regnbue linje
Dharmahjulet - logo for Tilogaard Meditationskole - klik her for befirelse og oplysning

Forsiden

sitemap

Tendar

De gamle nyheder

2023 - 2


de gamle nyheder fra 2023 er her stadig:  fra juni - december

Læs på dette link om redaktionen af nyhederne

 

Indhold
 


Mette Frederiksen og aktiv dødshjælp - læs artiklen i højre spalte

Atomkraft, nej tak (juni 2023)

 
    Juli

Dalai Lama bliver 88 (juli 2023)

Vores forrige liv - Korea style (juli 2023)


Tsultrim Rinpotje underviste om bardo'erne i Sverige (juli 2023)

 
    August

Endelig retter Facebook ind efter kritik af privatlivs beskyttelse i Norge (august 2023)

Grisene dør som svin (august 2023)

Karmapa's søn bliver 5 år gammel (august 2023)

Nu må Tibet ikke hedde Tibet (august 2023)

At brænde bøger - især Koraner (juli - august 2023)

 
    September

Den 17. Karmapa Thaye Dordje besøgte Le Bost Kloster i Frankrig (september 2023)

En perle af en video fra Canada - om 'Lille Tibet' bydelen Parkdale i Toronto (september 2023)

Lav om på alt - ja - alting - ChatGPT (september - oktober 2023)

Din nye bil sladrer om dig - og du ved ikke til hvem eller hvorfor (september 2023)

Cement i stedet for gammelt kloster (september 2023)

Koran afbrændings lovforslaget får måske utilsigtede følger (september 2023)

 
    Oktober

Etisk Råd foreslår 18 ugers fri abort (oktober 2023)

Aktiv dødshjælp  -  assisteret selvmord  -  igen (oktober 2023)

Forslag om 18 ugers fri abort (oktober 2023)

Bussen kører på brint i Leh, Ladakh   (oktober 2023)

Lama Tønsang fra Montchardon er død (oktober 2023)

Dårlig Koranlov (oktober 2023)

Alle taber på krig i Gaza (oktober 2023)

 
    November

Atter flager vi for frihed i Tibet (november 2023)

Angst og frygt er din ven (november 2023)

Thomas Rohden bliver næstformand i Hovedstads Regionsrådet (november 2023)

Dalai Lama film er forbudt (november 2023)

 
    December

Den etiopiske filosof Zera Yacob var måske et pseudonym (december 2023)

Afgjort: Jesus var ikke gift med nogen (december 2023)

Karmapa Thaye Dordje og Ogyen Dordje mødtes igen - for tredje gang (december 2023)

Kadjy Mønlam genstartes i Bodhgaya (december 2023)

Fri abort - Kristendemokraterne ændrer politik (december 2023)

Ny retssag i New York State om Lama Norlha's sex skandale (december 2023)

Tik Tok religion og 'hekseri' på ny (december 2023)

Karmapa Thaye Dordje leder semionar hos KIBI i New Delhi (december 2023)

Tulku Thondup er død (december 2023)

Dronning Magrethe går af den 14 januar 2024 (december 2023)

Klik her for toppen af siden

26. juni 2023.  

Atomkraft - nej tak

det  er  bare  for  farligt

 
Brintbombe eksplosion; ukendt fotograf.

 

 

 
Atomkraft bliver i den senere tid kommenteret af flere kendte mennesker på DR TV. Onde tunger vil kalde det for en kampagne. Men redaktionen hos DR synes formodentlig blot, at det er et interessant emne, som vi ikke har diskuteret længe. Og det er jo rigtig nok. Og grunden er enkel. Emnet er stort set uddebatteret for længe siden. Atomkraft kan gå uventet og frygteligt galt.

 
 På Zaporizhzhia atomkraftværket i Ukraine er der hele 7 reaktorer. Russerne har besat anlægget og mineret hele molevitten. Da ukrainerne for at undgå nedsmeltning ikke vil bombardere værket, bruger den russiske hær desuden anlægget som ammunitions depot og garage for tanks, artilleri og andet militært udstyr. Der er fare for, at mineringen ved et uheld vil skabe en ny Tjernobyl katastrofe. Så atomkraft - helt indlysende - nej tak. 7 Mile Island, Tjernobyl og Fukushima - nej tak.

 

Klik her for toppen af siden

21. juli 2023.  

 

Tsultrim Rinpotje underviser om bardo

Tsultrim Rinpotje fra Stockholm, ukendt fotograf.

 

4.  til  6.  august
 
på Solbro Retreatcenter
ved Fellingsbro  i Sverig


Tsultrim Rinnpotje, foto fra 2017

 
  Tsultrim Rinpotje  vil forklare alle  bardo'erne; livets mellemtilstand, drømmenes mellemtilstand, meditationens mellemtilstand, dødens mellemtilstande og så videre. Kort sagt er alle tilstande noget, som foregår mellem andre tilstande. Det er den generelle betydning.

 
  For de fleste er  dødens  bardo'er nok det mest spændende emne. Disse er selve dødens bardo, det vil sige døds processerne fra at hjertet holder op med at slå og vejrtrækningen ophører, til et stykke tid efter hvor også det 'indre åndedræt' stopper; det vil sige alle livs processerne i kroppen også må stoppe, før den egentlige død er indtruffet. Det kan gå ret hurtigt - men det kan også trække ud i et par timer. (Og en  yogi  kan opleve såkaldt  thugdam, så tager det endnu længere tid.) Den oplevede tilstand mens disse ting foregår, er normalt meget behagelig, fredfyldt og henrykkende. Ligesom  livets  kulmination, kunne man sige. Det skyldes oplevelsen af 'det klare lys' - tibetansk:  øsal. Derfor bliver man meget glad, sanskrit:  mahasukha.

 
  Det er det normale, selvom tilstanden på grund af  karma  også kan være noget forfærdeligt noget. Det er imidlertid ikke normalt. Men da man ikke selv forsvinder under denne tilstand, mens det er verden og de andre, som forsvinder - bemærker man normalt slet ikke, at man er død. Dødens bardo afsluttes med bevidstløshed. Så man dør uden at vide det. Normalt altså. Er du trænet til det, vil du genkende døds tegnene - og derfor også vide, at du er ved at dø. Bevidstløsheden varer normalt 3 dage, siges det.

 
  Herpå vågner man så (normalt) op til den såkaldte  dharmata  tilstand. Forbindelsen til den døde krop er nu væk og borte, så tilstanden er rent mental. I denne bardo bliver man gradvist klar over, at man faktisk allerede er død midt i en række hallucinationer eller drømmelignende tilstande, præget af uvirkelighed men med en fortsat tro på, at det man oplever er virkeligt. Og at ens fortolkninger og reaktioner på disse oplevelser også er en selv - på trods af alt det uvirkelige. Det er netop derfor, at tilstanden betegnes som drømmeagtig. Tilstanden varer (normalt) flere uger. Der er naturligvis mange flere detaljer om dette emne...

 
  Endelig er der  genfødslens  bardo. Når man er blevet rigtig træt af alle disse hallucinationer og al denne uvirkelighed, opstår der et begær efter at få en krop igen, så man kan vågne op, tak! Når dette begær overvælder, begynder genfødsels processerne. De er naturligvis også drømmeagtige, indtil genfødslen faktisk finder sted.

 
Læs om det her   (Karma Kadjy Stockholm).

Klik her for toppen af siden

30. juli, opdateret den 25. august 2023.  


At brænde bøger

 
Luftskib med besked: brænd ikke

I øjeblikket er der mange oprørte muslimer i Asien og Afrika, som fordømmer Danmarrk og Sverige, fordi vi tillader folk at brænde Koranen af. Siden nazisternes afbrænding af 'ikke-ariske' bøger tilbage i 1930'erne, er det ellers ilde set her i Norden, at folk brænder bøger af, som de ikke kan lide. Men det har jo aldrig været forbudt. De fleste anser den slags for tosse streger, som man derfor blot ignorerer. Det gør ikke indtryk.

 
  I buddhismen anbefales det at afbrænde Dharma bøger, hvis du af en eller anden grund må skaffe dig af med dem; for eksempel hvis de er skadede og ubrugelige. Så vi ønsker ikke et forbud mod at brænde religiøse bøger af. Men afbrænding af koraner er ved at antage epidemisk karakter. Der er varslet 7 afbrændinger den 1. august her i Kongeriget.
  Da disse demonstrationer kun handler om at provokere de muslimske konservative lande og fremme islamofobi i Danmark og skille folk ad og skabe fjendskab mellem indfødte danskere og indvandrere med muslimsk baggrund - bør disse demonstrationer stoppes.

 
  Afbrænding af bøger bør altså ikke i sig selv forbydes, men opfordring til had mod fremmede og minoriteter. Også ved symbolske handlinger, som kun kan forstås som en opfordring til sådant had. For at tydeliggøre dette princip, kan man i den sammenhæng godt forbyde afbrænding af bøger, flag og dukker, som forestiller eller kunne forestille personer, som der demonstreres mod - ved offentlige forsamlinger og møder. Uden at forbryde sig mod ytrings friheden, for man kan stadigvæk kritisere religion, indvandrere og så videre - men man må ikke bringe disse således kritiserede mennesker i fare for vold og overgreb ved at ophidse offentligheden mod dem. Det er især grelt, når man er villig til sådant på grund af ens eget snævertsyn og manglende medmenneskelige indføling.

 
  For os indfødte danskere provokerer afbrændingerne normalt ikke, men det ophidser virkeligt muslimer mange steder og sårer følsomme sjæle, fordi afbrændingerne handler om, at Islam bør forbydes og undertrykkes. Og at det altså er 'forkert' at være muslim. Samtidigt spreder man myten om, at muslimerne i Danmark ønsker at undertrykke de fordomsfrie danskere. Men faktisk er hensigten at undertrykke muslimer og provokatørerne håber så på selv at blive magtfulde ved at agitere for uretfærdighed - i retfærdighedens navn. Det er manipulation af den værste slags. De opsøger og opildner til konflikt, så de selv får magt.
  Afbrændings aktivisterne har samtidigt misforstået, hvad Islam handler om. I stedet spreder de misvisende myter om Islam. Derfor bør de ikke lykkes med deres skadelige forehavende. Naturligvis kan man lave en lov mod den slags.

 
Undenrigsminister Lars Løkke Rasmussen; ukendt fotograf.For en gangs skyld er vi enige her på Tilogaard med Lars Løkke Rasmussen  (se billedet); det er en virkelig nyhed. Formulerer Folketinget en lov mod at ophidse til - og fremme - had mod fremmede og minoriteter, kan vi kun støtte det. Mens det for eksempel stadigvæk må være legitimt at demonstrere mod kvinde undertrykkelse i de muslimske lande. Husk på at fremmedhad og diskriminering af minoriteter er umenneskeligt - og at ligestilling endnu ikke er opnået.

 
  Det bør således fortsat være tilladt at demonstrere mod øget indvandring til Kongeriget og EU. Men at lægge de fremmede for had, fordi de er fremmede - eller muslimer - bør ikke være tilladt, alene fordi det kan opildne folk til vold mod minoriteter og de fremmede samt ødelæggelse af privat og offentlig ejendom. Afbrænding af Koranen foran ambassader, på offentlige gader, pladser og lignende områder kan i den sammenhæng anses som en opildning til fremmedhad. Det kan man indskrive i lovgrundlaget.
  Starter du din grill med en Koran afbrænding, er det en privatsag, som ikke vedkommer politiet, med mindre du inviterer journalister og lignende til begivenheden, eller det bliver rapporteret på sociale medier og lignende af dig selv eller dine gæster. Hvis det er dine fjender, som ligger på lur og optager det på video for derefter at offentliggøre det - er det dem, som fremmer fremmedehad og overgreb på minoriteter i det offentlige.

 
  Hvis du er modstander af Islam af teologiske grunde eller fordi du anser religion for undertrykkende, er det helt legitimt. Men du behøver jo ikke at brænde bøger, flag eller dukker med fotos af kendte personer af. Der er stor forskel på demokratisk dialog og opildning til had. Husk også på, at når religion bruges til at undertrykke folk - er det jo det samme folk som lider under det. Det er forkert at lægge folk for had, når det er magthaverne i de berørte lande, som er skurkene, som for eksempel i Iran.

 
  Overtro er et generelt problem, som ikke er isoleret til de fremmede og muslimerne. Selv når folk er overtroiske, kan der sagtens være en ægte medmenneskelig kerne i deres religion. Religion generelt sigter almindeligvis på at højne folks moral, sociale ansvar og deltagelse i andres problemer. Det gør Islam også, når du forstår Muhammeds lære ordentligt. Alligevel kan alting jo fordrejes, så en angivelig god og sund religion bliver asocial, sekterisk og til overtroisk magtmisbrug af svage sjæle i visse konkrete tilfælde. Desuden kan religion bruges til politisk manipulation, ligesom alt muligt andet. Det er en personlig udfordring at afsløre løgn, manipulation og magtmisbrug samt at afdække den ægte religiøse kerne. Det er netop alt dette, som kendetegner  samsara.

 
  Og husk, at det er netop det religiøse samsara, som er det værste, fordi man ikke forventer det fra 'hellige' samfund. Fordi medlemmerne af et religiøst samfund normalt forventer det bedste af deres ledere, bliver sådanne ledere ofte selvoptagne diktatorer. Det er blevet almindeligt her i Vesten, at der mangler en gensidig social kontrol mellem medlemmer af religiøse samfund, som herved regulerer opretholdelsen af en god etik. Det er imidlertid sådanne religiøse samfunds eget problem, som de selv må løse ved deres egne reformer. Når medlemmerne er ofre for ledernes manipulation, bør kritikken først og fremmest rettes mod lederne. Og kun i anden omgang mod de medlemmer, som støtter sådanne ledere.

