. Hvordan kan de kommunistiske kinesiske imperialister håbe på at vinde hjerter og sind med denne fremgangs måde? Det forlyder, at de lokale munke blev tvunget til selv at molestrere statuen. Det er tydeligvis de lokale myndigheder som af uransagelige årsager fører denne hårdt undertrykkende politik, som ligner den kommunistiske kinesiske kultur revolutions fremgangs måder fra 1970'erne.

 
 Den tre etager høje statue blev revet ned allerede i januar, men informationerne er først kommet ud af det onde imperium nu. Statuen er angiveligt kun 6 år gammel. Formålet med ødelæggelsen er ikke kendt. Det må formodes, at vandaliseringen skyldes et ønske om at ødelægge tibetansk kultur, sprog og religion. Tilsvarende må det formodes, at denne ødelæggelse sammen med de to andre alvorlige nedrivninger, som fandt sted i december i det samme område af Kham, må opfattes som et led i en bestræbelse fra det onde imperiums side på at 'kinesificere' tibetansk kultur og religion.

 
 I både det Indre Mongoli, Uighurland (Xinjiang) og det tibetanske kultur område undertrykkes brugen af de nationale sprog, som alle taler - og disse mennesker forsøges tvunget til at tale madarin kinesisk. Det er meget voldsomt og folk, som modsætter sig forsvinder sporløst - eller arresteres officielt.

 
 Alle gode mennesker bør protestere mod disse ødelæggelser og denne uhyrlige undertrykkelse af fredelig religions udøvelse. Det er en katastrofe for det tibetanske sprog, den tibetanske kultur og den buddhistiske religion, som i  Tibet  har en helt anden form end i selve Kina. Disse ødelæggelser og denne undertrykkelse er i åbenbar strid med FN's vedtægt og Folkeretten. Stop ulykken, før den er fuldbragt.

 
Læs om det her   (RFA).

Og her  (Tibetan Review).

Og her  (Phayul).

 
Læs også den tidligere artikel  (januar 2022).


Klik her for toppen af siden

6. marts 2022.  

 
Stempel: important!

En hidtil skjult kemi krise

der er ikke styr  på udslip af kemikalier
overalt på Jorden  - det kan kun gå galt

 
 Morten Ryberg, Adjunkt, DTU skrev på Altinget, at: "Der findes i alt 350.000 nuværende kemikalier. som ifølge eksperterne både er dårligt regulerede og dårligt undersøgt. Og derfor er der grund til bekymring for, hvad konsekvenser bliver for både menneskers sundhed og naturens ve og vel."

Læs om det her   (Altinget).

Klik her for toppen af siden

6. marts 2022.  

 
Glad mand med hasish hat og solbriller; montage.

Hashish uden hash

genmanipuleret amøbe
laver  forbudte  stoffer

 
 
Nu kan du snart blive høj af THC proteinet, som er kendt fra den forbudte cannabis plante, uden at det er ulovligt. Snart er det nemlig muligt at fremstille THC, som folk bliver høje af, uden at stoffet kommer i nærheden af en cannabis plante. Et tysk forskerhold har fundet ud af at gen modificere en amøbe, så det stakkels lille væsen nu fremstiller forstadiet til THC. De regner med snart at kunne få det lille kræ til at lave hele THC molekylet til alle mulige terapeutiske formål. De har åbenbart ikke tænkt på, at dette også kan bruges rekreativt. Men det er altså ikke lykkedes helt endnu.

 
 "Ved vores undersøgelser har vi fundet ud af, at amøben 'Dictyostelium' kan bruges som en biokemisk produktions platform for polyketide baserede produkter," siger biokemiker Christin Reimer fra forsker gruppen på 'Leibniz Institute for Natural Product Research and Infection Biology' - Hans Knöll Institute i Jena i Tyskland. Hun fortsætter: "Vores mål er at få de sidste to emzymer indsat [i den genetiske kode hos smådyret], som endnu mangler for at kunne fremstille det færdige THC i ambøben."

 
 I betragtning af, at man jo ganske nemt allerede kan fremskaffe THC fra cannabis planten, må vi som buddhister påpege, at amøber er smådyr, som formodentlig kan opleve både lidelse og lykke. Så de bør ikke misbruges som 'produktions platforme.' Hent dit hash fra planter, og lad de små kræ være. Det bliver sikkert ganske snart helt lovligt.

Læs om det her   (Eureka Alert Magazine).

Klik her for toppen af siden

9. marts 2022.  

