Normalt   åbent   
 hver dag  efter 12 
  ring  eller  email  
   før  du kommer   

Dharmahjulet - logo for Tilogaard Meditationskole - klik her for befrielse og oplysning

Ukraines flag - støt Ukraines uafhængighed og frihed - og klik og lyt til Taj Mahal spille 'Queen Bee' - en sang om fred

Forsiden

sitemap

Tendar

Nyhederne

  Klik her og læs om redaktionen af nyhederne  

10. april, opdateret den 20. juni 2024.  


Karmapa Thaye Dordje er nu i Europa

 
Den 17. Karmapa Thaye Dordje med Le Bost Kloster som baggrund; fotomontage ved Tendar Olaf Høyer.

Karmapa  er kommet til Tyskland,  han vil besøge
Spanien, Frankrig og England senere i juni og juli
 

Tilmelding til de berørte steders program findes på links i artiklen

 
  Karmapa Thaye Dordje  er kommet til Europa og besøger flere steder. Datoerne for besøget er som følger.
 
Den 11. juni har Karmapa besøgt  Bodhi Path Renchen-Ulm, nær Strassbourg og Swartswald. Her deltog han i ceremonierne omkring 10 års dagen for den forrige  Shamarpa's  død, som indtraf netop i Renchen-Ulm som følge af hjertesvigt.
 
Den 14. til den 16. juni var han hos  Dhagpo Möhra  i Thüringen, nærmest midt i Tyskland. Aktiviteterne foregik nærved i en lejet hal. Karmapa underviste om kærlighed og medfølelse, de to store temaer som karakteriserer  Bodhicitta. Foredragene foregik efter  Togmey Zangpo's  tekst:  37 slags Bodhisatva aktivitet. Karmapa gav også en  indvielse  til  Vadjrasatva  den 16. juni.
 
Den  19. til den 23. juni besøger Karmapa  Karma Gøn  i Sydspanien. Karmapa giver under besøget indvielser til  Amitabha BuddhaAvalokiteshvaraMahakala  og to foredrag. Det vides ikke, hvad hans undervisning vil dreje sig om.

 
 
Herefter drager Karmapa til sit kloster  Le Bost  (Scroll ned på link'kets side forbi artiklen om Dhagpo-Möhra til artiklen om Le Bost.) Stedet er også kendt som 'Kundreul Ling' – det officielle navn – og ligger i Auvergne nær Clermont Ferrand midt i Frankrig. Her opholder han sig så og underviser offentligt den 29. og 30. juni; han giver også en indvielse til  Mandjusri.
 
Karmapa kommer derpå til England, hvor han besøger Kagyu Dechen Ling i Manchester på Lama Jampa Thaye's invitation.
  Det sker fra den 18. til den 21. juli. Her står programmet på indvielser til  Grøn TaraHelbredende Buddha  og  Avalokiteshvara. I England vil Karmapa undervise om, hvordan en buddhist lever livet.  Læs om det her  (Kagyu Dechen Ling).

 
 
Karmapa Thaye Dordje kommer ikke til  Dhagpo Kagyu Ling  i Dordogne i Sydfrankrig i år. De tidligere formodninger om et sådant besøg har vist sig fejlagtige. Men Karmapa vil besøge Diamantvejs organisationens Europa center den 24. til 27. juli.
 
  Detaljerne om de enkelte centres program med Karmapa bliver offentliggjort på deres egne netsteder, når de specifikke begivenheder er blevet aftalt og de praktiske foranstaltninger, forplejning af de besøgende og så videre er organiseret. Det er stort set allerede på plads.
 

Klik her for toppen af siden

17. april 2024.  


Lama Jacob Leschley kursus

 
 
Lama Jacob Leschley; fotograf ukendt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kend dit sind
 
21 – 23 juni
 
Phendeling
Nørregade 7B, 2. th.  i København

 
Dharmaforenigen inviterer til dette kursus.
 
Dharmaforeningen  er tilsyneladende det samme som  'Sakyadanmark'
de lejer sig ind hos Phendeling; fotografiet viser Lama Jacob Leschley

 
  Lama Jacob Leschley  vil undervise i  sindets  natur og virksomhed, som er rammen for hele  livet  og alle vores  oplevelser. Han vil derpå undervise i klassisk meditations to discipliner  shamatha  og  vipashyana. Derpå vil han gennemgå  lodjung, 'træning i forståelse med hjertet' på kursus sidste dag. Jacob Leschleys introduktion til lodjung følger Dodrupchen Jigme Tenpe Nyima’s tekst 'Integration af lykke og lidelse til oplysningen'. Det er en usædvanlig bog, som mig bekendt ikke er blevet præsenteret før i Danmark.
 