 
  Bemærk i øvrigt, at de fleste medlemmer af sådanne religiøse samfund simpelthen stemmer med fødderne, når deres ledere opfører sig dårligt. Det er typisk for den moderne verden, at medlemmer af en forening ikke tager ansvar, men overlader det til de mere engagerede eller aktivistiske. Når der så bliver problemer, stikker folk blot af - og overlader derved scenen til de svage sjæle og de manipulerende ledere med diktatoriske tendenser. Dette er velsagtens et resultat af individualismens fremmarch over det seneste 100 års tid.
  Dette gælder ikke kun for organisationer som Indre Mission, men også for muslimernes forhold til moskeerne i Danmark. Kristne danskere går ikke i kirke undtagen ved særlige lejligheder. Indvandrer muslimer i Danmark kommer heller ikke særlig tit i moskeerne. Religion i det hele taget er ved at blive meget privat...

 
Påbuds skilt: stop for kontrol  Bemærk også at der alt for nemt kan gå panik i denne slags forbud. For eksempel kan det være, at nogen meddeler, at de vil brænde en koran af, men at bogen i flammer så i virkeligheden er Morten Korch's 'De Røde Heste' - det kan folk på en vis afstand jo ikke bedømme. Også den slags bør være forbudt, da hensigten med handlingen må formodes at være at opildne til femmedhad eller overgreb på minoriteter. Undskylder bogbrændings aktivisten sig med, at det ikke var hensigten, må det alligevel være forbudt, da det sandsynligvis vil blive virkningen. Og aktivisten burde vide det eller kunne forudse det.


Uendelig knude, traditionelt tibetansk design.

  Oluf Jørgensen skrev den 1. august på Altinget:
"Det er besynderligt, at nogle betragter afbrænding af koranen som udtryk for ytringsfrihed. Bogbrænding signalerer tværtimod – nu som tidligere – at ytringsfriheden skal undertrykkes."

Læs hele artiklen her  (Altinget).

Uendelig knude, traditionelt tibetansk design.

  Claus von Barnekow skrev den 5. august på Altinget, at koran afbrænding allerede kan forbydes efter den Europæiske Mekkeskerettigheds konventions bestemmelser. Konventionen blev i 1992 en del af dansk lov.
  Skribenten har muligvis ret i, at blot politi vedtægten er tilstrækkeligt grundlag for at skride ind mod den slags, hvis politiet tog sig sammen og anvendte de allerede eksisterende bestemmelser om den offentlige orden. Det har politiet jo nok hidtil afholdt sig fra, fordi nogle vil mene at et forbud indskrænker ytrings friheden i en sådan grad, at Grundloven brydes. Så for tydelighedens skyld kan man vedtage en ændring af racisme paragraffen i straffeloven, så den kommer til at indeholde de her diskuterede principper. Altså forbud mod at opildne til - eller at fremme had mod minoriteter og fremmede, også ved symbolske handlinger med en passende straf ramme. For eksempel kan straffen være bøde og ved gentagelser: fængsel.

Læs hele artiklen her  (Altinget).

Uendelig knude, traditionelt tibetansk design.

  "Der er en masse helt fredelige og almindelige muslimer i Danmark, som ikke føler, at deres religion bliver behandlet med respekt og tolerance, når der bliver brændt koraner af." Sagde Christian Friis Bach fra Det Redikale Venstre til Altinget.

Læs hele artiklen her  (Altinget).

Uendelig knude, traditionelt tibetansk design.

  Den danske imam Naveed Baig er ked af, at koranafbrændingerne har udviklet sig til at blive en højspændt sag på internationalt niveau. Han opfordrer politikerne til at tale til de danske muslimer.

Læs hele artiklen her  (Altinget).


Uendelig knude, traditionelt tibetansk design.

  Nu den 25. august er regeringen klar med sit lovforslag, som dog ikke er en præcisering af racisme paragraffen i Straffeloven, men en slags genindførelse af blasfemi forbuddet. Det kunne de godt have gjort bedre, men de er måske forsigtige med at ville beskytte mindretal og fremmede generelt. Måske er man bange for at skræmme vælgerne, som måtte ønske færre fremmede i Kongeriget. Det ville ellers have været progressivt at understrege, at alle skal behandles ordentligt i Danmark. Men det er da et fremskridt, at folks religiøse følelser respekteres ved lov. Så får vi se om loven vedtages uden ændringer; det gør den jo nok.

Læs hele artiklen her  (Altinget).

Læs lovteksten her  (Justitsministeriet).

 
Læs også artiklen om Buddha og Islam på dette link.


Klik her for toppen af siden

12. september, opdateret den 20. oktober 2023.  

 

"Lav om på alt - ja - alting"

AGI - Open AI - GPT4 - Generative Pre-trained Transformer 4 (seneste model) - ChatGPT

Sam Altman, stifter og advokat for Open AI

 
 
  Alle disse software / hardware teknologier har rigtig fået fart i udviklingen i de sidste 4 år. Alle de store internet tech giganter har i årevis arbejdet med og udviklet simpel kunstig intelligens. Men ingen havde sat sig for at lave en virkelig selvstændig og selvstyrende kunstig intelligens. Hvis nogen drømte om det, ville de hurtigt miste deres job hos alle de store tech firmaer. Indtil 'Open AI' dukkede op og begyndte at drømme de forbudte drømme i 2015, styret af blandt andre Sam Altman (se billedet) og til at begynde med også Elon Musk. Som sædvanligt kunne man sige, ville Elon Musk på et tidspunkt overtage det hele, men i stedet måtte han forlade bestyrelsen. Og det var sikkert meget godt.

Open AI - logo 
OpenAI udfører forskning om kunstig intelligens med det erklærede formål at udvikle 'sikker og gavnlig' kunstig generel intelligens (AGI - Artificial Generel Intelligence). Det bliver defineret som 'særdeles selvstændige systemer der overgår menneskers [formåen] til at [udføre] det meste økonomisk værdifulde arbejde' ("highly autonomous systems that outperform humans at most economically valuable work"). (OpenAI charter.)
  Det ligger i ideen med alt dette, at det potentielt må være muligt at udvikle en kunstig bevidsthed, som er sig selv bevidst. Selvom dette er umuligt, er de fleste af denne slags nørder i denne tech verden overbevist om, at det må kunne lade sig gøre - på en eller anden måde, tror de. Selvom bevidsthed jo netop er  det 'hårde' problem  i al videnskab og erkendelses teori. Folk må vel tro hvad de vil, men det er bestemt ikke, hvad vi kan forvente fra denne teknologi, selvom den virker ret utrolig. Bevidsthed, sanskrit:  vidjñana, er noget helt andet.

Open AI - logo 
Steven Levy har skrevet en længere artikel i Wired Magazine om disse nye 'kunstige intelligenser' der er kendt som softwaren Chat-GPT af de fleste, og som i sin seneste form fra 2023 hedder GPT-4 - Generative Pre-trained Transformer 4. Det er den nye kunstige intelligens, som både kan lære sig selv alt muligt - afhængig af input naturligvis - men også er i stand til at programmere i alle kendte programmerings sprog. Det er altså ikke blot et computer program eller en internet platform. Det er faktisk begge dele, som betjener sig af enorme data baser, som tilgås via internettet. Så den underliggende software er på denne måde et slags konglomerat af flere EDB teknologier, som samkøres med utallige parametre eller indfaldsvinkler, hvorved uendelige mængder data sæt sammenkædes til brugbare mønstre. Som for eksempel sprog, matematik og ideologi.

Open AI - logo 
Det er både fantastisk og meget skræmmende, fordi det ganske åbenbart kan misbruges i stor stil. Det har dog ikke så meget med intelligens at gøre. Systemet kan kun behandle, sammensætte og besvare, hvad det er blevet fodret med. Men det ligner intelligens, fordi der er så mange parametre i samkøringen, så svar på diverse spørgsmål kan forekomme fornuftige. Dog ikke altid. Og nogle resultater er direkte forkerte. Og især ideologiske problem stillinger behandles uden brug af moral eller etik, så man får meget ubehagelige besvarelser på spørgsmål. Og det er også en lang udviklings historie for disse teknologier, hvor som sædvanligt etikken behandles til sidst som rosinen på pølseenden. Men ikke blot halter etikken; udviklerne i Open AI firmaet er selv stærke fortalere for regulering, begrænsninger i teknologien og en grundlæggende indlæring for de kunstige intelligenser i etik. (De er bare ikke rigtig kommet i gang endnu  [?]. Som sædvanlig mener opfindere, at det er vigtigere at udvikle teknologien først.). Så læs Steven Levy's artikel. Emnet forekommer vigtigt - der er naturligvis et link for neden.

Open AI - logo 
Det er spændende læsning om AGI, Open AI, GPT-1, GPT-2, GPT-3, GPT-4, GPT-5 (som er den nye model under udvikling) og ChatGPT. Om et open source software projekt, som blev forvandlet til et kommercielt firma med en eksklusiv aftale med Microsoft. Mange taler om dette, men ikke så mange ved noget om det. Denne teknologi kan med tiden vende op og ned på en masse ting i vores verden, selvom vi ikke er der endnu. Lige nu er det lidt ligesom de første hostende biler i en verden af hestevogne, dårlige veje, naturlige lyde og stilhed.

Open AI - logo 
Teknologien skriger også på præventiv regulering, for den er i sit udgangspunkt fuldstændig uetisk, anarkistisk og uden regler - bortset fra hvordan man ganger og dividerer - og tjener penge. Der er også problemer med copyright ejere og holdere; og det er faktisk ganske uhyrlige og enorme problemer, for disse teknologier kan slet ikke udvikles uden at samkøre enorme mængder af data sæt, som alle er belagt med copyright. Det har udviklerne hidtil set stort på. Ultimativt kan det betyde teknologiens hurtige dødsfald ved utallige retssager især i USA. Der er selvfølgelig også mondæne problemer med snyd til diverse eksamener. Og der er profit motiver i trilliard $ klassen og så videre.

Open AI - logo 
Som du kan forstå er det hele ret farligt og reguleringen vil næsten med garanti komme alt for sent. Så projektet, som skal være menneskehedens fremtid, ser meget umoralsk ud og inviterer derfor til et forbud. På grund af global kapitalistisk konkurrence synes et forbud dog helt urealistisk. Og alle nationernes militære styrelser vil slet ikke kunne holde deres fingre væk fra det. Så vi lever virkelig i en interessant tid, som kineserne siger.

Open AI - logo 
Set i et buddhistisk perspektiv er det blot  samsara  i cyberspace, så det vil noget. Udviklerne af Google startede jo med et motto om, 'ikke at gøre ondt'. Men blev så alligevel overvældet af profit motivet, da penge er den virkelige verdens religion. Med de nye teknologier kan det virkeligt gå meget mere galt, end det allerede er gået med de kendte internet tech firmaers dominans af internettet og hvordan vi benytter det. Det er et åbent spørgsmål, om vi som verdens samfund kan få styr på dette. Et gæt er: nej; ikke før det er for sent.

 
Læs Steven Levy's artikel her   (Wired Magazine).

Læs  her  om  Open  AI  på  Wikipedia   (Wikipedia).

Læs om en alternativ tilgang til GPT her   (New Atlantis).

OECD retningslinjer, som også Danmark har tiltrådt   (OECD).

  EU foreslår indførsel af en 'AI Styrelse' til at overse industrien. Her er et link til EU forslaget til regulativ for kunstig intelligens inklusive denne AI styrelse, som skal koordinere medlems staternes Data myndigheders indsats på området. Forslaget er til behandling i EU Parlamentet.  Læs om det her  (EU-lex).
 

 

19. oktober 2023.  

Postscript - Microsoft 'Copilot' til Windows 11

Open AI - logo 
Microsoft introducerer her i slutningen af 2023 GPT som en del af sit Windows styresystem. Det vil sige, at dit private styresystem på din egen computer i fremtiden vil være i konstant forbindelse via internettet med en kunstig intelligens, der i sin karakter vil være som et orakel i skyen af eksterne servere på ukendte steder i verden, som du ingen kontrol har over. Og et særdeles aktivt orakel med fuld adgang til dine private data og din private computers styresystems vitale dele. Og et orakel som tilhører en gigantisk high tech corporation, som ikke nødvendigvis vil dig noget godt, med mindre den er tvunget til det. (Det er den i øjeblikket ikke.) Det ligner en åben invitation til misbrug af adgang og folks privatliv. Som om det ikke allerede er galt nok med  overvågnings kapitalismen. Google er på vej med noget lignende.

Open AI - logo 
Den gode nyhed er, at du relativt nemt kan deaktivere Microsofts AI i skyen - den såkaldte 'Copilot AI' - på din computer ved at rode lidt i registrerings databasen. Så du kan ved en ekstra indsats blive afkoblet og beholde dit privatliv i fred. (Mærkeligt nok skal man både fravælge og udføre et ret specialiseret stykke arbejde for at slippe fri; hvor der burde være et overlagt tilvalg, hvis man måtte ønske at benytte 'tjenesten'.)
  Den dårlige nyhed er, at alle firmaer i verden er helt oppe at køre over denne nye teknologis muligheder for deres virksomhed og profit, selvom denne Copilot GPT bestemt ikke er gratis at bruge komercielt. Det virker forførende endnu før du ved, om du som firma kan få gavn af teknologien.
  Det er uklart, hvordan private kan bruge Copilot uden betaling - eller i hvilken udstrækning. Sandsynligvis kan den bruges gratis, lige så længe Copilot blot er en indirekte brug af Microsofts 'Bing' søgemaskine - uden at du behøver at starte din browser op. Men skal du bruge Copilot til at hjælpe til med at skrive artikler, manipulere fotos eller video og lignende - skal du sandsynligvis også betale et abonnement som privat bruger. Copilot vil blive integreret med Microsfts kontor programmer - især med 'Office 365' som er en online tjeneste i skyen.