 
Sparegris

Der er ny gas i det danske  Vesterhav

det gamle  Xana felt  gemmer
på enorme mængder naturgas

 
 
 
Xana feltet blev forladt af Ørsted for nogen tid siden, og feltet faldt tilbage i statens hænder. Brugsens eget olieudvindings selskab Danoil foreslår nu, at Xana feltet tages i brug igen, fordi der er masser af gas. Så Danmark burde hurtigt blive selvforsynet igen, hvis staten vil eller der er andre olie selskaber, som vil investere. Hvorfor det er gået upåagtet hen, at der ligger enorme gas reserver i Xana feltet, er lidt mystisk.

 
 Men på anledning af, at der i øjeblikket flyder russisk gas i de danske gas ledninger, og der er et politisk øsnke om at stoppe den aktivitet, er det nærliggende at gå i gang med Xana feltet straks. Den grønne omstilling vil køre videre uden at blive forhindret af et sådant projekt. Gas er ganske vist slet ikke så slemt som råolie og kul, men på længere sigt skal al den CO2 udledning stoppes. Men lige nu er der en krigs tilstand, så vi skal være glade for at undgå at gå over til kul.

Læs om det her   (Energy Supply).

Klik her for toppen af siden

16. marts, opdateret den 17. marts 2022.  

 
Mærkeligt kompromis i Shambhala

Sakyong Mipham  afgiver magt  men beholder ejendom  og  formue
selvom medlemmerne har skabt dem - en skandale efter skandalen

 
Sakyong Mipham; fotograf ukendt.

 
Shambhala træning, oprindeligt Trungpa Rinpotje's organisation, har endelig lavet en slags styrings reform. Det er en underlig blandings cocktail. Sakyong Mipham (se billedet),  Trungpa Rinpotje's  søn og arvtager, trak sig midlertidigt fra sin leder rolle i  Shambhala  i 2018 på grund af de mange sex skandaler, som han lavede over en årrække (link til historien for neden). Derpå har der været kaos i organisationen, også internationalt. Sakyong Mipham var heller ikke den enste  Dharmalærer, som lavede sex skandale hos organisationen.

 
 Efter den slags er der virkeligt kun en ting at gøre for et religiøst samfund. Nemlig at skaffe sig af med de skandale ramte ledere, når de har brændt folks tillid af. Det er imidlertid endnu ikke sket, hvad angår Sakyong Mipham.

Sakyong'ens segl med en noget sigende skorpion 
 Først og fremmest, formodentlig fordi han er den 'kongelige' arvtager til Shambhala træning, som Trungpa Rinpotje stiftede i 1970'erne. Det er altså endnu ikke helt lykkedes at vippe Sakyong Mipham af pinden, fordi han i øjeblikket er den såkaldte 'linje bærer' af transmissionen fra hans far. (Man kan spørge ind til, hvilken  transmission  helt nøjagtigt, der er tale om, for ingen havde hørt om Shambhala træning, før Trungpa Rinpotje satte konceptet i gang. Det virker ikke 'buddhistisk'.)
  Da Sakyong Mipham's skandale brød frem i 2018, trak han sig fra ledelsen af Shambhala. Sidste år begyndte han så at undervise igen. Men selvom han er kommet tilbage i nogen grad som spirituel leder af Shambhala, er det under stor modstand fra mange medlemmer af Shambhala centrene. Der har været kampagner for at få ham til at forlade organisationen helt og aldeles.

 
 Med andre ord er Shambhala træning fortsat noget rod, og nu er det klart, at der aldrig vil blive ryddet helt op efter skandalerne. Man formåede ikke at skille sig af med den erotiske overfaldsmand. Det går jo bare ikke, selvom han er noget lig en eller anden slags konge (uden sit eget land).

Sakyong'ens segl med en noget sigende skorpion 
 Men der er altså trods alt sket et vist fremskridt, fordi de nationale Shambhala organisationer i USA og Canada er blevet selvstyrende og frie for det forrige diktatur fra Sakyong Mipham's side. Der er sket flere organisatoriske tiltag. Organsiationen Shambhala International hedder nu Shambhala Global. Sakyong Mipham sidder trygt og sikkert på denne organisation og styrer stadigvæk dens faste ejendom og formue som ene ejer. Men i USA og Canada er de nationale Shambhala netværk blevet lavet om med nye vedtægter, som sætter Sakyong Mipham udenfor bestyrelserne - bortset fra, hvis disse nationale organisationer vil lave deres vedtægter om, sælge ejendom eller nedlægge sig selv. I så fald skal 'Sakyong linje bæreren' (hvilken i øjeblikket er Mipham) give sin tilslutning, før det kan ske. Men ellers er de to organisationer blevet selvstyrende uden Sakyong Mipham i bestyrelserne. Organisationerne har nu selvsupplerende bestyrelser.

