regnbue linje
Dharmahjulet - logo for Tilogaard Meditationskole - klik her for befrielse og oplysning

Forsiden

sitemap

Tendar

Lama Tendar Olaf Høyer
  Forfatter  til  denne side
  Tendar Olaf Høyer  er en
  dansk  Lama  fra Karma
  Kadjy traditionen  siden
  1994,  hvis ekspertise er
  klassisk   meditation  og
  buddhistisk anskuelse.

 

Om Shamarpa’erne

14 Shamarpa i Dhagpo, 1987. Foto: Tendar Olaf Høyer.

 

   Shamar Mipham Tjødji Lodrø Rinpotje i Dhagpo Kagyü Ling,
Dordogne, Frankrig 1987.  Foto: Tendar Olaf Høyer.

Klik her for artiklen som PDF fil for optimal udskrift på din printer. På PDF filerne er der blandt andet side tal. Teksten er den samme som her på siden, men med et lidt andet design med henblik på udskrift på papir i A4 størrelse.

 Inkarnationerne i parentes var ulovliggjorte af den tibetanske regering, fordi den var utilfreds med den 10. Shamarpa. Kun få kendte derfor til dem. Først efter flugten fra  Tibet i 1959 ændrede Dalai Lamas regering holdning og anerkendte den 14. Shamarpa efter den 16. Karmapas ønske.
 På eksil-regeringens liste tælles den nuværende Shamarpa som nummer 11, fordi de ikke vil kendes ved de uofficielle inkarnationer. Dalai Lamas mange regeringer har aldrig brudt sig særlig meget om Shamarpa’erne, blandt andet fordi den 4. Shamarpa Tjødji Drakpa var formynder (regent) for drenge-kongen Gongma Tashi Drakpa af Tibet i en periode omkring år 1500 i et politisk kompromis for at undgå borgerkrig. Den 5. Dalai Lama Ngawang Losang Gyatso var den første af Dalai Lama’erne til at blive konge af Tibet i 1642, hvilket de jo har været lige siden. Da tibetanerne mener, at de tidligere inkarnationer er de samme mennesker som de nuværende, var Shamarpa altså konge før Dalai Lama og har således måske et krav på tronen. I vore dage kunne det synes at være ligemeget. Tibet forbliver sikkert en republik, men Dalai Lamas regering kan stadig ikke lide Shamarpa.
 Karmapa Thaye Dordje’s søn Thugsey er efter alt at dømme den nye 15. inkarnation af Shamarpa. Men drengen er endnu for lille til at blive proklameret offentligt.  Læs om det her.

 

Klik her for at komme øverst på siden

 

Klik her for Shamarpa’ernes biografier   -  Klik her for engelsk
Læs også (på engelsk):    Kagyü Golden Rosary Lineage
                                             Nekrolog for den 14. Shamarpa
 

 

 

Mangler titel-bjælken foroven? Klik her

Shamarpa

5 Shamarpa Køtjok Yenlak. Foto fra bogen 'A Concise Lojung Manual.'

              Den 5. Shamar Kyntjok Yenlak Rinpotje

Her går stregen og slutter siden ...
            © tilogaard   -   Tilogaard registrer ikke noget om din færden på netstedet. Ingen tracking - ingen cookies - ingenting.  Tilogaards sikring af dit privatliv er enkel: kun dine emails og breve
                                               bliver gemt.  Tilogaards internet udbyder - www.i123.dk - samler kun statistisk information om antallet af 'hits,' som Tilogaards netsted modtager.

                                               Søger du bestemte emner, kan du indtaste dine søge ord i din brawsers søgefelt,    efterfulgt af:  site:tilogaard.dk-   f. eks.: karma site:tilogaard.dk