Open AI - logo 
Alt dette rejser mange spørgsmål om både etik og privat sikkerhed - samt om større usikkerhed og skjulte farer på internettet. Det er næppe en god ide at få sin private computer integreret med fremmede tjemesters fjernkontrol af datastrømmen. Og uden at du selv har kontrol over, hvad Copilot rapporterer hjem til sin skaber Microsoft. Der er også et problem, når Copilot rapporterer til en server i USA, fordi det vil være ulovligt i følge gældende EU love. Microsoft har ikke udtalt sig om dette problem endnu. Sandsynligvis bliver de nødt til at oprette en Copilot tjeneste indenfor EU til at betjene europæerne.
  Uden Copilot kan man gå på internettet med relativ sikkerhed bag firewalls og med sin browser i en 'sandkasse'. I stedet for at lade en AI søge information på internettet, kan du selv gøre det med de traditionelle søgemaskiner som for eksempel 'Duck Duck Go'. Forbyd overvågnings kapitalismen.


Klik her for toppen af siden

26. september, opdateret den 4. oktober 2023.  

 

18 ugers fri abort

Etisk  Råd  anbefaler  at sænke  grænsen for
lovlig abort til den 18. uge af et svangerskab
mens grænsen i Holland  er ved den 24. uge
 

Munch: Skriget.

 
 
Kvinder har ret til abort til og med svangerskabets 12. uge, som loven er i dag. Nu anbefaler Etisk Råd at grænsen hæves til og med den 18. uge ligesom i Sverige. Faktisk er den almindelige antagelse, at et foster kan overleve udenfor sin mors livmoder ved de 22. uge af et svangerskab. Så først ved den 22. uge er det realistisk muligt at forlange og gennemtvinge at redde det lille barns liv, selvom mor ikke ønsker barnet; for eksempel ved kejsersnit i stedet for abort.

Dødningehoved 
  I Holland er grænsen sat ved den 24. uge; men det rapporteres i Altinget, at den normale praksis er senest ved den 22. uge. Et foster må antages først at besidde ret til at leve - uanset mors ønsker - i uge 22 af et svangerskab, fordi det først da er muligt for barnet at forlade mors livmoder og overleve det. Så det ligger lige for, at abort grænsen burde være den 22. uge. Abort bør naturligvis undgås, men det bør ikke være staten, som afgør sagen, før staten faktisk er i stand til at overtage barnet.
  Er det ikke synd for fosteret, når der sker abort? Jo i høj grad; barnet bliver jo dræbt. Det er forfærdeligt, ikke blot for fosteret men også for moderen.

Dødningehoved 
  Så selvom Etisk Råd nu fremmer et mere realistisk syn og en mere etisk korrekt holdning til abort, så er Rådet ikke gået langt nok. Eller med andre ord: tankegangen er uklar. Der er jo en afvejning of mors og fosterets borger rettigheder og ret til et liv. Da mor og foster ikke kan adskilles før den 22. uge af et svangerskab og staten ikke kan tage vare på barnet uden det forbliver i mors mave - krænkes mors rettigheder også ved en ny og mere progressiv grænse. Emnet er smertefuldt, men derfor behøver man jo ikke at kultivere uklar tænkning. Abort bør ikke kriminaliseres, med mindre barnet ville kunne overleve uden mor.

Dødningehoved 
  Kunstigt fremkaldt abort er drab fra dag et ved undfangelsen. Selvom et foster i de tidlige stadier af et svangerskab formodentlig ikke oplever smerter, fordi nervesystemet ikke er udviklet, er det at dræbe: drab. Men det vigtige er at redde liv ved at tilbyde mor al den hjælp, hun måtte have brug for til at gennemføre sit svangerskab. Under alle omstændigheder. Og ikke bruge tvang, som er mere etisk problematisk end drab på et foster. Samfundet bør tilbyde al mulig hjælp og adoption i stedet for at forbyde abort. Og gøre kvinderne deres ansvar bevidst. Abort er en rædsom  karma  for både mor og barn. At forbyde og kriminalisere abort vil betyde indførelse af illegale aborter med alle de lidelser, det måtte medføre. Det var særdeles rædsomt, den gang abort var ulovligt i Danmark. Det bør ikke gentages.

 
Læs om det her   (Altinget).

Læs også: abortsamråd burde være unødvendigt   (Altinget, 29. september).

Læs også den tidligere artikel   (juni 2018).

Læs i Ordforklaringen om abort   (Ordforklaringen på Tilogaard).

Klik her for toppen af siden

3. oktober 2023.  

 

Aktiv dødshjælp  -  assisteret selvmord

Lad domstolene afgøre sagen med appel mulighed

Retfærdighedens gudinde, et symbol for domstolenes arbejde

 

 

 

 

 

 
Alle Folketingets partier er imod assisteret selvmord. Og alle er samtidigt enige om, at der skal ydes en bedre offentlig hjælp til de døende og mere palliativ behandling til de uhelbredeligt syge. Og mere hjælp og støtte er naturligvis en god ting. Flere hospices er også en god ting. Men man ignorerer en hel del mennesker, når man ikke vil gå videre. Man er naturligvis bange for faktisk at tillade en slags mord eller manddrab og komme til at opfordre folk til at søge døden i stedet for ordentlig hjælp. Det bør derfor afgøres af domstolene - og aldrig af et 'nævn' eller andre professionelle mennesker indenfor sundhedspleje og læge virksomhed. Kun professionelle dommere i byretten og landsretten bør kunne tage denne slags beslutninger efter almindelige retsforhandlinger med mulighed for appel.

 
  Som tidligere omtalt her på nyheds siden, er assisteret selvmord nogle gange nødvendigt for den enkelte, selvom hele emnet er dybt kompliceret. Det er ligesom for nemt bare at sende folk, som ønsker at dø i utide, til udlandet, hvor det er lovligt.

 
  Så atter en gang: lovliggør assisteret selvmord, når folk ikke er i stand til det selv og inderligt ønsker det. Men lad domstolene afgøre sagerne. Husk vi har faktisk rigtige domstole her i Kongeriget Danmark. De er meget professionelle og upartiske. Det er klart at assisteret selvmord kan blive en glidebane hen imod at presse uønskede eksistenser til at dø i utide. Derfor er netop domstolene med appeldomstole de rette til at træffe afgørelserne, som naturligvis også bør være gratis.

 
  Og det bør også forbydes myndighederne at opfordre nogen som helst til at tage deres eget liv eller søge assisteret selvmord. Myndighederne må kun kunne informere om mulighederne, når og hvis de bliver spurgt om det af selvmords kandidaten selv; og ikke på opfordring af de pårørende eller andre 'hjælpere'.

 
Læs den tidligere artikel her   (december, 2022).

Læs også artikelen om selvmord.


Klik her for toppen af siden

10. oktober 2023.  

 

Bussen  kører  på  brint  i  Leh

Et solcelle anlæg  i byen  laver brinten

Brintbussen i Leh
Bybussen i Leh kører på brint eksplosionsmotor

 
  I den tynde luft i 'Lille Tibet' nord for Kashmir, hvor befolkningen overvejende er af tibetansk afstamning, tænker man også grønt. De fleste mennesker her er buddhister og også  Karmapa  har et stort kloster her. Der skal meget brændstof til for at få benzin og diesel op i disse højder; for det meste over 3,5 kilometer over havet og ofte meget højere. Der er ingen elektrisk jernbane her. Så det ligger lige for med grønne alternativer. Man har naturligvis vandkraft og nu også solceller. Solen skinner ret meget i Ladakh, og det regner sjældent her.

 
  Det lokale busselskab har derfor fået nogle brintbusser, som skal forsynes fra et nyt solcelle elektrisk anlæg til fremstilling af brint. Denne bus type vil bedre kunne klare miljøet og klimaet i det højtliggende Himalaya land end batteri drevne busser, antages det. Projektet er en del af regionens tiltag for et bedre og mere økologisk miljø. Og et tiltag for mindre afhængighed af importereede olie produkter. Så får vi se, om alle lastbiler og busser i delstaten i fremtiden skal køre på brint. Det kunne jo godt være. Der skal i så fald investeres i mange flere brintudvindings anlæg og påfyldnings stationer overalt. På lang sigt er det måske i virkeligheden det billigste for både Ladakh og Indien.

 
Læs om det her   (Buddhist Times, Indien).

Læs også den forrige artikel om Ladakh   (Marts 2023).


Klik her for toppen af siden

27. oktober, opdateret den 28. oktober 2023.  


Dårlig  Koranlov  -  prøv  igen, tak

Nyt  forslag  om  ‘utilbørlig’  brug  af  Koranen
skaber forvirring om  lovens sigte og virkning

Afhugget Buddha hoved som lampefod; ukendt fotograf.

 

 

 

 
Regeringen kan ikke finde det 'rigtige' ståsted for sin holdning til afbrænding af Koraner. I den seneste tid har der være hundredevis af sådanne offentlige afbrændinger af Islams hellige bog foran ambassader og lignende steder for at splitte befolkningen omkring medmenneskelighed overfor de fremmede - især muslimer - og fremmede religioner - især Islam. Provokatørerne prøver også på at gøre de muslimske lande fjendtlige overfor Danmark, så den danske befolkning desto nemmere vil blive splittet som ønsket af disse højre radikale politiske kræfter i vores samfund. Hvilket sker, når de fremmede stater erklærer deres utilfredshed med Danmark på grund af afbrændingerne. Og de danske muslimer begynder at føle sig uvelkomne i Kongeriget.
 
  Denne type fremmedhad er ellers godt på tilbagegang i Danmark, fordi de fleste har vænnet sig til indvandrerne, og alle de unge er gået i skole sammen med dem. Naturligvis er der problemer, men det går bedre end tidligere og integration finder faktisk sted.

Vejskilt: adbrændingsfare
  Regeringen foreslår nu, at kun religiøse skrifter ikke må udsættes for destruktion eller anden 'utilbørlig' behandling og præsentation i det offentlige rum. Så Buddhabar og usmagelig brug af Buddha statuer skal fortsat være lovligt, lader det til. Stearinlys formet som en Buddha statue skal åbenbart også fortsat være lovligt, så buddhist fjendtlige mennesker kan brænde Buddha'er af som ren fornøjelse og underholdning. Samtidigt vil regeringens forslag gøre kunstnerisk brug af religiøse skrifter på negative måder undtaget fra lovforslaget. Der er med andre ord lagt op til den store forvirring og forkert lovgivning, som i det store og hele vil skade alle religiøse mennesker i Danmark.

Vejskilt: adbrændingsfare
  Denne type lovgivning burde handle udelukkende om had forbrydelser og opfordring til had og forfølgelse af mindretal i Kongeriget. En sådan lov burde slet ikke handle om religion eller religiøse symboler, men om provokatørernes hensigt om at splitte befolkningen på et uetisk grundlag og skade mindretal. I stedet for et sådant klart sigte, har lovforslaget mudret ordvalget, så det nu kun vil være ulovligt at afbrænde 'hele' Koranen. Det lader til, at det i så fald vil være lovligt at afbrænde Koranen en side ad gangen, hvis det sker over flere dage for eksempel. Dette lovforslag er ganske enkelt en om'mer. Og brug ikke ordet 'utilbørlig' - det er et håbløst begreb, og ingen ved rigtig, hvad det betyder. Det har vi beskrevet før her på nyheds siden. Ordet forsvandt fra det danske sprog for årtier siden. Ingen bruger det ord mere. Det eneste lignende ord i vore dage er begrebet 'trillebør'. Så skriv dog noget på moderne dansk, tak. Meningen med dansk lov bør være tydelig og klar.

Vejskilt: adbrændingsfare
  At brænde hellige buddhistiske bøger kan desuden umuligt gøres ulovligt, da det vil være et brud på Grundlovens ord om religions frihed. Vi buddhister brænder selv vores bøger, hvis og når de er blevet ubrugelige på grund af slid eller snavs. Kort sagt, når en hellig bog ikke længere skal anvendes, bliver den brændt af for at undgå at bogen bliver smidt på lossepladsen, gravet ned i jorden eller på anden vis besudlet og vanhelliget. Den eneste korrekte måde at skaffe sig af med hellige buddhistiske bøger, er ved afbrænding. Mon ikke der også er andre religiøse samfund i Danmark, som tænker noget tilsvarende i lignende situationer?

Vejskilt: adbrændingsfare
  Det kan rent praktisk ikke være rigtigt at lovgive mod at nogen sårer nogle andre emotionelt, skønt folk i almindelighed burde afholde sig fra det helt af sig selv. Det er altid dårligt at skade andre - også når det kan synes nødvendigt for eksempel i krig og i bekæmpelse af kriminalitet. Men det burde være muligt på en enkel og ligefrem måde at lovgive om had forbrydelse og overgreb mod mindretal på grund af deres religion, erotiske orientering eller race og nationalitet. Nu må Folketinget tage sig sammen og modstå regeringens misforståelse - og lave relevant lovgivning på området, som alle kan være enige om. Måske bortset fra diverse ekstreme kunstnere og yderligt gående politisk radikale højre ekstremister med volds tendenser...
 