 
  Alt i alt et meget anbefalelses værdigt kursus med en af Danmarks pioner Lama'er. Lama Jacob Leschley er ikke meget omtalt blandt buddhister i Danmark, blandt andet fordi han har opholdt sig meget i Frankrig og Australien. Imidlertid har han været med i de tidligste buddhistiske grupper i Danmark fra 1974, hvor han blot var 17 år gammel. Han blev dernæst elev af Dilgo Khyentse Rinpotje og gennemførte en  3 års retreat  i Rinpotje's retreat center i Frankrig i firserne. Det var et  Dzogtjen  retreat, hvilket måske er endnu en grund til, at han ikke er særlig meget kendt i dag. De fleste danskere i vore dage praktiserer Dzogtjen efter Namkhai Norbus tradition og Dakpa Rinpotje fra Finland.
 

 
  Lama Jacob Leschleys undervisning ligger i lige linje af undervisningen her på Tilogaard. Det er de samme ting, som vi lægger vægt på, skønt vi her følger  Mahamudra traditionen fra  Tilopa. Dette illustrerer atter en gang, at der ikke er den store forskel på Mahamudra og Maha Ati (Dzogtjen), bortset fra  yoga  disciplinerne og særlige meditations former.  Anskuelsen  er den samme, en forening of  Cittamatra  og  Madhyamaka  til et samlet system af anskuelse og praksis.
 

Se en video om Lama Jacob Leschley her   ('Ewam' på You Tube).
 

Forhør dig nærmere om arrangementet hos:
sakyadenmark@gmail.com   (Dharmaforeningen)
 

Klik her for toppen af siden

Dharma hjulet er Tilogaards logo.

 

Links til de seneste nyheder

 

Karmapa bliver 41 (maj)

Trykkeriet i Derge bliver verdensarv (maj)

 

Vesak var i år torsdag den 23. maj (maj)

Kosovo fængsel for udviste kriminelle (maj)

 

Afskaffelsen af Store Bededag var en fejl (maj)

USA vil støtte Tibets ret til uafhængighed (maj)

 

Læs Alle de gamle nyheder 2024, kapitel 2.


(Klik for de øvrige:  gamle nyheder her.)

 

Klik her for toppen af siden

Mangler titel-bjælken foroven? Klik her

 Klik på ‘like’ (thumbs up billedet)  -  klik igen
 og igen  -  og igen  -  indtil du er afvænnet...
Læs mere her:
Humane Tech


Data Ethics
er en dansk tænke-tank
om etisk    
behandling 
af alle data

20 marts, opdateret den 14. april 2024.  


Phowa med Dupseng Rinpotje
 

Dupseng Rinpotje med Pandit hat; fotograf ukendt.
 


Den 25. til den 29. juni hos Shedrup Ling
(Drivhuset)  i  Himmerland

heldags kursus og træning  fra morgen til aften

 
  Det er nødvendigt at søge  Tilflugt  for at deltage.  Dupseng Rinpoche  vil give den formelle tilflugt ved en lille ceremoni til de søgende inden programmets start. Læs i Ordforklaringen om  phowa  [འཕོ་བ, 'pho ba; skt.: saṃkrānti, ‘forvandlingens yoga’]. Det er både en  yoga  og en  visualiserings praksis.
 

Amitabha Buddha; udsnit fra en tangkha på Tilogaard; fotomontage af Tendar Olaf Høyer.
 
Denne type phowa kaldes for 'Dewatjen phowa' – den sigter på en straks  genfødsel  i  Sukhavati, når folk  dør. (Phowa som en af  Naropa's 6 dharma'er  er noget andet.)
 

 
  Sukhavati er  Buddha Amitabha's  paradis eller rene land, sanskrit:  buddhakshetra; det vil sige en slags  himmel, skønt faktisk et sted med en geografi i den anden ende af Universet. Så det er ikke noget rent mentalt, skønt det heller ikke er noget fysisk. Det er et sted i en anden dimension, end vi er vant til. Men det befinder sig ikke desto mindre et bestemt sted i Universet. Det ligner noget rent mentalt ved at folk i Sukhavati ikke har metabolisme. Så hvis du ønsker at spise noget, er det for fornøjelsens skyld – ikke på grund af sult; og du får ikke brug for toiletpapir.
 

Amitabha Buddha; udsnit fra en tangkha på Tilogaard; fotomontage af Tendar Olaf Høyer.
 
Buddha Amitabha residerer her, siddende under et gigantisk  Bodhitræ. Her er der ikke brug for køb og salg af noget som helst; ej heller at dyrke markerne for mad, bygge industrier for at få tøj og lignende – eller føre magt kampe for at sikre sig. Det er et yderst behageligt sted, så du har heller ikke brug for et hus eller en lejlighed. Det er et helt sikkert sted, så du behøver ikke beskyttelse mod kriminalitet, overfald eller krigs handlinger. Alle tager det roligt her.
 

