regnbue linje
Dharmahjulet - logo for Tilogaard Meditationskole - klik her for befirelse og oplysning

Forsiden

sitemap

Tendar

Gammelt Nyt 2009 - 2007
De gamle nyheder er her stadig

 

Den 17. Karmapa
besøger Bodhipath ved Strassbourg


H. H. 17. Karmapa Thinle Taye Dordje


   Den 17. Karmapa Thinle Taye Dordje kommer til Bodhipath centeret i Renchen-Ulm nær Strassbourg  -  lørdag den 16. august og søndag den 17. (2009).


     Program:    Lørdag den 16. august kl. 11 giver Karmapa instruktion i teksten: “En Bodhisatvas 37 slags virksomhed.”    Søndag den 17. august kl. 10 giver Karmapa indvielse (wang) til Den Hvide Tara.

OBS:   Ny adresse:
     Programmet afvikles i nabo-landsbyen Erlach’s forsamlingshus “Kronenhalle”, som ligger på Mühlenstraße.

     Samlet pris:  € 45.  For en enkel dag:  € 23.


   Centeret i Renchen-Ulm beder os besøgende om selv at sørge for inkvartering og forplejning i god tid. Karmapa og hans følge vil fylde det meste af selve centeret.

     Følgende links burde give resultat, når du søger overnatnings muligheder:
www.achern.de | www.oberkirch.de | www.stadt-renchen.de | www.durbach.de

     Man bedes registere sin deltagelse i forvejen for at hjælpe lidt med planlægningen. Det sker nemmest ved at sende en email til:  info@bodhipath-renchen-ulm.de (eller til:  sabine.teuber@t-online.de).

      Centeret vil værdsætte forudbetaling til:

 Bodhi Path Zentrum e.V. Konto: 790 189 6600 Bank: GLS Gemeinschaftsbank, BLZ 430 609 67 Purpose: course with Karmapa

  IBAN: DE91 430 609 67 790 189 6600 BIC: GENO DEM 1 GLS
 

        Bodhipath Renchen-Ulms hjemmeside:             www.bodhipath-renchen-ulm.de.

Klik her for at komme øverst på siden

 

Oktober 2009

 

Lørdag d. 10. kl. 14  -  tirsdag d. 13. kl. 17.

     Lidenskab og Visdom,  følelsernes forvandling til Visdomsind  - efter en tekst af Chagme Rinpotje: Den Store Påfugl.    Kursus hos Eva & Claus, Drivhuset, Karmapas Kraftsted i Himmerland.

   Chagme Rinpotjes tekst giver anvisninger på alle 3 yana’ers planer (Hina-yana, Maha-yana & Mantra-yana), for at følelseslivet kan bringes midt ind på vejen til Bodhi. Der er ingen skyld, ingen synd, ingen Gud, som vil gøre dig ansvarlig, men der er karma i alle begivenhederne. Chagme Rinpotje forklarer på 3 niveauer om karma og karma-mekanismer, og om hvordan man på den rigtige og bedste måde kan rumme sin karma, reagere på den og gøre karma til Lama’ens velsignelse og at bruge karma selv som et middel til at bringe karma til ophør. Chagme Rinpotjes bog hedder: Bjerg Instruktioner og er en retreat-manual. Den Store Påfugl (findes oversat som: A Change of Expression & Working with the Emotions, klik info) er den del af bogen, som omhandler følelseslivet for at undgå dårlig karma og udvikle Bodhicitta, især i forbindelse med lange retreats. Visdomsind skal man have forklaret, for det er nytænkning for danskerne. Lidenskab forvandlet til visdom. Visdomsind og Bodhicitta er to betegnelser for det samme åbne sind eller hjerte. Bodhicitta er ikke en sur pligt for buddhisten, men betegnelsen på det naturlige glade sind, som af sig selv er indfølende, deltagende, følsomt kærlig og venlig. Bodhicitta er det uforhærdede hjerte, som derfor er naturligt medfølende. Følsomhed er ikke problemet, men svaret på alt. Problemet er identifikation, og det er løsningen også. Det er ikke blot rart at vide, hvad der er naturligt. Det er også rart at have stiftet bekendtskab med sin egen egentlige identitet. De 5 Buddha-familier vil naturligvis blive forklaret på kursus. Om aftenen laver vi Tjenresig Pudja.