  Det kan ikke være ulovligt at hade nogen eller nogle andre. Had opstår naturligt. Der kan være mange årsager til det. Men det bør være strafbart at opfordre til had mod folk, især mod mindretal i samfundet. Også når opfordringen sker ved symbolske handlinger som for eksempel ved at brænde Buddha statuer lavet som stearinlys af - eller Koraner. Eller ved tilsvining - og så videre. Fordi det kan føre til vold og overgreb mod de udvalgte ofre, som oftest slet ikke har noget med alt dette had at gøre...


Læs også den tidligere artikel   (september, 2023).

 

Klik her for toppen af siden

2. november 2023.  


Atter flager vi for frihed i Tibet

Ledende politifolk dømt for løgn i Tibetsagen


Det tibetanske flag

 
 
To ledende politifolk er blevet dømt i byretten for løgn om beslaglæggelserne af tibetanske flag (se billedet) i 2012 ved et kinesisk stats besøg i København. Beslaglæggelserne var klart ulovlige, men ingen ville efterfølgende tage ansvaret for, at der blev givet ordre til det. De to ledere afgav falsk forklaring i retten ved behandlingen af sagerne i 2013, hvor de sagde, at de ikke havde givet ordren til de almindelige politi betjente på gaden, som faktisk beslaglagde demonstranternes tibetanske flag.

Løven fra det tibetanske flag
Senere fremkomne lydoptagelser af politiets radio kommunikation under begivenhederne beviste det modsatte. Dommen lyder på 30 dages betinget fængsel for dem begge. Dommene er gjort betingede, fordi sagen har varet alt for længe, siger byretten. Den normale straf er 60 dages ubetinget fængsel, meddeler Altinget i sin rapport. Sagen ankes angiveligt til Østre Landsret. Tak for det. Vi elsker at vise flaget.

Løven fra det tibetanske flag
Tibet sagen har stået på i utrolig lang tid. Vi er naturligvis alle glade over den megen omtale og lejligheden til at vise  Tibets  flag, som ellers var helt ukendt før denne sag tog fart. Nu kender alle danskere flaget. Heldigvis har de dømte anket, så vi får flere lejligheder til at vise flaget også i fremtiden. Det er nu et ret pænt flag. Tænk at nogen kunne have noget mod at vise det frem.


Læs om det her   (Altinget).

Læs også den tidligere artikel   (marts, 2022).

 

Klik her for toppen af siden

13. november, opdateret den 21. november 2023.  


Dalai Lama film er forbudt

Martin Scorsese's film 'Kundun' er gjort utilgængelig af Disney for at underholdnings giganten kan få fri adgang til det kinesiske marked


Udsnit fra 'Kundun' film plakat

 
    Martin Scorsese's smukke film 'Kundun' om den 14. Dalai Lama er ikke længere tilgængelig i hele verden. Disney har copyright til filmen og de har nu lavet en aftale med det kommunistiske kinesiske imperiums onde regering om selv-censur. Det betyder, at du ikke kan købe en kopi af filmen mere. Biografer kan ikke længere vise filmen. Og den er ikke tilgængelig via internettet, bortset fra diverse pirat netsteder, som det kan være farligt at besøge på grund af malware, virus og lignende software, som du risikerer at blive påtvunget, hvis du ikke bruger tilstrækkelig beskyttelse mod den slags.

Disney logo
 
(Det viser sig nu den 15. november, at You Tube faktisk stadigvæk viser filmen. Du finder link til det for neden, men hvis du ønsker at få fingre i en kopi, skal du sikkert skynde dig lidt. Sandsynligvis forsvinder denne kopi ganske snart.)

Disney logo
 
Dette tiltag er et alvorligt angreb på ytringsfriheden i hele verden, som det onde kommunistiske kinesiske imperium atter en gang har formået at påtvinge hele verdens befolkning. Det er også et angreb på almindelig adgang til tilforladelig information, som ikke opfordrer til had og vold men til fred og fordragelighed, kærlighed og medfølelse. Og et angreb på stor kunst.

Disney logo
 
Det bør ganske enkelt ikke være lovligt eller muligt for det onde imperium at påtvinge nogen den slags forbud. Vi bør lave en slags 'monopol' lovgivning mod den slags, så virksomheder som Disney tvinges til at gøre denne slags gavnlige film tilgængelige for offentligheden for ytringsfrihedens skyld. Alternativt kunne man tvinge sådanne copyright holdere til at opgive deres ret, hvis og når de vil forhindre offentligheden adgang til at læse, se og høre sådanne bøger, lydfiler, video'er og film.
  Martin Scorsese er som følge af filmen fra slut halvfemserne blevet nægtet adgang til Kina af det onde imperium. Skam få Disney. Må alle imperier i hele verden opløse sig selv og give alle undertrykte folk deres bortrøvede frihed tilbage. Må alle finde sammen i fred, frihed og lighed.


...............................................................  21. november 2023.  

Disney logo
 
Disney Corporation har ellers gjort sig kendt i den seneste tid ved at forlade 'X' - tidligere kendt som Twitter. Disney bruger ikke 'X' sociale platform mere, fordi Elon Musk, som ejer 'X', angiveligt har ytret sig anti-semitisk. Så Disney synes det er i orden at underkaste sig det kommunistiske kinesiske imperiums befalinger, selvom det knægter ytrings friheden omkring emnet  Tibet, blot for at kunne tjene penge i Kina. Så måske er det ikke så meget det etisk korrekte ved at slå hånden af Elon Musks anti-semitisme, men mere fordi det vil beskytte indtjeningen i USA og Europa.

Disney logo
 
Det må jo være svært at være både etisk korrekt og samtidigt være en profitabel forretning, hvis det altid kun handler om bundlinjen og en sikker profit. Kapitalisterne har svært ved at lære, at en god forretning nødvendigvis må bassere sig på en god etik, fordi det gør, at folk kan stole på firmaet. En sådan tillid kan ikke vindes ved bedrag og hykleri; i hvert fald ikke i længden. Etik kræver mere end blot at overholde loven. Den moderne verdens brug af reklamer, kampagner og propaganda gør ikke løgn til en god etisk standard. Løgn skaber dårlig karma. Også forsøg på at fremstå som et 'ordentligt' firma vil fejle, når det er baseret på overdrivelser, bedrag, bortforklaringer og løgn. Det er ikke i orden at snyde folk.

 
Læs om det her   (Tibetan Review).

Læs også den tidligere artikel   (august, 2023).

'Kundun' kan indtil videre stadigvæk ses på You Tube
(En kopi af'Kundun' findes endnu på You Tube, men den forsvinder sikkert snart).


Klik her for toppen af siden

3. december 2023.  


Jesus var ikke gift med nogen

Atter  en  gang  en  afsløring
denne gang  meget udførligt


Bogtitel: Veritas

 
Den utrolige historie om Jesus' kone er en artikel i 'The Atlantic' af Ariel Sabar. Ariel Sabar er journalist og forfatter til bogen 'Veritas'. Denne bog omhandler det samme tema om 'en Havard professor, en bedrager og Evangeliet om Jesus' kone'. Artiklen i The Atlantic (link for neden) er meget lang og formodentlig en blot forkortet udgave af bogen. Anyway, konklusionen er - som tidligere rapporteret her på Tilogaard (link for neden) - at Jesus næppe var gift med Maria Magdalene, og at der findes en forfalskning, som påstår det modsatte.

Elektrisk pære med lys
Sådan har det været lige siden Brown's bog 'Da Vinci koden', som også blev filmatiseret med Tom Hanks i hovedrollen. Artiklen er en lang proces af efterforskning om en meget lille papyrus - på størelse af et visitkort - som meget kort bekendtgør, at Jesus var gift. Den lange efterforskning viser, at papyrus visitkortet er en forfalskning, men som så mange andre beretninger om bedragere og forfalskninger er det spændende læsning.

 
  Grunden til at Tilogaards Nyheds tjeneste beskriver dette og link'ker til Ariel Sabar's artikel,Jesus' kone papyrus er at der er mange konspiration teorier i omløb omkring Jesus som om han var en  Tantra  dyrker - især altså som en sex nyder - som boltrede sig i erotiske eventyr og mest stolede på kvinder - og også fik et barn  (den hellige Gral)  med Maria Magdalene.  (Billedet for oven viser det omtalte stykke papyrus.)  Det er der slet ikke belæg for. Ligesom der ikke er noget, som tyder på at Jesus levede i cølibat; hvis der havde været det, ville det jo nok blive omtalt i Det Nye Testamante, mon ikke?

Elektrisk pære med lys
Ikke desto mindre er der sammenfald med Jesus og Buddha's Lære. Men det handler ikke om Tantra. Det handler om  Bodhicitta  - kærlighed, medfølelse og  velsignelse. Samt om emnet hengivehed, sanskrit:  sraddha. Der synes ikke umiddelbart noget fortilfælde i det Gamle testamente om disse emner, bortset fra en begyndelse af en bevægelse ved profeten Job. Job demonstrerede, at han havde en højere moral end Gud. Psykoanalytikeren Jung mente i sin bog 'Svar På Job' - at dette faktum medførte en revision af opfattelsen af Gud i den efterfølgende tid hos jøderne, hvilket så kulminerer med Jesus. Jesus' Gud-som-kærlighed ligner ikke Det Gamle Testamentes nidkære Gud, som elsker at dufte til ofringer fra bål.
  Derimod ved vi, at der var buddhister i både Babylon og Alexandria på Jesus' tid, så måske er der en forbindelse til  Buddhadharma  her.

Elektrisk pære med lys
Men det er der jo ikke nødvendigvis. Hvorfor skulle Jesus ikke have lov til at opdage Bodhicitta, ligesom  Buddha Sakyamuni  tidligere havde gjort? Bodhicitta er jo universelt, så hvem som helst kan jo i princippet opdage det når som helst, oven i købet ved et tilfælde. Og det synes da også et være sket for Jesus. I Buddha's Lære forbindes Bodhicitta altid med læren om tomhedsnaturen, sanskrit:  sunyata. Men den forbindelse omtaler Jesus ikke. I stedet taler han om sin far i himlen og Bodhicitta som Helligånden. Og det er tankevækkende, at den samme ting - Bodhicitta - kan opfattes på så radikalt forskellige måder - med det samme resultat, vel at mærke. Nemlig at man glemmer sig selv fuldstændigt, opfatter livets vidunderlige natur klart og henrykkende - samt straks ønsker at gavne andre og at afhjælpe  lidelse  overalt.


Læs om det her   (The Atlantic).

Læs også den tidligere artikel   (marts, 2018).

 

Klik her for toppen af siden

6. december 2023.  


Opdatering til en gammel artikel

den etiopiske filosof  Zera Yacob
var  måske  et  pseudonym
 

Zera Yacob

 
 
Der har været en lang diskussion om Zera Yacob (se billedet) nu virkelig var en etiopisk oplysnings filosof, eller om navnet er et pseudonym for en italiensk Capuchiner munk Giusto da Urbino, som levede i det 19. århundrede, og som præsenterede sig selv som Zera Yacob's oversætter til italiensk. Læs om denne diskussion, som har stået på i et århundrede, i en artikel i Aeon Magazine ved Nigel Warburton. I sin artikel gør Warburton opmmærksom på, at det er af mindre betydning om Zera Yacob er en historisk person; hans værks filosofiske og sproglige betydning overskygger det historiske. Men det er da interessant, at en fascistisk koloni administrator for Musolini's regering i 1930'verne i det italiensk besatte Etiopien var fortaleren for, at Zera Yacob var en forfalsket identitet. Og at mange respektable mennesker derpå troede på det.
 

Læs den tidligere artikel her
('Fornuftens tidsalder begyndte i Etiopien' - januar, 2018).

Klik her for toppen af siden

13. december, opdateret 14. december 2023.  


Lama Norlha sex skandalen igen

ny retssag i New York State om Lama Norlha's
sex skandale  -  denne gang anklages Klosteret
for  meddelagtighed  og  kvindehandel


Den afdøde Lama Norlha; fotograf ukendt.

 

 

 

       Billedet viser
       Lama Norlha.

 

 

Kalu Rinpotje's
kloster i delstaten New York i USA, det tidligere Kagyu Thubten Choling - nu kaldet Palpung Thubten Choling - sagsøges af tre indtil videre anonyme kvinder fra Klosterets 3 års retreat, som anklager klosterets ledelse for meddelagtighed i Lama Norlha's sex overgreb og magtmisbrug.

 
 
  Lama Norlha er jo  død og borte, så sagen drejer sig ikke om hans ansvar, men om Klosterets. Derfor lyder anklagen blandt andet på 'kvindehandel' - efter staten New Yorks straffelovs bestemmelser om medansvar og deltagelse i magtmisbrug og påtvungen sex. Det er lidt sent, kunne man mene, at føre denne sag, som omhandler overgreb fra 1980 til 2016. Staten New York har vedtaget en forordning, så gamle sager om sex overgreb kan rets forfølges indenfor det næste års tid, selvom de ellers ville være blevet forældede efter loven.
  Grunden kan også være, at Klosteret på ingen måde har taget ansvar for, hvad Lama Norlha gjorde mod diverse kvinder over en lang årrække. Klosterets ledelse fralægger sig offentligt ethvert ansvar og har erklæret sig uskyldig i anklagerne.