 
 Der var angiveligt lange og fortrolige forhandlinger mellem de to organisationer og Sakyong Mipham, før dette resultat blev opnået. Det er imidlertid et sygt kompromis. Sakyong Mipham kan faktisk fortsat undervise i Shambhala centrene, men hvis medlemmerne af centrene ikke inviterer ham, kommer han selvfølgelig heller ikke. Det forlyder, at han har tænkt sig i fremtiden for det meste at undervise udenfor Shambhala netværket. Så man vil åbenbart både kunne være i Shambhala med og uden Sakyong Mipham.

Sakyong'ens segl med en noget sigende skorpion 
 Det betyder, at reorganiseringen kan opfattes som en godkendelse og hvidvaskning af Sakyong Mipham's sex overgreb. Det duer selvfølgelig ikke. Hvis de ikke kan slippe fri fra Sakyong Mipham som landflygtig 'konge' af Shambhala, så må de ansvarlige i de to nationale organisationer nedlægge sig selv. De kan så eventuelt lave en ny organisation med nye Lama'er og ledere, for eksempel den meget berømte Pema Chödrön. Der kan de jo også opretholde en Shambhala træning via Pema Chödrön, og så glemme alt om kongeriger og midelalderlige diktaturer med forgyldelse af deres Lama'er.

 
 Det bliver der nok ikke noget af. Intet tyder på det. Så vi må forvente en langsom stille død, hvor medlemmerne forlader Shambhala centrene og finder andre steder at træne meditation og dyrke Buddha som en religion. Med alt det rod, som foregår i Shambhala centrene, må vi også forvente, at hele ideen med Shambhala træning også langsomt forsvinder. Det var helt ærligt også noget underligt noget. (Læs om  Shambhala træning  i Ordforklaringen.)

Sakyong'ens segl med en noget sigende skorpion 
 Organisatorisk er Sakyong Mipham og hans familie blevet inkorporeret i to internationale organisationer; dels Shambhala Global - dels Sakyong Potrang ('Sakyongs trone'). Hvorfor der er disse to i stedet for blot en organisation, vides der ikke noget om. Men begge organisationer står som ejere af det meste faste ejendom i både Canada og USA, som i tidens løb er blevet samlet i Shambhala's navn.

 
 Hvor meget Shambhala USA og Shambhala Canada egentlig ejer, vides ikke. Men selvom Sakyong Mipham sidder tungt på det meste ejendom og formue, er der altså nu to selvstyrende nationale organisationer, som har kontrol med de individuelle Shambhala centre på det Nordamerikanske kontinent. De to nationale organisationer har også fået evig ret til logo og navn.

Advarsels skilt: Foxy Dharma! 
 Der er dog ikke noget medlems demokrati. Og fremtiden er stadig meget usikker for Shambhala træning, når man ikke har skaffet sig af med sin overfalds leder, som aldrig rigtig har fået sagt undskyld eller lovet bedring og forandring. Det må betyde, at krisen i Shambhala slet ikke er slut endnu. Heller ikke indtægterne lever op til at finansiere hverken Sakyong Mipham eller de forskellige ejendomme, som blev anskaffet på Trungpa rinpotje's tid. Der er blevet solgt ud af nogle af ejendommene. I øjeblikket er Shambhala Mountain Centre ved Boulder i Colorado gået konkurs, og man forsøger en gælds sanering.

 
 Man må undre sig. Hele historien - som er ret lang - giver en dårlig smag i munden. Selvom Trungpa Rinpotje har skrevet glimrende bøger om buddhisme, har hele hans organisation åbenbart fra begyndelsen af - været rådden. Det var ikke 'crazy wisdom' - det var bare crazy.

 
Læs om det her   (Shambhala USA om sin fremtid).

Læs videre her   (Shambhala USA om forlig med Sakyong Mipham).

Læs endelig den udførlige artikel om hele skandalen her   (2018 - 2022).

 
Læs også den tidligere artikel  (januar 2020).


Klik her for toppen af siden

18. marts 2022.  

 
Dansk F35 jagerfly; ukendt fotograf.
 