  Henvendelse om deltagelse til Claus & Eva Hermansen, Drivhuset, Korsholmvej 178, 9631 Gedsted, tlf.: 986 456 55

   www.stupa.dk     www.buddhisme.nu

   www.drivhuset-eva.dk

 

*****

 

 

Hvor meget plads kræver rummelighed?

 Den 27. oktober kl. 19 Gellerup Kirke i Århus er der et dialog møde mellem Lama Tendar Olaf Høyer, Sognepræst Anette Bennedgaard, Hospitals Imam Naveed Baig og Dialogkonsulent Agnete Holm. Tror vi på den samme Gud eller ser vi bare forskelligt på det samme emne? Er vores egentlige og dybeste etik måske den samme? Måske fornemmer vi alle det hellige i livet og er i stand til at modtage velsignelsen. Måske opfører gode mennesker sig godt, fordi de har mange dyder og få lyder, og ikke fordi de er jyder. Måske er der forskellige metoder til at fremme dyder og mindske lyder. Måske ligger det onde gemt i sure relationer, og den gode etik er måske et menneskeligt instinkt. Måske er det gode virkelig universelt, så alle har sans for det. (Lama Tendar Olaf Høyers oplæg).

 Bag arrangementet står: Gellerup Kirke, Areopagos, Folkekirken og Religionsmødet og IKON. Gellerup Kirke  ligger på  Gudrunsvej 88 i Gellerup ved Århus, og har telefon nr. 862 599 50. Klik her  for brochure (PDF).

 

Klik her for at komme øverst på siden

 

 

Eksternt nyt

    DSB magasinet Ud og Se har bragt en artikel om Lama Tendar Olaf Høyer i sin Juni udgave (Klik DSB og søg på UdOgSe juni 2007). TV2 Øst (13/8: “Lama på Lolland”) har også rapporteret. Sidst er bladet: Trafik Nyt, nr. 8/2007 (trafikselskabet Movia) med en artikel.

 

 

 

     November 2007

Dansk Tempel i Bodhgaya

Mahabodhitemplet02
Mahabodhitemplet i Bodhgaya

         På prime location i Bodhgaya, stedet for Buddha Sakyamunis oplysning, vil der i løbet af et års tid blive opført et dansk tempel. Det bliver på blot 60 kvadrat-meter og er ovenpå taget af et gæstehus med restaurant. Lige nu står blot ydermurene og selve gæstehuset er kun halv-færdigt. Jeg boede i det ved mit besøg her først i november 2007. Der er en vidunderlig udsigt til Mahabodhi-templet fra tempel-rummet. Templet fylder godt det halve tag, så der er åben tagterresse på resten af arealet. Stedet stilles til rådighed af min gode ven, Shamin, som er lokal forretningsmand og som ejer huset. Templet bliver leaset for en 30 års periode til den nette sum af én indisk rupee om året (ca. 14 ører). Shamin ønsker både at hjælpe med en direkte forbindelse mellem Bodhgaya og Danmark og at udvikle sit gæstehus til noget unikt i byen. Shamin er både en respekteret mand i byen og ualmindelig hjælpsom overfor mange mennesker.

   Vi er ved at oprette en lokal fond til at styre stedet. Der skal bygges et enkelt men flot tag med hældning, som skal isoleres mod varmen. Ligeledes skal der opsættes en Buddha-statue på godt halvanden meters højde. Projektet skønnes at ville koste den beskedne sum af 60.000 kr. Sponsorer inviteres til at bidrage til Templets opførelse.

 

  Det danske Buddha-tempel vil ikke kun blive brugt af danskere, men af alle pilgrimme, som måtte ønske at benytte sig af den gode placering samt den fred og ro, som lokaliteten skaber i Bodhgaya. Oppe i 4. sals højde er man hævet over trafikken og byens larm og trængsel. Det danske Buddha Tempel  kommer til at ligge lige mellem det kinesiske Tempel og Sechen’s Tempel (Dilgo Kyentse Rinpotjes tempel) på højre hjørne, hvor hovedvejen drejer første gang til venstre, når man bevæger sig fra Mahabodhi-templet i retning mod Thai-templet og Beru Kyentse Rinpotjes Tempel, Karma Vihara. På den anden side af dette hjørne udbreder en dyrepark sig bag høje mure. Der er mange høje træer dér hele vejen op til Mahabodhi-templets indhegnede område, og dette tempel rager med sit høje tårn op over disse trækroner og fremviser sin forgyldte stupa på toppen. Huset er ideelt til grupper, som ønsker at praktisere og modtage undervisning sammen. Templet får navnet: danish Buddha Mandir (Det danske Buddha Tempel). Gæstehuset hedder Thai Inn, når det en gang bliver færdigt. Der skal være en thai-restaurant i stue-etagen. Der hører også en sød lille have til.