Advarsels skilt kviksand
 
 
Lama Norlha omtales på  Klosterets netsted  som en stor mester, og der er ingen omtale af hans overgreb, som ellers er ret kendte fra tidligere. Lama Norlha's egne offentlige undskyldninger omtales heller ikke. (På grund af den offentlige retssag fortælles det nu på netstedet, at sagen kører.) Denne type tavsheds kultur er ret udbredt hos de tibetansk styrede Dharma centre; man ignorerer ganske enkelt alle skandaler og vælger helt at undlade omtale. Sandsynligvis fordi tibetansk kultur anser sådan omtale for yderst pinlig. Det er naturligvis ikke i orden. Det holder ikke i 2023. Selvfølgelig er det pinligt; Lama'er bør ikke gøre sådan noget. Man vinder ikke tillid ved tavshed. Nu må Palpung Thubten Cho Ling leve op til den moderne tids standard for gennemsigtighed og ansvarlighed. Dette betyder naturligvis ikke, at Klosteret er skyldig i anklagerne; indtil sagen er afgjort, må Klosteret anses for uskyldigt. Men Klosteret dyrker tydeligvis en usund tavsheds kultur, som de burde have forladt. Det er anden gang vi kritiserer.

Advarsels skilt kviksand
 
 
Sagen blev anlagt den 17. november 2023, så der har endnu ikke været rets forhandlinger eller dom. Situ Rinpotje og Mingyur Rinpotje er nævnt i sagen, fordi nogle af kvinderne klagede til dem om forholdene. De to rinpotje'er er dog ikke ansvarlige for Klosterets forhold eller ledelse. De bor begge i Indien, hvor de har deres egen virksomhed. På Klosteret var de besøgende  Dharmalærere. Men deres råd til kvinderne var angiveligt, at de skulle tie om overgrebene. Det forekommer jo ikke at være i orden; men det er de anonyme kvinders historie. Vi ved ikke, hvad de to rinpotje'er har at sige til det. Måske gav de trods alt ikke den slags råd, men var måske blot noget diplomatiske. Deres udlægning af historien kendes ikke. Det vides heller ikke, hvad den nye Kalu Rinpotje tænker om sagen; måske er han sat udenfor.

Advarsels skilt kviksand
 
 
En hage ved denne historie synes at være kvindernes anonymitet. Det er ikke en #Metoo historie, når folk gerne vil anklage, men ikke lægge navn til anklagerne. Det kan synes fejt og uansvarligt, men der kan jo være en god grund til det. Normalt ville Tilogaard ikke rapportere en sådan anonym sag, men vi gør det alligevel her, fordi der er anlagt en retssag og domstolen har indtil videre godtaget, at kvinderne er anonyme. Domstolen har også accepteret at sagen føres, så det er grund nok til, at det må anses for en fejl  ikke  at omtale sagen. Klosterets hidtidige tavsheds kultur holder ikke.

 
  Roden til dette rod må antages at være den almindelige misforståelse af, hvad et helligt 'bånd' (samaya) til  Lama'en  egentlig betyder (link nedenfor); udover Lama Norlha's overlagte magtmisbrug og manipulationer, som han jo har indrømmet og undskyldt offentligt.


Læs om det her   (Times Union, New York State).

Læs den tidligere artikel i nyhederne her     (juli, 2017).

Læs også om begrebet 'samaya'   (Artikel: Samaya betyder forbindelse).

 

Klik her for toppen af siden

31. december 2023, opdateret den 5. januar 2024.  


Hyldest til Dronningen

Dronning Magrethe den Anden; ukendt fotograf.

 

Dronning Magrethe den Anden vil abdicere den 14. januar 2024
 

  Hun beklagede sig over sit helbred i nytårstalen og meddelte sin afgang. Det er godt gået. Ikke mange politikere og statsoverhoveder har i den grad formået at fremstå som samlingspunkt for et folk som Dronning Magrethe. Og tænk alligevel; hun har været Danmarks dronning i 52 år. Hendes nytårs tale indeholdt mange gode punkter som sædvanlig; hun opfordrede til at vi alle lægger afstand til antisemitisme og islamofobi og respekterer alle slags mennesker.
 

  Det var også i Dronning Magrethe's tid at buddhismen blev statsanerkendt. Hun spillede næppe nogen rolle i den begivenhed, men alligevel. Prins Henrik var kendt som respektfuld overfor  Buddhadharma, som skyldes hans tid i Vietnam.
  Nu skal Danmark så til at have en konge igen. Det bliver jo interessant og sandsynligvis lidt anderledes end Dronning Magrethes stil. Men intet tyder på, at republikanere vil få lejlighed til at kræve monarkiets afskaffelse og indførelse af en præsident.
 

  Personligt er jeg principielt republikaner, men nok ikke i den traditionnelle forstand. Jeg mener blot, at de regerende konger - eller dronninger - bør vælges ved en folkeafstemning. Men det synes ligemeget, for hvis en sådan afstemning fandt sted nu, ville Kronprins Frederik jo blive valgt uden besvær og med et meget stort flertal. Så vi har altså et eller andet værdifuldt her i Kongeriget, som vi bør passe på. Det skyldes i høj grad Dronning Magrethe, at vi befinder os i den situation.
 

5. januar 2024.  

Dronning Magrethe's sidste Nytårskur

  Denne begivenhed med Dronningen i guldkaret gennem Københavns gader var både rørende og lidt sørgelig, fordi det angiver, at Dronning Magrethe naturligvis ikke holder for evigt. Hun trækker sig jo tilbage på grund af sit helbred. Men det var også ganske smukt og meget fint. Kronprinsen synes klar til sin nye konge gerning og også den kommende dronning Mary virker kompetent og forberedt. Det er selvfølgeligt alt sammen ledsaget af en masse konge røgelse.
 

  Så lad os ikke glemme, at Grundloven trænger til en revision. Den tredelte magt er ikke ordentligt indskrevet. Kongens rolle bør for eksempel også beskrives på moderne dansk. Måske en svensk model. Lige nu har kongenmagten, som den ordret er beskrevet i Grundloven, den overordnede regering; selvom det i praksis er omvendt. Statsrådet er ikke den egentlige regering, men i følge loven er det faktisk kongen, som har den ultimative udøvende magt.
  Som bekendt er der mange andre ting i Grundloven, som trænger til genovervejelse. For eksempel også en præcisering af Rigsfællesskabet. Det bør stå i Grundloven, at vi er i union med Grønland og Færøerne; og at disse to nationer har en naturlig ret til selvbestemmelse, herunder til at forlade unionen.
 

Klik her for toppen af siden

Mangler titel-bjælken foroven? Klik her

 Klik på ‘like’ (thumbs up billedet)  -  klik igen
 og igen  -  og igen  -  indtil du er afvænnet...
Læs mere her:
Humane Tech


Data Ethics
er en dansk tænke-tank
om etisk    
behandling 
af alle data

18. juni 2023.  

 

Mette Frederiksen og aktiv dødshjælp

hun luftede muligheden  i en tale  på Bornholm

 

 

 
Ligbrænding i ovn; ukendt fotograf

 

 

 

 Statsminister Mette Frederiksen foreslog ved Folkemødet på Bornholm, at vi bør indføre aktiv dødshjælp. Nogle gange bliver vores statsminister sentimental ved ganske særlige problemstillinger. For eksempel ved emnet samspilsramte børn - bortset fra hvis de danske børn opholder sig i fangelejre i Syrien - og nu også aktiv dødshjælp. Det er et svært emne; meget problematisk. Der bør nok ske noget her; det har hun sikkert ret i. Men sandsynligvis har hun noget med et særligt nævn i tankerne, som måtte kunne tillade aktiv dødshjælp under særlige omstændigheder. Men det ville være en halv løsning og en ivitation til magt misbrug hos embedsværket. Aktiv dødshjælp bør kun kunne tillades af en almindelig domstol.

 
 Det er ikke godt at dø i utide af flere grunde. Men det anses almindeligvis i buddhismen for uden  skade, hvis det kun er et spørgsmål om kort tid, før døden alligevel vil indtræde. Hvis man begår assisteret  selvmord, fordi man derved kan dø i fred og med et afklaret sind, kan det faktisk være en god ide - også med henblik på genfødsels processen, tibetansk:  bardo  - og med henblik på en god  genfødsel.


Læs om det i Ordforklaringen.

 

Klik her for toppen af siden

7. juli 2023.  

Dalai Lama bliver 88

Dalai Lama bliver 88 år gammel, juli 2023; foto fra hans netsted.

 

 

Dalai Lama, 2023

 

 
Dalai Lama er blevet 88 år gammel. Til lykke med det, og må han blive meget ældre, altid sund, rask og ung i sindet. Dalai Lama har jo truet med at blive langt over 100 år gammel for at komme kineserne i forkøbet om hans reinkarnation, som den kommunistiske imperialistiske kinesiske regering i Kina meget gerne vil bestemme over. Så held og lykke til Dalai Lama.

 
Læs også:  Dalai Lama vil nedlægge Tulku traditionen   (2019).

Klik her for toppen af siden

9. juli 2023.  

 

Vores forrige liv - Korea style

 
Filmplakat for 'Past Lives' - udsnit

 

 
Ny film fra Korea: Forrige Liv. Kan man lave film om kærlighed, som varer ved over flere inkarnationer?
Ja, i Korea - og nu også USA - overskrider kærligheden død og mange tidligere liv. Filmen Past Lives er en film om kærlighed og dybtfølt tiltrækning mellem mennesker, som angiveligt kun kan skyldes mange tidligere livs kærligheds historie mellem de samme to sjælevenner.
  Det er stadigvæk en ret fremmed tanke i Kongeriget Danmark, at folk  genfødes  i en uendelighed, indtil  Nirvana  sætter en stopper for det...

 
Læs om filmen her
(A24 Film, USA).

Klik her for toppen af siden

4. august 2023.  

 

Endelig retter Facebook ind


En anonym person læser noget på Facebook i hans telefon. Ukendt kunstner og fotograf.
  Norge har tvunget Facebook til endelig at følge EU reglerne for private data (GDPR). Det skyldes angiveligt, at selvom Norge ikke er medlem af EU, har de norske data beskyttelses myndigheder stået fast på, at Facebook skal overholde loven. Tilsyneladende har de forskellige europæiske landes tilsvarende myndigheder ikke insisteret som Norge. Det har så angiveligt fået Facebook til at rete ind, ikke kun i Norge men over hele Europa.

Tommeltot peger opad med plaster på tommeltetten; ukendt kunstner.
Det er et betydeligt fremskridt hen imod et endeligt ophør af lovligheden ved overvågnings kapitalismen. Men bemærk venligst, at private firmaers indsamling af private data, fortsat er lovligt, når blot du tillader firmaerne at gøre det. Dette sker normalt ved en lille dialog boks, hvor du kan klikke ja eller nej til 'cookies' eller anden data indsamling eller blot til firmaets privatlivs politik.

 
Tommeltot peger nedad med plaster på tommeltetten; ukendt kunstner.Det burde ikke være lovligt. Der er andre måder at tjene penge på. Og folk er jo nærmest tvunget til at tillade overvågnings kapitalismens datahøst for at kunne modtage internet tjenesters ydelser. Der er ingen alternativ andet end så ikke at deltage i den slags. Dette sidste er naturligvis også værd at overveje; mange har oplevet en befrielse ved at undlade brug af Twitter (som nu hedder X), Facebook, Tik-Tok og så videre.

Læs om det her   (Wired Magazine).

Læs også den tidligere artikel   (september 2021).

Klik her for toppen af siden

18. august 2023.  


Grisene dør som svin

Gris i hop; ukendt fotograf.
 

Stor overdødelighed i de danske stalde

 
  Næsten 24% af alle pattegrise dør i staldene hos bønderne under deres opvækst. Og næsten 15% af pattegrisenes mødre dør også i staldene i utide. Vi skal alle dø og nogle af os i utide, men disse tal for staldgrisene er alt for høje. Der bør reguleres til gavn for grisene.


 Både bønderne og politikerne er i tvivl om årsagerne til denne utilsigtede død for dyrene i vores varetægt. Lidt fantasi kan sandsynligvis hjælpe. Når de stakkels dyr dårligt kan bevæge sig i deres bure på grund af jernstænger og alt for lidt plads i øvrigt til at boltre sig på, og når dyrene skal leve hele deres liv smurt ind i deres egen afføring, uden at se solens lys eller smage på det friske græs - så kunne årsagen jo ligge der. Selv for et svin er det ikke et godt liv.


 Direktør Britta Riis fra 'Dyrenes Beskyttelse' tordner mod landbrugets avlsprogrammer, der gør, at soen har fået større kuld af pattegrise, skrev Altinget. "Det er forbundet med det ekstremt hårde pres, de er udsat for, og det er symptom på en industri, der er løbet amok uden, at nogen har grebet ind,” sagde hun til Altinget.


 Så slip grisene løs. Ud af staldene med dem; lad dem boltre sig på markerne og lave reder i små skure, som de økologiske landmænd for længst har fundet ud af. Fremtiden hedder økologisk landbrug. Nedlæg industri landbruget helt ved lov og stop dyre mishandlingen hurtigt. Samtidigt kan vi så slippe for forgiftningen af vores fælles miljø og grundvand ved sprøjtning med giftstoffer mod skadedyr og så videre.


 Det er ikke vanvittigt dyrere med økologisk kød for den almindelige forbruger. Og med grise på markerne med krølle på halen, får landmændene oven i købet en mere profitabel drift. Det plejer økologisk omlægning at medføre, i hvert fald hidtil. Mangler der motivation til alt dette, kan man jo sænke momsen - og over få år helt fjerne den - for kun økologisk mad. Der er faktisk ingen undskyldning for ikke at gøre det her. Vi kan vise vejen for hele verden.


 Det er en 'alle vinder' situation med obligatorisk økologisk landbrug på alle markerne i hele Kongeriget. Vil bønderne fortsat dyrke landbrug, må de omstille til økologi. Det er der naturligvis mange, som ikke ønsker at kaste sig ud i af flere grunde. Det er forståeligt, hvis vi hurtigt glemmer dyrenes lidelser, forurening og forgiftning med mere. Men det bør vi bestemt ikke. Vi bør være et foregangsland.