 
  Sukhavati er som en gigantisk park, hvor du kan opholde dig på mange forskellige steder, som er velegnede til fællesskab, men også mere private steder til afslapning, meditation eller hvile. Du får ikke brug for at sove der; eller for at drømme. Men hvis du gerne vil det, fordi du er vant til det, vil du finde dit sind afslappet og udhvilet; så du falder ikke i søvn, men du har heller ikke behov for det, da intet plager sindet. Med andre ord er der ingen problemer ved at opholde sig i Sukhavati. Klimaet er som du vil have det, skønt altid uden ubehag, kulde eller hedebølger. Folk finder ingen grund til at blive urimelige i Sukhavati, fordi deres problemer alle er overståede og de naturligt har overskud til at genkende alle andres kvaliteter, lighed og værdighed.
 

Amitabha Buddha; udsnit fra en tangkha på Tilogaard; fotomontage af Tendar Olaf Høyer.
 
Sukhavati ligner kort sagt en himmel for  guder. Så det er faktisk et sted i  samsara, skønt uden samsara's mangler og utilfredsstillende natur. Men ligesom alle andre steder i samsara, vil også Sukhavati en dag forsvinde, fordi det befinder sig et sted med en geografi og en historie.
 

 
  Så Sukhavati er en mellemstation og ikke et mål i sig selv. Som sædvanligt i Buddha's Lære er målet  Nirvana. Det siges, at når Sukhavati en skønne dag forsvinder, vil  Avalokiteshvara's  rene land dukke op i stedet for – på et andet sted i Universet.
  Det ganske særlige ved denne mellemstation er, at du vil blive i stand til herfra frit at vælge din genfødsel andre steder under gunstige omstændigheder, som vil virke befordrende for din vej til Nirvana.
 

Amitabha Buddha; udsnit fra en tangkha på Tilogaard; fotomontage af Tendar Olaf Høyer.
 
Da de fleste vil dø, mens de sover, kan det blive svært for dem at udøve phowa selvom de har lært det godt og trænet dygtigt. Det er værd at huske på. Det betyder ikke, at man så slet ikke kan nå frem til en genfødsel i Sukhavati. Når den afdøde bliver bevidst om, at døden faktisk er indtruffet – og at det (typisk) er et lille stykke tid siden at det skete, kan man påkalde Buddha Amitabha. Mellemtilstanden mellem død og genfødsel vil da blive afbrudt, når du nævner hans navn – og du ankommer øjeblikkeligt til Sukhavati. Din træning i phowa vil hjælpe til, at du husker på det.
  Buddha Amitabha har lovet at ville hjælpe folk på denne måde.
 

Stupa type for Buddha Sakyamunis fødsel; foto fra Dhagpo i Frankrig; fotograf ukendt.
 
Dubseng Rinpoche vil også forestå indvielse af  de 8 nye Stupaer. Indvielsen sker først den 7. juli, efter Dubseng Rinpotje har lavet sit 'Kagyu academy' program for de særligt inviterede.
  Disse stupa'er er lavet i Patan, Nepal af traditionelle  newari  kobbersmede, specialister til noget sådant. Stupa'erne står på beton sokler og har selv en højde på lidt over en meter.
 

 
Læs om det her   (Shedrup Ling).

 

Klik her for toppen af siden

17. maj 2024.  

Tjødji Nyima indvier nyt tempel i Lumbini

Tjoedji Nyima's nye tempel i Lumbini; fotograf ukendt.
 

    Buddha statuerne  i et nyt tempel og kloster byggeri,  Pal Thubten Shedrub Ling, i Lumbini blev indviet af Tjødji Nyima Rinpotje med deltagelse af Nepal's premierminister. Selve indvielsen af templet skal foregå til november, hvor byggeriet forventes færdigt.
 

 
Læs om det her   (Buddhist Channel).


Klik her for toppen af siden

Her går stregen og slutter siden ...
            © tilogaard   -   Tilogaard registrer ikke noget om din færden på netstedet. Ingen tracking - ingen cookies - ingenting.  Tilogaards sikring af dit privatliv er enkel: kun dine emails og breve
                                               bliver gemt.  Tilogaards internet udbyder - www.i123.dk - samler kun statistisk information om antallet af 'hits,' som Tilogaards netsted modtager.

                                               Søger du bestemte emner, kan du indtaste dine søge ord i din brawsers søgefelt,    efterfulgt af:  site:tilogaard.dk-   f. eks.: karma site:tilogaard.dk