   Med den lokalitet og forbindelse bliver det naturligt at arrangere pilgrimsrejse hvert år til Bodhgaya. Den bedste tid er oktober - november måneder, hvor alt er grønt efter regntiden og temperaturen omkring 30 grader. De fleste tibetanere kommer først i de følgende måneder, så der er normalt heller ikke for mange mennesker i Bodhgaya i oktober og november. Dette emne skal behandles lidt, så den første pilgrimsrejse kan finde sted til næste efterår.

__________________________________________ ___

Efterskrift 2018

 Alle disse her beskrevne planer løb ud i sandet og blev ikke til noget af mangel på støtte og finansiering

 

Klik her for at komme øverst på siden

 

        Novenber 2007.

Tilogaard bliver officielt
til et Bodhipath-center

Et blad fra Bodhitræet, hvorunder Buddha Sakyamuni blev oplyst, er symbol for Bodhi Path
Bodhi Path International logo

 

        Jeg har været Shamar Tulkus elev siden 1981, så det er naturligt, at Tilogaard bliver tilsluttet Shamarpas netværk kaldet Bodhipath. Tilogaard er nu opført på Bodhipath Internationals hjemmeside over sine centre. Det betyder, at der i fremtiden vil blive lagt hovedvægt på Bodhipaths udvalgte tekster til studium af den buddhistiske anskuelse, samt de foretrukne meditations-systemer, bl. a. shiné-lhagthong, Buddha Sakyamuni meditation og praksis med de 35 Buddha’er. Bortset fra de 2 sidst nævnte meditations-systemer følger Bodhipath lære-planen de samme emner, som jeg plejer at undervise i.

   Jeg havde et møde med Shamar Tulku i Kathmandu ved oktober måneds slutning, hvor disse ting blev gennediskuteret. Shamarpas første ønske i den anledning er, at der opføres en meditations-sal. Det er hensigten for nuværende, at første-salen på Tilogaard bliver ombygget med en kvist, som løber nærmest i hele husets længde. Her kan der så blive en rimelig sal på ca. 60 kvadratmeter. Der skal også indkøbes en stor Buddha-statue på ca. en og en halv meters højde. Arkitekt-tegninger og budget vil blive udarbejdet i løbet af vinteren, ligesom der vil komme et fund-raising projekt. De samlede udgifter til udvikling af Tilogaard anslås lige nu til at løbe op i omkring 10 millioner danske kroner. Der skal også laves et stort lerstampet gæstehus og retreat-hytter i mursten, jordvarmeanlæg og økologisk vandrensning. På længere sigt skal der opføres en Stupa og en slags Stupa til afdødes aske. I forbindelse med alle disse projekter skal ejerskabet overføres til en buddhistisk fond. Konstruktionen er under udarbejdelse. Vi laver også en forening i nær fremtid, som skal hedde Buddhavejen, Bodhipath Selskabet i Danmark.

 

Klik her for at komme øverst på siden

 Mangler titel-bjælken foroven?  Klik her.

 

Shangpa Tulku i Himmerland

shangpa_tulku

     Nye datoer:   8. juli til den 20. juli 2009

   Shangpa Tulku kommer til Karmapas Kraftsted, kendt som Drivhuset i Himmerland, den 8. juli. Han vil give indvielser og lede en retreat med Tjø praksis. Praksis-teksten er den lange Surmang-Kadjy transmission, kaldet Tsokle. Den fås på centeret.

  8 - 10. juli trykkes og rulles mantraer og Buddha statuen fyldes ved alles hjælp under vejledning af Lama Tenrab fra Pokhara..
 11 juli kl. 14 er der Buddha indvielse og indvielse af den nye store statue.
 12 juli kl. 14 er der Tjenresig indvielse og mulighed for at tage Bodhisattva løfte.
 13 juli til og med 18 juli er der Machig Labdron indvielse, instruktioner til- og opøvning i  Tjø-praksis.
 19 juli kl. 15 er der Dordje Sempa indvielse og lung til Ngøndroen
 20 juli kl. 14 er der Karma Paksi indvielse og lung til Mahakala.