 Det bliver meget nemmere at regulere landbruget, når alle er blevet økologiske. Det bliver meget nemmere at regulere bøndernes udslip af kvælstoffer i vores vandløb, fjorde og have. Det bliver meget nemmere at beskytte vores grundvand (hvis det ikke allerede er for sent). De uvillige bønder må gå på pension. Nye kooperative landbrug kunne tilbydes en chance for statslig finansiering, så også unge landmænd og andre interesserede økologer og dyreværns folk kan være med uden at risikere deres personlige frihed ved dyre lån i bankerne. Vi kunne undgå flere aktieselskaber, som driver landbrug uden følelse for dyrene og miljøet. Det er bare om at komme i gang. Både for miljøets og tamdyrenes skyld. Der er et meget stort potentiale i økologi, både herhjemme og som eksport. Og tilsvarende er der ingen fremtid i at forurene, forgifte og plage grisene. Vel?

 

Læs om det her   (Altinget).

Læs også den forrige artikel   (maj 2023).

Klik her for toppen af siden

9. august 2023.  

 

Karmapa's søn bliver 5 år gammel

 

Thugsela, Karmapas søn er blevet 5 år gammel; fotograf ukendt.

 
Karmapa Thaye Dordje's søn Thugsela er blevet 5 år gammel. Han anses for Shamar Rinpotje's nye inkarnation, men det er naturligvis ikke blevet officielt endnu. Karmapa har lagt dette billede ud samen med flere andre af sønnike som 5 årig. Til lykke med dagen!

Se flere billeder her   (Karmapa's netsted).

Klik her for toppen af siden

19. august 2023.  

 

Nu må Tibet ikke hedde Tibet

 
Det  kommunistiske kinesiske imperium  vil have os
til  at  kalde  Tibet  for  Xizang  for  bedre  at  afspejle
Kinas holdning til landet som en koloni, lader det til

3 tibetanske flag ved en demonstration i København i 2012; ukendt fotograf.

 
Kinesificeringen af  Tibet  sættes ind på alle niveauer af kommunist partiet i Kina. Skolebørn i Tibet skal nu på kostskole, hvor de kun må tale mandarin - og bestemt ikke tibetansk. Kommunisterne mener også at det gavner at få børnene væk fra deres tibetansk talende forældre i nogen tid.
Som tidligere rapporteret prøver kommunisterne at undertrykke både tibetansk sprog og kultur, mens man samtidigt prøver at få de buddhistiske traditioner i Tibet til at  underlægge sig de kinesiske  i selve Kina. Dette sidste sker ved forskellige initiativer indenfor fagforeningerne [United Front Work Department, afdeling for religion: Patriotic Buddhist Association of China - eller: BAC] for religion. Ja du læste rigtigt; der er en religiøs fagforening for religiøse ledere, som er en underafdeling af kommunist partiet i det kinesiske imperium. Lama'er skal være medlem af fagforeningen, hvis de vil have en aktivitet i Tibet og selve Kina. Ellers er der ingen adgang til imperiet.

  Men alt dette er slet ikke nok, lader det til. Nu må Tibet ikke hedde Tibet længere; det går altså ikke, når det 'rigtige' navn jo er Xizang. Ingen har ganske vist hørt om Xizang før, men det er ganske vist. Det er det gamle kinesiske navn og kan løseligt oversættes som 'vort vestlige skatkammer'. Så ingen skal være i tvivl; Tibet er en skattekiste rede til plyndring for sine ressourcer til gavn for moderlandet, som bestemt ikke er Tibet.

Læs om det her   (Tibetan Review).

Læs også den tidligere artikel   (maj 2022).

Klik her for toppen af siden

7. september 2023.  

 

Den 17. Karmapa Thaye Dordje
besøgte Le Bost Kloster i Frankrig

Den 17. Karmapa Thaye Dordje i Dhagpo Kagyu LIng august 2023; foto Khorlo Tokpa.

 
  Karmapa Thaye Dordje  nåede at besøge sit eget kloster i Auvergne ind imellem de andre programmer. Karmapa's kloster hedder  Kundreul Ling, men som mest er kendt under sit landskabs navn, nemlig Le Bost. Her er ikke blot Karmapa's residens, et stort tempel og et kloster men også flere 3 års retreat centre. Nogle kilometer borte ligger nonne klosteret, kendt som Laussedat. Besøget var af privat natur, men han modtag naturligvis munkene og nonnerne og satte sig ind i stedets udvikling og så videre. De lavede også en Pudja sammen.

 
  Herefter drog Karmapa videre til Spanien, hvor hans besøg netop i disse dage er afsluttet.

Læs om det her   (Karmapa's netsted med fotos).

Læs også den tidligere artikel   (januar - august 2022).

Klik her for toppen af siden

10. september 2023.  

 

En perle af en video fra Canada

om 'Lille Tibet' bydelen Parkdale i Toronto

Kort over 'Lille Tibet' i Parkdala, Toronto, Canada; udsnit fra video.

 
  En stor gruppe tibetanske flygtninge bor nu i byen Toronto i Canada, hvor en hel bydel er domineret af dem. Fordi så mange er koncentreret i et relativt lille område, har de været i stand til at bevare mange aspekter af deres kultur og sprog - og ikke mindst deres buddhistiske arv. Den arabiske TV kanal Al Jazeera har lavet en lille perle af en video om disse mennesker og deres bydel.

 
  Denne del af Toronto kaldes Parkdale; her er mange immigranter i nabolaget, men bydelen er også centralt placeret, så der er stærke kræfter, som prøver at presse alle disse mennesker ud, så mere velstående or rigere folk kan flytte ind i stedet. Hus priser og husleje stiger i en ond spiral. Om 20 år er dette kultur fænomen måske historie, ligesom det gamle feudale  TibetKham  og  Amdo.

 
Læs om det her   (Al Jazeera).

Læs også den tidligere artikel   (december 2019).

Klik her for toppen af siden

16. september, opdateret den 18. september 2023.  

 

Din nye bil sladrer om dig

og du ved ikke til hvem eller hvorfor

Mercedes concept bil fra 2018; ukendt fotograf.

 
  Mozilla Foundation, som er kendt for internet browseren Firefox, har offentliggjort en rapport om forskellige bilmærkers indsamling of private data fra biler, som omhandler ejernes brug af bilen. Det er så et spørgsmål, hvor gode disse bilmærker er til at passe på dine data, som til at begynde med slet ikke er deres. Det er også et godt spørgsmål, hvor nemt det er at slippe for denne type overvågning. Typisk er, at du selv skal foretage dig alt muligt for at få det til at ske. Normalt kan det betyde, at bilens internet forbindelse afbrydes, skønt det ikke er klart hvorfor. Bortset fra at det vil gøre forbrugerne motiverede til at tllade data indsamlingen og til at opgive deres privatlivs rettigheder.

 
  Det er for det meste infotainment computer systemet, som sladrer, måske fordi dettte system jo netop har en internetforbindelse indbygget. Det kan være praktisk til at blive opdateret om trafikpropper eller søge adresser på internettet undervejs. Men der er flere andre computersystemer i bilen, som kan dele forbindelsen og sende dine private data om din kørsel, hvor hurtigt du kører, hvor meget du tæsker din bil, hvor du er henne, og oveni hvem du lige havde en samtale med på telefonen - inklusive vedkommendes privat adresse, email og andre følsomme data, som du måtte have indtastet på bilens computer. Eller som din bils computer henter fra din telefon. Din bil kan på denne måde samle info om dig, som er meget privat, for eksempel seksuel orientering, sygdomme, handikap og meget mere.

 
  Det er et problem, at du som bilejer ikke har fuldstændig tilgang til - og direkte styring af din bils computere. Som bilejer bør du have fuld kontrol over, hvem din bil ringer til og uploader dine private data til. En sådan kontrol har du slet ikke på de nyere moderne biler. Du kan ikke indstallere dine egne sikkerheds programmer og så videre, ligesom du kan på din PC. Din bils computere er en lukket verden, hvor du kun ser og interagerer med overfladen. Der er ingen adgang til makskinrummet. Og du kan ikke få tjek på, hvor godt dine data er beskyttet mod for eksempel hackere - eller din bilfabrikant og hans forretnings forbindelser, som godt kan lide data indsamling mod et mindre honorar.

 
  I stedet for dette overvågnings system, bør der lovgives, så bil fabrikanterne ganske enkelt ikke må indsamle private data - eller kørsels data. Det er da glimrende, at bilen indsamler data, men det bør kun være ejeren af bilen, som kontrollerer disse data. Med andre ord, skal bil fabrikanterne kun foretage data indsamling, når og hvis bilejeren aktivt melder sig ind i ordningen. Det duer ikke, at man kun kan melde sig ud - af nogle af data indsamlings ordningerne.

 
Læs om det her   (The Drive, USA).

Læs også den tidligere artikel   (juni 2022).

Læs også den endnu tidligere artikel   (december 2019).

Klik her for toppen af siden

20. september, opdateret den 22. september 2023.  

 

Koran afbrændings lovforslaget
får måske utilsigtede følger

det bliver  også  strafbart  at hylde  den  ulovlige
handling og måske er din bordlampe 'utilbørlig'
 

Hovedjægerens triumf -'utilbørlig' afhugget Buddha hoved som lampefod

 
 
Når man ikke som tidligere foreslået her på nyhedssiden vil beskytte mindretal mod overgreb og ringeagt ved at udvidde racisme pragraffen, men i stedet vil lave et slags præcisions indgreb mod specifikt Koran afbrændinger, får det uheldige virkninger for ytrings friheden, kritiserer fremtrædende jusister.
(Billedet viser et formodentligt ulovligt afhugget Buddha hoved, som på utilbørlig vis bruges som lampefod.)  Forhåbentlig retter lovgiverne op og laver fornuftige love.

Buddha på flaske med lys - lampe til salg 
  Der kommer også andre utilsigtede virkninger af lovforslaget, som ingen vist har tænkt på. Nemlig i forbindelse med buddhismen. Det vil formodentlig i fremtiden blive strafbart at kalde sin natklub eller bar for 'Budddhabar' - og at anbringe Buddha statuer i den slags alkoholiserede miljøer, som ikke er lavet for udførelse af religiøse handlinger eller meditation. Og det vil blive strengt forbudt at sælge stearinlys i form af Buddha'er med en væge på toppen af hovedet, fordi det ville være strafbart at afbrænde Buddha statuer.

Buddha på flaske med lys - lampe til salg 
  Det er ordlyden i lovforslaget med ordene 'utilbørlig', som vil blive fortolket måske bredt - og altså også ret specifikt. Et indgreb mod Buddha som lampefod er nok lidt overdrevet, mens et forbud mod brug af ordet 'Buddhabar' samt afbrænding af Buddha'er som stearinlys nok er meget godt.
  Nu klager flere kunstnere også over lovforslaget, fordi de så skal tænke sig om, før de benytter religiøse ting og symboler i deres kunst, når sådan brug muligvis kan misforstås. Eller fordi man gerne vil provokere, så man kan ikke lide den slags begrænsninger.

Buddha på flaske med lys - lampe til salg 
  Det er jo altid en god ting at tænke sig om, før man gør noget. Men det er naturligvis et spørgsmål, om der skal lovgives om det; folk burde blot naturligt respektere al ægte religion. Og det er måske en god ide, hvis man gerne provokerer, at man ikke samtidigt unødigt sårer nogen eller tramper på dem, som allerede ligger ned.
  Skal vi have en slags blasfemi lov som foreslået, duer det ikke at bruge ord som 'utilbørlig'. Udtryk som 'ikke at nedværdige og misbruge' folks religiøse symboler ville nok være bedre. Pointen må jo være at undgå at skade nogen, når det virkeligt ikke er nødvendigt.

 
Læs om det her   (Altinget).

 

opdatering den 22. september 2023.  

Buddha på flaske med lys - lampe til salg 
  Regeringen og de radikale vil nu tage kritikken til efterretning og rette på lovforslaget. Der skal ikke gælde de samme straf rammer for en afbrænding af Koranen og en omtale. En omtale betyder formodentlig at opfordre til for eksempel en afbrænding eller at hylde sådanne handlinger. Hvad formuleringen af loven bliver som slut resultat er lige nu usikkert. Loven genfremsættes en gang i oktober måned, og så får vi vel se, hvad det er blevet til. Men man vil åbenbart ikke ændre på brugen af ordet 'utilbørlig' - skønt det lyder som noget, der angår en børnelokkers udskejsler og ikke så meget noget med Rasmus Paludan, som godt kan lide at brænde bøger. Ordet er frygtelig gammeldags og er i øvrigt udgået af sprogbrugen i Danmark for en hel del år siden.
  Kunstnere og lampe fabrikanter må til at tænke sig om, før de laver noget kontroversielt; regeringen har tilsyneladende ikke tænkt sig at tage særlige hensyn til dem.

 
Læs om den nye udvikling her   (Altinget).

Læs også den tidligere artikel   (juli - august 2023).

Klik her for toppen af siden

22. september 2023.  

 

Cement i stedet for gammelt kloster

Dhamma Sakyamuni Monastery - et klippehule
kloster  i  Gunung  Kanthan  - Malaysia  kræves nedrevet for at bane vej for cement produktion

 

Dhamma Sakyamuni Monastery - et klippehule kloster i Gunung Kanthan, Malaysia

 

 

 

 
Et Thai buddhistisk kloster i en klippehule på et kalkstensbjerg i den centrale Malakka halvø har tabt en retssag om sin eksistens til et cement konglomerat. Cement firmaet har tilsyneladende ret til at udvinde kalk fra hele bjerget, inklusive klosterets placering. Bjerget som sådan tilhører åbenbart staten, men som så mange andre steder i den tredje verden, er der vrøvl med ejendoms registreringen. Klosteret har ligget der i over hundrede år. Efter almindelige rets principper burde klosteret have vundet hævd til at være, hvor det er. Også selvom munkene ikke har den direkte ejendomsret til stedet og omgivelserne. Regeringen burde vel have taget hensyn til Klosteret, da de gav koncession til cement firmaet. Et eller andet synes at være helt galt.

