Om Tilogaard
Den indiske mahasiddha Tilopa, grundlæggeren af alle Kadjy traditionerne. Udsnit af tangkha fra Rumtek Kloster i Sikkim, som var Karmapas officielle residens udenfor Tibet indtil 1981. Tangkha’en er i Karma Gadri stil og er et par hundrede ĂĄr gammel. Fotograf ukendt. Baggrunds billedet viser æbler pĂĄ himmel, fordi du kan finde spirituel næring og sund karma pĂĄ Tilogaard. Æblet er naturligvis økologisk.
Tilogaard deltager i den indisk-tibetanske buddhistiske Sutra og Tantra tradition, som hedder Karma Kadjy, og som også kaldes Karma Kamtsang. Tilogaard er forbundet med den gren af traditionen, hvis åndelige leder er den 17. Karmapa Thrinle Thaye Dordje og den 14. Shamarpa Mipham Tjødji Lodrø. Tilogaard er opkaldt efter Tilopa, som ses på billedet og som er alle 13 Kadjy traditioners grundlægger (læs længere nede om de 13 skoler). Tilopa levede i Bihar, et land på Ganges-sletten i Indien, for 1000 år siden og regnes for én af de 84 Maha-siddha'er, det vil sige uovertruffen Tantra mester. Det er især Tilopa's transmissionen af Mahamudra, som er unik.
Det hedder Tilogaard meditationskole, fordi her foregår formel instruktion og træning i klassisk buddhistisk meditation og anskuelse. Lige nu er der kun privatundervisning; senere skal der også komme kursus faciliteter. Hvis jeg finder støtte til at udvikle dem.
Ordet ‘Kadjy’ er en forkortelse af betegnelsen De 4 Hemmelige Instruktioners Transmissions-linje (hvilket hentyder til, hvad der ellers er kendt som Naropa’s 6 doktriner). I en anden fortolkning kaldes Kadjy for Den Mundtlige Transmission (hvilket er en hentydning til, at de 6 doktriner ikke er nedskrevne som yoga og sadhana. Transmissionen sker mundtligt og ved demonstration). Transmissions-linje betyder traditionens historiske række af frigjorte mestre, altsĂĄ arvefølgen, ligesom den danske kongerække. Kongekronen, som arves her, er magt over sine egne tilknytninger og identifikationer og sand indsigt i sit eget sind; hvis træningen gennemføres til sin frugt.
Arven fra Tilopa er bevaret og virkeliggjort i ubrudt linje gennem alle generationer op til nutiden, hvilket er vel dokumenteret i alle led. Ordet Karma i navnet Karma Kadjy, hentyder til Karmapa’erne, som er transmissions linjens vigtigste Lamaer. I vores tid er vi nĂĄet til den 17. inkarnation (tibetansk: Tulku) af den første Karmapa, som levede pĂĄ Valdemar den Stores tid, og den 14. inkarnation af Shamarpa. (Den første Shamarpa levede samtidigt med kong Erik Menved og marsk Stig. Den 14. Shamarpa døde i 2014.)
Karmapa'erne og Shamarpa'erne menes at mestre kunsten, at lade sig genføde efter eget valg af person, tid og sted. Der flere Tulku'er i Tibet, som menes at mestre det samme, men Karmapa var den første i historien til at opbygge en institution omkring sine gentagne inkarnationer. Shamarpa var den anden. De 4 Instruktioner er en benævnelse for de hemmelige yoga'er, som Tilopa samlede fra hidtil adskilte kilder. Disse yoga’er lærer man normalt kun om i en formel 3 ĂĄrs meditativ tilbagetrækning.
 |
Der eksisterer en anden gren af Karma Kadjy. Den ledes af Ogyen [ogsĂĄ stavet: Ugyen] Thrinle Dordje, som ogsĂĄ anses for at være den 17. Karmapa af mange. (Det er ikke usædvanligt med flere inkarnationer af den samme Lama, men det er ikke sket før for Karmapa. Og forskellen pĂĄ de to Karmapa’er er signifikant. Thaye Dordje har udnævnt sig selv som blot tre ĂĄr gammel baby. Ogyen Dordje har ikke selv nogen erindring om sit tidligere liv, og han blev udpeget og udnævnt af Situ Rinpotje. Alle tidligere Karmapa’er har udnævnt sig selv som børn. SĂĄ Ogyen Dordje er en undtagelse, eller et fejlskøn fra Situ Rinpotje’s side. Ogyen Dordje er selv usikker og utryg ved sin udnævnelse i følge hans egne offentlige udtalelser i en ĂĄr række.)
Forgreningen skete i 1992, da den store Karma Kadjy Lama Situ Tulku brød samhørigheden med Shamarpa og udpegede Ogyen Thrinle Dordje som den 17. inkarnation af Karmapa. Shamarpa var betænkelig ved denne udnævnelse og bekræftede selv Thrinle Taye Dordje som den klassiske syttende inkarnation af Karmapa. (Udtrykket ‘klassisk’ bruges, fordi Thaye Dordje udnævnte sig selv. Shamarpa har blot bekræftet Karmapa’s erklæring.) Karma Kadjy traditionen har sĂĄledes i dag 2 grene med hver sin Karmapa institution.
De to Karma Kadjy traditioner har startet en forsigtig dialog. Om det fører til noget, er det for tidligt at sige. Bortset fra at det indvarsler Tulku traditionens ophør.
Der er flere andre Kadjy traditioner. De mest kendte er Drukpa-, Drikung-, Taglung-, Shangpa- og Barum Kadjy (læs mere i artiklen: KagyĂĽ Golden Rosary transmission - pĂĄ engelsk). Alle Kadjy traditionerne stammer fra Tilopa og ligner hinanden meget. Det, som virkelig adskiller dem i de store træk, er deres forskellige transmissions linjer og dermed forskellig forhistorie. En følge er, at de hemmelige yoga’er er tilføjet nye yoga’er af arvefølgens eller transmissions-linjernes forskellige mestre, hvorved skolerne ogsĂĄ adskiller sig fra hinanden. Der regnes normalt med 12 Kadjy skoler, men da Karma Kadjy er splittet i to, tæller jeg 13 skoler i alt.
Hertil kommer, at de forskellige Lama’er fra hver af Kadjy skolerne ganske ofte ogsĂĄ har transmissioner fra de andre buddhistiske traditioner i Tibet, især Nyingma og Sakya. Noget tilsvarende gør sig i reglen ogsĂĄ gældende for de andre traditioners Lama’er, sĂĄ man kan ikke sige, at den ene skole er bedre end de andre, fordi værdi er relativ til den enkeltes karma. Der er simpelthen noget for enhver. Det afgørende er nok, om den enkelte Lama og Lopøn (sanskrit: Acharya, akademisk Dharmalærer) er god, og om der opstĂĄr den rigtige kemi i atmosfæren, som er gunstig for undervisning, transmission og oplæring. Tibetansk kultur er meget anderledes end den danske, sĂĄ en tibetansk Lamas evne til at indleve sig i vores kultur og relativisere den tibetanske er en vigtig kunst, som kun fĂĄ mestrer.
Der er intet til hinder for at modtage Buddhadharma’en (Buddhismen) fra flere forskellige skoler, nĂĄr blot man respekterer det, man fĂĄr - og kilden til det. Transmissionen holdes levende, nĂĄr man respektfuldt udøver den i samme ĂĄnd, som man fik den, pĂĄ samme mĂĄde og uden at trække fra eller lægge til. SĂĄ virker den ogsĂĄ som den var tænkt.
|