 Tilmelding til 98645655, 20834664 eller jylland@post12.tele.dk

  Arrangør:  Claus & Eva Hermansen, Drivhuset, Korsholmvej 178, 9631 Gedsted, tlf.: 986 456 55

   www.stupa.dk      www.buddhisme.nu

   www.drivhuset-eva.dk

Klik her for at komme øverst på siden

Tenga Tulku, foto Helge Krogsgaard

Tenga Tulku i København

Lørdag den 11. juli 2009
 

  Kl. 14.30 Instruktion i Bodhicitta – udvikling af  kærlighed og medfølelse overfor alle levende væsner og opnåelse af de 2 slags gavn.

  Kl. 19.00 Indvielse til Hvid Tara – et buddhainde-aspekt, hvis særlige aktivitet er stabilisering af livsenergierne og forlængelse af livet.

  Pris pr. session: medlemmer af Karmapa Trust kr. 125, andre kr. 175.

  Der kræves ikke nogen forudsætninger for deltagelse ved instruktionerne i Bodhicitta, men for at kunne deltage i indvielsen til Hvid Tara, skal man have taget buddhistisk tilflugt på forhånd. Ønsker man at tage tilflugt, skal man give besked herom senest den 10. juli til arrangørerne.

 Begge begivenheder foregår i den store gymnastiksal på   Frøbel Seminariet, Grundtvigsvej 11, Frederiksberg (indgang fra Ole Steffensensvej).

  Arrangør:  Sangye Tashi Ling - Karmapa Trust, Torvegade 32A, 1. sal, 1400 København K.

 

Tenga Tulku i Odense

  Ankomst søndag formiddag den 12. juli. Han rejser videre til Hamburg tirsdag den 14. juli om morgenen.
 
 Rinpotje giver indvielse til Guru Drakpo, et beskytter-aspekt af Guru Rinpotje, søndag eftermiddag ca. kl. 14. Der bliver mulighed for interviews mandag den 13. indtil kl. 16:00.
 
 Flere detaljer, bl. a. om hvorhenne det foregår, kommer senere.
 
 Arrangør: www.kgdl.dk -
Benchen Karma Geleg Dardje Ling, Tenga Tulku’s center i Odense. Tlf.: 29 40 61 81

Klik her for at komme øverst på siden

 

Karmapa kommer til Lolland den 4/7 til den 8/7 2009

Karmapa Thinle Taye Dordje 2009, foto Thule Jug

 

    H. H. den 17. Karmapa Thinle Taye Dordje kommer til Karma Kadjyskolens center ved Rødby.  Det er Karmapas længste ophold et enkelt sted på denne Europarejse. Han har dog ikke program alle dagene, men kun i weekend’en.

 Lørdag den 4 juli kl. 15: Indvielse til Milarepa.

 Søndag den 5. juli kl. 10: Karmapa taler om Buddhanaturen.

Kontakt: Buddhistisk Center Lolland tlf.: 54 61 60 97

Yderligere information: www.karmapa-news.org

 

Klik her for at komme øverst på siden

 

Yderst interessant kursus

 

Bheru Kyentse Tulku, fotograf ukendt Beru Kyentse Tulku besøger Bodhipath i Tyskland og underviser i Buddha Amitabha og Phowa

 

fra den 30/6 til den 4/7 2009

   Buddha Amitabha (tib.: Øpagme), Buddha Lys-uden-grænse, den ene af de 5 Buddhafamiliers høvding, har skabt paradiset Sukhavati (tib.: Dewachen), som betyder Lykkelandet. Ved at blive genfødt i Sukhavati, når man dør, kan man nemt lære Dharma uden forhindringer og udøve meditation med store resultater på kort tid. Beru Kyentse Rinpotje giver instruktioner både om Amitabha og Powa praksis, som er den nemme og sikre vej til dette paradis.

   Beru Kyentse Rinpoche er virkeliggjort Mahamudra-mester i Karma Kadjy traditionen. Han blev genkendt af den 16. Karmapa som den store mester Jamyang Kyentse Wangpos tulku eller reinkarnation. Han opholder sig ofte i Bodhgaya, hvor han opretholder et stort kloster, skønt han selv er lægmand og gift. Rinpotjes ben har det meget dårligt, så benyt denne chance for at møde ham. Hans søn er Jamgong Kongtrul Lodro Tayes 4. tulku eller reinkarnation, som ledsager ham under besøget.