 
  Munkene appelerer nu til den lokale Sultan og regering. Malaysia er en forbundsstat. Du kan deltage med din underskrift på en appel på et link forneden.

 
Læs om det her   (Buddhist Channel, Malaysia).

Læs mere her   (Klosterets netsted).

Her kan du deltage i en underskrifts indsamling mod dette overgreb   (Change.org).

Klik her for toppen af siden

9. oktober, opdateret den 11. oktober 2023.  


Lama Tønsang er død

Lama Tønsang; ukendt fotograf.
Lama Tønsang, et af de seneste fotos; ukendt fotograf.

Lama Tønsang oprettede og forestod det store
Montchardon center  nær Grenoble i Frankrig

 
  Lama Tønsang  er kendt som  Mahamudra  mester og specialist i  Tjød praksis. Han var også meget entusiastisk med at lave 1000 armet  Avalokitesvara  'Njungnæ' ritualer meget tit. Karmapa har omtalt ham som en efterhånden sjælden mand, som var helt tilstede i nu'et - og som ikke beskæftigede sig unødigt med tanker om fremtiden og fortiden. Han var også praktisk anlagt og var særdeles aktiv i faktisk at renovere centerets forfaldne bygninger i begyndelsen i halvfjerdserne. Der var dengang blot en forfalden bondegård uden indlagt vand på et ganske øde sted i bjergene. Det ser helt anderledes ud i dag på grund af tusindvis af menneskers indsats. Alt det gamle er renoveret og den oprindelige gård er blot nogle få huse i det store kompleks, som Lama'en fik bygget. Hans blide og følsomme sindelag og store erfaring var en uudtømmelig inspiration for mange mennesker. Det er en af de sidste store tibetanske mestre fra det oprindelige Tibet, altså fra perioden før 1959 - som nu er død og borte.

 
  Lama Tønsang har i flere år lidt svært af en række sygdomme. Kombineret med hans høje alder kunne han ikke længere og afgik ved døden den 7. oktober. Hans helbred begyndte at bryde sammen i slutningen af september. Han fik herefter palliativ behandling og ilt. Det bedrede hans tilstand lidt. Men alle vidste, at hans død var forestående.

 
  Hans krop var i nogle dage i en tilstand af  thugdam; det vil sige at han befandt sig i en  samadhi, som forlængede tidsrummet mellem ophøret af det 'ydre' åndedræt - og det'indre' åndedræts fuldstændige stop. At det 'indre' åndedræt ikke er stoppet endnu, betyder at der fortsat er liv i kroppen, skønt både åndedræt, hjerte og så videre er ophørt med at fungere. Dette konstateres normalt ved en vis varme i hjerte regionen. Lama Tønsang's thugdam sluttede den 10. oktober. Det er normalt for en stor Lama, at thugdam tilstanden blot varer nogle få dage.
  Thugdam tilstanden er ikke et tegn på oplysning eller lignende; det betyder at  Lama'en  er i en meditativ trance, som midlertidigt stopper dødsprocessen. Det kan hjælpe ham til  indsigtbefrielse  og  oplysning, hvis lama'en er i stand til det.

 
  Det er muligt at besøge Montchardon for at vise Lama Tønsang den sidste ære, men alle programmer i centeret er aflyst indtil videre. Det er ikke muligt at overnatte på stedet i denne tid.
  Lama Tønsang blev kremeret den 18. oktober ved en privat ceremoni.

 
Læs om det her   (Montchardon).

Læs om ophøret af thugdam her   (Montchardon).

Læs også den tidligere artikel om Lama'ens sygdomme   (marts 2023).

Du kan se en video fra 2017 med et interview med Karmapa om:
Lama Tønsang og Montchardon på dette link.   (You Tube).

Du kan også se en video med Lama Tønsang om:
Montchardons oprindelse og historie på dette link.   (You Tube).


Klik her for toppen af siden

15. oktober, opdateret den 31. oktober 2023.  


De  almindelige  menneskers  afmagt

Krigen omkring Gaza  vil ikke løse problemerne

Good Year luftskib med lys reklame: do not shoot!

 

 

 

 
Terror og militære bombardementer hersker nu i området omkring Gaza og grænse egnene i Israel. Der er ingen vilje til fred. Had og krig øges uden stop. Der er ingen udsigt til en fredelig løsning på længere sigt. Det er usandsynligt, at Israel kan fjerne Hamas fra Gaza med magt. Der er ikke udsigt til demokrati i Palæstina. Og folk i Israel er trætte af deres valgte politikere. Det er  samsara  i anden potens.

Ahimsa symbolet
Ingen fred og kærlighed. Og slet ikke broderskab. Kun lidelse og død. Det burde ikke være rigtigt, men sådan er det. Alle krigere i dette område bruger terror som våbensystem; og de almindelige mennesker er alle ofre for det. Der er kun udsigt til mere had, vold og magtmisbrug. Alle er tabere uanset hvem, som måtte mene at vinde noget. Der er ikke noget godt her. Ikke-vold (ahimsa) vil blive mødt med vold, hvis nogen skulle finde på at prøve med den metode.

Ahimsa symbolet
Hamas har bekræftet, at den er en diktatorisk og fanatisk organisation med terror mod uskyldige - selv mod små børn - som deres foretrukne våbensystem. Hamas vil prøve at beskytte deres militær mod israelske angreb bag de almindelige menneskers kroppe og privat boliger som skjolde. Det er en del af taktikken, lader det til. Hamas' adfærd kan ikke forsvares. Som politisk organisation er den anti-demokratisk, reaktionær og fascistisk.

 
  Staten Israel benytter sig af kollektiv afstraffelse i de besatte områder af Palæstina; så når en sådan stat skal reagere på terror, kan det vist kun gå helt galt. Vi må forvente modterror og tilfældig lidelse, død og ødelæggelse i Gaza. Det er ret forfærdeligt alt sammen.

Ahimsa symbolet
Det forlyder nu (den 18. oktober), at et hospital i Gaza er ramt af en bombe eller raket. Eksplosionen har dræbt omkring 400 mennesker på en gang. Det er temmelig rædsomt. Med disse kombatantter vides det ikke, hvem som smed bomben eller affyrede raketten. Hamas har affyret over 4000 raketter, siges det; heraf er 680 af disse flyvende bomber landet - og nogle af dem også eksploderet - i selve Gaza området. Det er ret mange fusere, så det er meget tænkeligt at Hamas er ansvarlig for de mange menneskers død og hospitalets trængsler. Desværre er det også muligt, at det var resultatet af et israelsk angreb. Begge sider anklager hinanden for angrebet. Det hele virker ret håbløst - og meget farligt. Hamas har taget næsten 200 gidsler og Israel har erklæret fuld belejring af hele Gaza området, så ingen hjælp får adgang.

Ahimsa symbolet
Det er en ting at benytte sig af terror som våbensystem. Det er ret slemt og modbydeligt. At tage gidsler er meget ufint; rent bortset fra at det er tegn på magtesløshed, er det stadigvæk også slemt og modbydeligt. At ødelægge hospitaler og lade hele befolkninger lide tørst og sult og mange slags mangel på alting er bestemt umenneskeligt. Det helt mærkværdige er, at Hamas tilsyneladende spekulerer i disse tilstande som befordrende for deres krigsførelse. Jo mere både israelere og palæstinensere lider, jo bedre propaganda, synes tankegangen at være. Det er en syg tænkning, især for religiøse mennesker.
  Det forlyder nu den 19. oktober, at den israelske regering vil tillade nødhjælp til Gaza. Det starter et lille håb om medmenneskelighed.

Afvist stempel

 

 

 

opdateret den 29. oktober.  

Hamas må forlade Gaza

  Flere spørgsmål opstår naturligt som følge af Hamas' terror mod Israel og Israels bombardement af Gaza, som ligner unødvendige ødelæggelser af privat ejendom, og som dræber og lemlæster uskyldige mennesker.
Ahimsa symboletFor det første: vil Israel føre uindskrænket krig mod civil befolkningen i Gaza for at kunne ødelægge Hamas? Måske vil nogle israelere presse på for at gøre den slags, hvilket må opfattes som krigs forbrydelser, hvis og når det sker. Krigs målet om at ødelægge Hamas er svært at opnå, når Hamas' terrorister gemmer sig i deres omfattende tunnel system under hele Gaza området. Hvad der typisk sker i en krig under den slags forhold er, at alle huse og al infrastruktur bombarderes sønder og sammen. Folk opfordres til at fjerne sig fra krigs zonen, men man sikrer sig ikke, at folk faktisk har forladt området, før man går i gang med ødelæggelserne. Hamas hjælper ikke nogen med at flygte.

Advarselstavle: havnekaj
Det andet spørgsmål er, hvorfor Hamas har startet en krig, som de kun kan tabe og som vil påføre de civile i Gaza uønsket død, store lidelser og afsavn. De vidste jo godt, at det ville ske som reaktion på deres terror mod Israel. Hvorfor gjorde de det så? Er Hamas en dødekult? Skal Israel dø ved at alle dør? Hamas' uansvarlighed og terror kan ikke anerkendes eller godtages som lovlig politisk eller militær ledelse og virksomhed. Hamas må bringes til ophør. Palæstinenserne bør beskyttes mod både Hamas' og Israels hævntogter.

Færdselstavle fodgængerfelt
Det tredje spørgsmål er, hvorfor folk ikke bare flygter ud af Gaza og tager midlertidigt ophold i Ægypten. Det er jo bestemt muligt, at det i så fald kan blive svært for dem at vende tilbage. Det lader også til at Ægypten slet ikke vil tillade flygtningene at tage ophold i Sinai. Resultatet af begge forhold er, at Hamas kan gemme sig bag uskyldige mennesker som levende skjolde. Det kan medføre unødig død, lidelser og ødelæggelser i Gaza. Skal Hamas stoppes i deres terror virksomhed, kan det synes nødvendigt, at Ægypten lader folk komme ud af Gaza, hvor de samtidigt forhører de enkelte for at få filtreret Hamas' folk fra de uskyldige. Det ville gøre krigsførelsen nemmere i selve Gaza, hvis kun kombattanterne er til stede.

Ahimsa symbolet
Det endelige og måske afgørende spørgsmål er, hvorfor Hamas ikke overgiver sig? Gør de det, vil krigen stoppe. Så det er den aller nemmeste måde at bringe lidelse og død til ophør. Men det vil de ikke; de synes, at det er er OK at bruge de uskyldige civile mennesker i alle aldre som skjolde. Selvom de dør som fluer eller bliver lemlæstede for livet. Dette er en krigs forbrydelse. Det er ganske enkelt fejt og umenneskeligt. Hamas er nødt til at forhandle en eller anden slags overgivelse. Sandsynligvis ved at alle Hamas' folk forlader Gaza. De får næppe lov til at arrangere en ny krig om nogle år atter engang.

Ahimsa symbolet
I mellemtiden må nødhjælp stilles til rådighed for Gaza's befolkning. Og Ægypten bliver nødt til at åbne grænsen som beskrevet. Intet tyder på, at noget af dette vil ske foreløbig, hvilket ikke kan være rigtigt. Der skal ske noget nu for at stoppe de uskyldiges lidelse og død. Hamas må forlade Gaza.

 

Læs en artikel om de Palæstina venliges dilemma her   (The Atlantic).


Klik her for toppen af siden

3. november 2023.  


Angst og frygt er din ven

For at kunne blive modig må du først føle frygt


Kunstner Tendzing Rigdrol: My World is your blind spot; silkebrokade og maleri. Ukendt fotograf.

  Angst og frygt  er naturlige følelser, så det er på ingen måde forkerrt at blive bange eller føle frygt for, hvad der foregår i verden eller i din egen krop. Selv at føle angst uden grund til det er naturligt og almindeligt. Det er  klesha'en  vrede, had og irritation, som har to modulationer. Du kan blive bange og du kan blive blive aggressiv. Du kan angribe et problem eller stikke af i frygt for, at du ikke kan klare det. Begge er instinktive naturlige reaktioner. Der er intet galt i det overhovedet. Det er når  karma  involveres, at det kan gå hen og blive både kompliceret og lave fastlåste psykologiske reaktions mønstre, som bare gentages i det uendelige, fordi det farlige i situationen ikke løses eller fjernes. Dette gælder for eksempel ved døds angst, hvor ikke engang  døden  løser problemet.

Anandachakra er symbolet for stor frydefuld glæde, sindets utilknyttede tilstand ved egentlig indsigt.
En ny artikel i magasinet Psyke fra USA foreslår, at vi derfor ikke bør undgå frygt og angst, men i stedet blive gode til det. Det er professor i filosofi fra Oakland University Ami Harbin som skrev artiklen. I sociale sammenhænge kan det opleves asocialt at manifestere angst følelser. Det kan medføre tendens til at undertrykke sådanne følelser, hvilket til sidst kan gøre det svært at identificere, hvad der gav anledning til frygten til at begynde med. Hvis vi tager os godt af vores angst, kan vi blive både velinformerede og socialt velfungerende, skrev professoren.