Folkeafstemning til juni

om forsvars forbehold til EU - stem mod imperialisme - stem nej

 
 Danmark skal til folkeafstemning om forsvars forbeholdet i EU til juni. Som omtalt i artiklen om krigen i Ukraine, må det anses for nødvendigt at opruste militæret i Kongeriget. Men forsvars forbeholdet er da en glimrende ting at have. Politikerne, som går ind for at afskaffe forbeholdet, mener at det forhindrer Danmark i at deltage i fælles militære opgaver, som EU påtager sig, for eksempel på Balkan. Men det passer jo ikke.
  Hvis Kongeriget bør give en hånd med, kan Folketinegt blot beslutte, at man billiger et sådant arrangement i et eller andet nærmere bestemt omfang, som Folketinget samtidigt tager stilling til. En sag ad gangen. Det forlyder, at det alligevel er sådan, at det militære samarbejde i EU foregår i øjeblikket. Men hvorfor så ændre på forbeholdet?

Pas på den politiske ræv 
 Diverse danske regeringer har siden folkeafstemning om Mastricht traktaten for længe siden, konsekvent opretholdt det synspunkt, at Danmark ikke kan deltage i EU's militære samarbejde, når vi har vores traktat forbehold. Det er blot en politisk holdning, som ikke ændrer på, at vi godt kan deltage, som det er nu. Man har fastholdt dette synspunkt med henblik på, at få forbeholdet fjernet på et eller andet tidspunkt. Det er en illusiom; og det grænser til idioti. Selvfølgelig er det godt at kunne stoppe et militært eventyr ved en beslutning på Tinget. Og det er fantastisk, at EU gik med til det danske forbehold.

 
 Det er muligvis ønskeligt med en EU hær og flåde og så videre ud fra et internationalt militært synspunkt i mange EU lande. Og hvis noget sådant er på vej til EU, vil der vel vil også ske en permanent logistik og kommando fordeling på EU plan og så videre. Ligesom det forefindes i NATO. Men vi kan jo som det er, blot deltage ud fra en vurdering i Folketinget, hver gang der er noget. Hvis og når Folketinget beslutter, at vi godt vil være med til noget, for eksempel at sende freds bevarende styrker til Kosovo, vil de andre EU lande sikkert tage imod et sådant tilbud med glæde. De vil ikke sige nej, fordi vi først skal fjerne vores militære forbehold til EU. Naturligvis ikke. Ethvert dansk engagement vil således været funderet i en særlov om udsendelse af dansk miltær til en EU styrke. En sådan lov vil sætte grænser for, hvad vi kommer til at deltage i. Der er flere gamle imperier med i EU. Selvom de har opgivet deres tidligere imperier, kan de hurtigt begynde igen. For eksempel Frankrig i Nordafrika. De fik vist aldrig helt opgivet det franske imperium i Afrika.

Pas på den politiske ræv 
 Det vil være yderst kedeligt, hvis Kongeriget pludselig en dag skulle være tvunget til at deltage i imperialistiske eventyr i Afrika eller Vestasien. Så det er da fint, at vi blot kan meddele EU, at denne eller hin militære operation eller intervention ikke lige er vores kop te. Og det er godt, at vi har papir på det i form af en traktat. Ligesom det er direkte ønskeligt, at det er Folketinget, som suverænt beslutter, om danske soldater og krigsskibe skal stoppe terrorister eller intervenere for at beskytte et folk i et andet land mod besættelse eller anden ufrihed.

 
 Imperiets spøgelse truer altid alle. Det ses i øjeblikket ved Ruslands invasion af Ukraine. Det er rendyrket imperialisme. USA's invasion af Irak var i princippet også imperialistisk, selvom nogle mener at motivet var at skaffe demokrati til landet og at beskytte det Shia muslimske mindretal. Præsident Bush selv sagde dengang, at "verden er afhængig af olie..." Han talte også om demokrati og så videre, men det afgørende var jo olien fra Irak. Det ville man gerne kontrollere - dengang. Det har så ændret sig sidenhen, så USA i dag ikke er specielt interesseret i Iraks olie. Man er heller ikke længere interesseret i Afganistan. Sådan går det op og ned med imperier.

Pas på den politiske ræv 
 Danmark blev afvænnet fra imperialisme i 1864. Vi skal ikke have gang i den igen som deltagende europæere. Så pas på. Behold det militære forbehold. Det er rettidig omhu. Væk med alle imperier.
 

Klik her for toppen af siden

Her går stregen og slutter siden ...
            © tilogaard   -   Tilogaard registrer ikke noget om din færden pÃ¥ netstedet. Ingen tracking - ingen cookies - ingenting.  Tilogaards sikring af dit privatliv er enkel: kun dine emails og breve
                                               bliver gemt.  Tilogaards internet udbyder - www.i123.dk - samler kun statistisk information om antallet af 'hits,' som Tilogaards netsted modtager.

                                               Søger du bestemte emner, kan du indtaste dine søge ord i din brawsers søgefelt,    efterfulgt af:  site:tilogaard.dk-   f. eks.: karma site:tilogaard.dk