  Læs mere på Bodhipath Renchen-Ulm’s hjemmeside:

www.bodhipath-renchen-ulm.de

Klik her for at komme øverst på siden

 

2009

   Kursus  29. maj  -  1. juni,  begge dage inklusive

hos Bodhipath i  Renchen-Ulm  ved Swartswald

Shamarpa instruerer om buddhistisk træning af ånds-nærvær

14 Shamarpa i Dhagpo 1987, foto Lama Tendar

 

        Shamar Tulku kommer til Sydtyskland nær Swartswald og Strassbourg, hvor Bodhipath er etableret i byen Renchen-Ulm. Her vil han undervise i  Lodjung - ånds-nærvær eller træning i forståelse med hjertet i 7 punkter. Traditionen stammer fra Atisha og er senest fomaliseret af Jamgon Kongtrul Lodrø Taye, som har skrevet den mest benyttede bog om emnet: The Great Path of Awakening (Shambhala Publications ISBN 0-87773-420-8). Shamar Tulku underviser ud fra rodteksten og giver sin egen kommentar. Lodjung er en udviddelse af det almindelige åndsnærvær, kendt af mange som mindfullness (sanskrit: smriti), hvor fokus er på tilstedevær i nu’et. Lodjung fokuserer med et sådant nærvær på bodhicitta i nu’et. Lodjung er en meget praktisk måde at udvikle kærlighed og medfølelse i alle relationer med andre levende væsner lige her og nu. Det sker med forståelse for både det fuldstændige fravær af et egentligt Selv og alle fænomeners tomhed, som er den fuldsstændige mangel på enestående selvstændighed og substans. Bodhicitta kaldes vidunderligt, for det er godt for både udøveren af det og alle, som udsættes for det. Shamarpa fortsætter, hvor han slap i foråret 2008, hvor han gennemgik den forberedende praksis til Lodjung.

     Kursus finder sted i Pinsen fra  Fredag den 29. maj til Mandag den 1. juni  2009. Fredag den 29. maj, kl. 20 -  lørdag den 30. maj kl. 10 og kl. 16 - søndag den 31. maj kl. 10 - mandag den 1. juni kl. 10. Arrangørerne beder om tilmelding på forhånd.

 

     Se nærmere på Bodhipath Renchen-Ulms hjemmeside: 

                 www.bodhipath-renchen-ulm.de

Klik her for en brochure

Vejviser

 

  
Klik her for at komme øverst på siden

 

        Marts 2008. 

 

Shamarpa instruerer om buddhistisk træning af vågent nærvær

14 Shamarpa i Dhagpo 1987

 

        Shamar Tulku kommer til Sydtyskland nær Swartswald og Strassbourg, hvor Bodhipath er etableret i byen Renchen-Ulm. Her vil han undervise i  Lodjung - vågent nærvær eller træning i forståelse med hjertet i 7 punkter. Traditionen stammer fra Atisha og er senest fomaliseret af Jamgon Kongtrul Lodrø Taye, som har skrevet den mest benyttede bog om emnet: The Great Path of Awakening (Shambhala Publications ISBN 0-87773-420-8).

   Shamarpa vil også give en indvielse til Amitabha, Det Ubegrænsede Lys’ Buddha. Øpame hedder han på tibetansk. Dette Buddha-aspekt forvandler lidenskab til visdom ved sin traditionelle meditationsform. Amitabha udtrykker essensen af træning i forståelse med hjertet eller buddhistisk ånds-nærvær.

   Kurset ligger i Pinsen fra og med fredag den 9. maj til og med søndag den 12. Der er mulighed for overnatning på centeret i sovesal eller enkeltværelser til overkommelige priser. Det er Swartswald, så der er mange gæstehuse og hoteller i nærheden og skøn natur i det omgivende landskab.

 

     Se nærmere på Bodhipath Renchen-Ulms hjemmeside: 

                 www.bodhipath-renchen-ulm.de

 

Klik her for at komme øverst på siden

  

Her går stregen og slutter siden ...
            © tilogaard   -   Tilogaard registrer ikke noget om din færden på netstedet. Ingen tracking - ingen cookies - ingenting.  Tilogaards sikring af dit privatliv er enkel: kun dine emails og breve
                                               bliver gemt.  Tilogaards internet udbyder - www.i123.dk - samler kun statistisk information om antallet af 'hits,' som Tilogaards netsted modtager.

                                               Søger du bestemte emner, kan du indtaste dine søge ord i din brawsers søgefelt,    efterfulgt af:  site:tilogaard.dk-   f. eks.: karma site:tilogaard.dk