Anandachakra er symbolet for stor frydefuld glæde, sindets utilknyttede tilstand ved egentlig indsigt.
Håb eller mod er slet ikke modsætningen til frygt og angst, men det kan være en kultiveret konsekvens. Er du modig, er det fordi du ikke er bange for at være bange. Nøglen til denne kunst er 'vågent nærvær' - sanskrit:  smriti  - almindeligt kendt som 'mindfulness'.


Læs artiklen her   (Psyke Magazine, USA).

Læs også om klesha'erne   (Ordforklaringen).

Læs også artikelen fra 2011: Angst for tomhed.

 

Klik her for toppen af siden

17. november 2023.  


Thomas Rohden bliver næstformand

Regionsrådet i Hovedstads området har valgt
den usædvanlige radikale politiker til posten


Hovedstands områdets nye regions næstformand Thomas Rohden fra de radikale; ukendt fotograf.

 
  Thomas Rohden (se billedet) fra Det Radikale Venstre overtager posten som næstformand i Region Hovedstaden, meddeler Altinget. Thomas Rohden blev nyvalgt til regionsrådet for hovedstads området i 2021. Ved valget førte han en lidt usædvanlig valgkamp, som manede til kamp mod det kommunistiske kinesiske imperium. Det har jo næppe særlig meget med regionsråd og regional politik at gøre. Men Thomas Rohden har en historie som formand for 'Dansk Kina Kritisk Selskab'.

Løven fra det tibetanske flag
Tilogaard fortalte om det i oktober 2021: "Thomas Rohden er spidskandidat til Hovedstadens Regionsråd og er 25 år gammel. Han er formand for 'Dansk Kina kritisk Selskab' - hvilket sikkert forklarer, hvorfor han annoncerer for et uafhængigt Tibet, i stedet for at vise sin interesse for sygehuse, miljø i København og Nordsjælland og så videre. Men han har naturligvis ret: Kina's indblanding i alt muligt i Danmark bør stoppes. De danske virksomheder bør forlade Kina. Vi bør ikke købe kinesiske varer - eller ting og sager, som andre får lavet i Kina. Det er efterhånden temmelig meget. Så se at komme i gang, tak. Og nu vi er ved det, vil vi opfordre Gentofte Kommune til at omdøbe vejen ved Kina's ambassade til 'Mindevejen for et frit Tibet' eller 'Dalai Lama Alle'."

Løven fra det tibetanske flag
Nu bliver Thomas Rohden så næstformand i regionsrådet. Han tiltræder sin nye post i begyndelsen af næste år. Samtidigt bliver han lokal formand for de radikale i hovedstads området. Til lykke med det og ned med det kommunistiske kinesiske imperium. For øvrigt bør al imperialisme ødelægges.


Læs om det her   (Altinget).

Læs også den tidligere artikel   (oktober, 2021).

 

Klik her for toppen af siden

4. december, opdateret den 8. december 2023.  


Karmapa Thaye Dordje og Ogyen Dordje
mødtes igen - for tredje gang

17. Karmapa Thaye Dordje og Ogyen Dordje, 2023; fotografi fra Karmapas netsted.

Den 17. Karmapa Thaye Dordje  mødtes med den
'alternative  Karmapa'  Ogyen  Dordje  og  de
to udsendte  derpå  en  fælles  erklæring
som ikke rigtig indeholder noget nyt
men  er  tavs  om  det  væsentlige

Klik her, så åbner artiklen som PDF fil
 
 
  Karmapa Thaye Dordje  og  Ogyen Dordje  har udsendt en fælles erklæring, som ikke afklarer noget. I stedet ligner det en gentagelse af deres tidligere fælles erklæring om, at de sammen vil finde den nye 15.  Shamarpa. Det eneste nye er, at de også vil uddanne den nye Shamarpa i fællesskab, meddeler de i den nye erklæring. Men de udpeger endnu ikke den nye Shamarpa. Så det er en lidt underlig øvelse, som måske skyldes, at det er et stykke tid siden, at de udsendte deres forrige fælles erklæring om Shamarpa (link til den forrige erklæring for neden).
  Der er ellers almindelig enighed om, at det er den 17. Karmapa's søn  Thugseyla, som er den nye inkarnation.

 
     Læs videre i artiklen på dette link   (Artiklen har fået sin egen side)..

 
Læs fælles erklæringen her   (Karmapa Thaye Dordje's netsted).

Læs også den tidligere artikel   (oktober, 2019).

Read this whole article in English.

 
Læs også om Dalai Lama's tanker om at nedlægge Tulku traditionen   (2019).


Klik her for toppen af siden

3. oktober, opdateret den 28. december 2023.  

 

Kadjy Mønlam i Bodhgaya
er nu begyndt og kan 'streames'

Karmapa  Thaye  Dordje  genstarter  ceremonierne
og de gode ønsker i Bodhgaya  fra den 15. til den 21.
december, og inviterer med glæde alle til at deltage

Mandala ofring under Kadjy Mønlam 2019 i Bodhgaya; foto Tokpa Khorlo.
Kadjy Mønlam i Bodhgaya, 2023 - et øjebliks billede med morgendis af Tokpa Khorlo.

 
Link til fotos fra den første dag med Kadjy Mønlam i Bodhgaya   (Karmapa's netsted).

Link til fotos fra de følgende dag med Kadjy Mønlam i Bodhgaya   (Karmapa's netsted).

Link til fotos fra de sidste dage med Kadjy Mønlam i Bodhgaya   (Karmapa's netsted).

 
  I år udføres  Kadjy  Mønlam  for den 21. gang siden 1996, hvor  Shamar Rinpotje  startede denne tradition i  Bodhgaya. Det var i Bodhgaya at  Buddha Sakyamuni  opnåede sit  Nirvana  for omkring 2600 år siden. Her vokser stadigvæk det  Bodhitræ, hvorunder Buddha sad i dyb meditation da han blev  befriet  og  oplyst. Det er naturligvis ikke det helt samme træ. Bodhitræet er gået ud og væltet flere gange siden Buddha's tid, men hver gang er et nyt træ skudt op fra det gamle træs røder. Kadjy Mønlam udføres lige ved siden af dette store træ i parken, som omgiver  Mahabodhi Templet  i Bodhgaya.

Karmapa's sorte krone
Kamapa Thaye Dordje  vil lede ceremonierne og  Samantabhadra's  Ønskebøn sammen med mange  Karma Kadjy  Tulku'er og  Lama'ermunkenonner  og lægfolk. Du kan også deltage; der er mange hoteller og gæsthuse i Bodhgaya til enhver pengepung og mange restauranter i alle klasser. Bodhgaya har oven i købet en international lufthavn.
  Det er dog ret dyrt at flyve direkte til Bodhgaya (Gaya Airport). Så de fleste flyver til New Delhi og tager toget derfra og til Gaya. Og så en lidt romantisk tur med hestevogn eller taxi til Bodhgaya, hvor du har fornøjelsen at tinge om prisen for turen.
  Ceremonierne begynder faktisk nogle dage før den officielle start med Lama danse i Beru Khyentse's kloster (Karma Templet), som ligger lidt væk fra centrum nær den kæmpe store japanske Buddha Amitabha statue.

Karmapa's sorte krone
Bemærk at luftforureningn i hele Delhi området, hvor der bor 33 millioner mennesker, er meget sundheds farlig i øjeblikket. Forureningen er over 100 gange WHO's anbefalinger. Da de fleste flyvninger fra Europa til Indien lander i Delhi, kunne det være en god ting at arrangere rejsen til Gaya International lufthavn eller Kolkatta. Luftforureningen er ikke kun slem i Delhi området; hele Ganges sletten har en dyne af dårlig luft hængende over sig. Hvor dårlig luften er i Bodhgaya vides ikke, men den er da med ganranti bedre end i Delhi.

 
Link til streaming af Kadjy Mønlam fra Bodhgaya   (Karmapa's netsted).

Læs den oprindelige meddelelse om Kadjy Mønlam 2023   (Karmapa's netsted).

Læs her om meningen med Mønlam       (Ordforklaringen).

 
Hent Samantabhadra's ønskebøn, Kongen af alle ønskebønner
   (på engelsk - som PDF fil).

Hent Samantabhadra's ønskebøn  -  trykt med  store bogstaver
   (på engelsk - som PDF fil).

Link til Birgit Scott's danske oversættelse af Samatabhadra's ønskebøn
   ('Sammendrag af alle smukke skildrinegr' - privat udgivelse).


Klik her for toppen af siden

13. december, opdateret 14. december 2023.  


Fri abort

Kristendemokraterne ændrer politik

Kristendemokraternes logo

 

 
 
Det danske politiske parti Kristendemokraterne, som ikke er i Folketinget, har ændret kurs på det seneste landsmøde. Nu er de ikke længere imod fri abort. (Partiet mener, at abort bør være lovligt til og med graviditetens 12. uge. Det er en noget kortere tid end gældende lov.)
De har også opgivet modstand mod homo ægteskaber. Det er noget af en kovending, efter partiets Indremissionske oprindelse for længe siden, da hippierne stadig havde langt hår. Det er også en udvikling, som går mod, hvad der i øvrigt sker indenfor politisk højredrejning i de vestlige lande. Så Kristendemokraterne rykker ind mod midten i dansk politik, hvor der ellers allerede er trængsel af partier i overflod.

 
 
  Så det er et spørgsmål, om denne kursændring vil gavne partiet - eller gøre det helt overflødigt. Partiet var den eneste politisk organiserede modstand af fri abort i Danmark, så uden det særlige standpunkt kunne partiet synes overflødigt i det politiske landskab. Det lader til, at det netop er, hvad vælgerne synes, for det er længe siden partiet har haft repræsentation i Folketinget ved et valg.

 
 
  De kristne i almindelighed fordeler sig traditionelt i Danmark over flere politiske partier hen over midten. Det har dog ikke medført en mere barmhjertig indvandrer politik i disse partier - eller øget social indsats. Så måske har partiet Kristendemokraterne en værdig opgave med at fremme mere medmenneskelighed i dansk politik. Også bedre hospitals pleje og lægehjælp i yderområderne. Der er fortsat store mangler på disse områder.

 
 
  Måske vil partiet også gå ind for, at Regionerne får ret og pligt til at opkræve skat til miljø og sundhed. Det har de ikke nu, hvilket er den alvorligste årsag til et skrantende hospitalsvæsen og en ringe indsats mod forurening i lokal områderne. Dansk politik mangler storsind og der skal mere til end fri abort for at få folk til at stemme på partiet.
 

Læs om det her   (Altinget).

Læs også den forrige artikel   (september, 2023).

 
Læs om abort i buddhistisk perspektiv her   (Ordforklaringen).


Klik her for toppen af siden

19. december 2023.  


Tik Tok religion og 'hekseri' på ny
 

Hop ikke på TikTok troldes 'manifestationer'

 

 
 
På TikTok kan
du nu lære at 'manifestere'.
En ny-gammel religion for hekse spreder sig på TikTok i USA.
Og også mange andre 'positivt tænkende' teknikker til personlig udvikling og berigelse er populære i dette medie. En artikel om emnet hos Aeon Magazine er skrevet af journalist og historiker Tara Isabella Burton. Hun skrev: "moderne internet kultur synes at stå mere i gæld til [Alister] Crowley's  nihilisme  end til Hermes Trismegistus' løfte." Det er både interessant læsning og en smule skræmmende, når det handler om ego'ets guddommeliggørelse.
 

Læs om det her   (Aeon Magazine, USA).


Klik her for toppen af siden

24. december 2023.  


Karmapa Thaye Dordje i New Delhi

den 17. Karmapa Thaye Dordje, 2023; foto fra Karmapa's netsted.

hvor han leder et Avalokitshvara seminar på KIBI

 
 
Karmapa Thaye Dordje underviser i meditation om Avalokiteshvara på KIBI instituttet i New Delhi i Indien i jule dagene. Begivenheden livestreames på Karmapa's netsted. Den første udsendelse den 25. december. Seminaret fortsætter til den anden januar 2024. Andre Lama'er vil også undervise i perioden.
 

Læs om det her hvor også streamingen sker   (Karmapa's netsted).


Klik her for toppen af siden

30. december 2023.  


Tulku Thondup er død
 

Tulku Thondup, foto fra hans netsted.

 

 

 

 
 
Den kendte  khenpo  og forfatter Tulku Tondup er død. Tulku Thondup (se billedet) var fra  Nyingma  traditionen og har skrevet flere betydningsfulde bøger, som er oversat til engelsk. For eksempel bogen 'Buddha Mind' om  Dzogtjen  i følge Longtjen Rabdjampa. Og bogen '  Buddhist Civilization in Tibet'. Tulku Thondup var oprindeligt fra Golok i grænselandet mellem  Amdo  og  Kham. Et vildt og barsk område. Hans kloster var Drodrupchen. I eksil blev han professer først i Lucknow og senere Varanassi i Indien. Endelig kom han til Harvard i USA som 'besøgende' professor. Han var især kendt i USA, hvor han fik mange elever og støtter. Tulku Thondup blev 84 år gammel.
 

Læs om det her   (Lions Roar Magazine, USA).


Klik her for toppen af siden

Her går stregen og slutter siden ...
            © tilogaard   -   Tilogaard registrer ikke noget om din færden pÃ¥ netstedet. Ingen tracking - ingen cookies - ingenting.  Tilogaards sikring af dit privatliv er enkel: kun dine emails og breve
                                               bliver gemt.  Tilogaards internet udbyder - www.i123.dk - samler kun statistisk information om antallet af 'hits,' som Tilogaards netsted modtager.

                                               Søger du bestemte emner, kan du indtaste dine søge ord i din brawsers søgefelt,    efterfulgt af:  site:tilogaard.dk-   f. eks.: karma site:tilogaard.dk