regnbue linje
Dharmahjulet - logo for Tilogaard Meditationskole - klik her for befirelse og oplysning

Forsiden

sitemap

Tendar

Lama Tendar Olaf Høyer
  Forfatter  til  denne side
  Tendar Olaf Høyer  er en
  dansk  Lama  fra Karma
  Kadjy traditionen  siden
  1994,  hvis ekspertise er
  klassisk   meditation  og
  buddhistisk anskuelse.
 

Her er samlet alle artikler
og nyheds strømmen om
Shamar Rinpotje’s
dødsfald og ligfærd fra
juni til august 2014

1. august 2014. 

Shamar Rinpotje’s kremering

Shamarpas kremering - TKP-Sharminub3374

Klik her for flere fotos på Shamarpa.org

Klik her for en video af ligfærden

Læs om det her fra Republica
 

Tilogaards logo.

30. juli 2014  

Shamar Rinpotje’s kudung kom til Kathmandu. Nepals regering gav en ny tilladelse til ligfærden
 

Kudung’en skulle være afrejst den 13. juli fra Kalimpong. Nepals regering trak imidlertid sin tilladelse tilbage. Jigme Rinpotje fik derpå Nepals regering til at give en ny tilladelse. Læs mere for neden

 

Shamar Rinpotjes kudung i KIBI - juni 2014 - redigeret

Shamar Rinpotje’s kudung, da den var hos KIBI

   Shamar Rinpotje’s efterladte krop vises på billedet anbragt i den store tempel sal hos KIBI (Karmapa International Buddhist Institute) i New Delhi. Herfra blev den flyttet til Kalimpong i Vest-Bengalen i Indien den 1. juli.

 

Shamarpas kudung ankommer til Kalimpong
   

Shamar Rinpotje’s “kudung” ankommer til Shri Diwakar Institutet i Kalimpong den 1. juli.

   Der har været et stort program i Kalimpong, så især de lokale kunne sige farvel til Rinpotje. Kudungen var til sidst et par dage i Paro, Bhutan, hvorfra den blev fløjet til Nepal.

 

Shamarpas Kudung ankomst til Shar Minub Kloster i Nepal

Shamar Rinpotje’s “kudung” ankommer til Shar Minub Retreat Kloster ved Kathmandu i Nepal den 29. juli.
 

Problemer med rejsen

   Den sidste rejse var planlagt til at afgå fra  Kalimpong den 13. juli, men en officiel nepalesisk tilladelse til rejsen blev annuleret. En ny tilladelse blev dog udstedt til sidst. Den 29. juli ankom Shamar Rinpotje’s kudung til Shar Minub Retreat Kloster ved Kathmandu i Nepal.
 

 Først var der dog store problemer. Dels forlød det, at den kinesiske ambasade lagde pres på Nepals regering for at forhindre begivenheden. Det blev dog ikke verificeret, og det synes ikke at være sket. Det var og blev et rygte.

 Dels udtalte en talsmand for Nepals regering dengang, at “en udlænding, som er død i udlandet, kan ikke få sin ligfærd i Nepal, fordi det tilfælde falder udenfor loven.”
 Imidlertid lykkedes det for Jigme Rinpotje, Shamarpa’s bror, at bevæge Nepals regering til at udstede en ny tilladelse. Baggrunden for disse forviklinger om tilladelsen til rejsen var den fungerende statsministers bekymring om demonstrationer mod Kina i ly af de mange mennesker, som deltog i Rinpotje’s ligfærd. Da regeringschefen Koirala kom hjem til Nepal fra et hospitals ophold i USA, blev den nye tilladelse udstedt. Det vigtige her er, at Nepal har anerkendt sit lange og dybe bånd til Shamar Rinpotje. Alle bekymringer om irrelevante demonstrationer blev gjort til skamme, da ligfærden faktisk fandt sted.
 

 Læs om det her fra “Kuensel Online” i Bhutan (PDF fil)
Eller klik her for det eksterne link.
 

  Tidligere raporter:

 Læs om det her fra Hindustan Times (PDF fil)
Eller klik her for Hindustan Times artikel (externt link)
 Læs om det her fra Republica (PDF fil)
Eller klik her for artiklen den 19 juli fra “Republica” (Nepal Republic Media, i Kathmandu, externt link)
 
Læs om Jigme Rinpotje i Nepal her (PDF fil).
Eller klik her for externt link til Republica.

Eller læs dette link til KIBI
 

   Det er planen at opføre en Stupa ved Shar Minub Retreat Kloster til at huse Rinpotje’s aske og relikvier.
 

 Læs i øvrigt artiklen til højre.
 

Klik her for toppen af siden

Mangler titel-bjælken foroven? Klik her

1. juli 2014. 

Shamar Rinpotje er død

Shamar Rinpotje i Renchen-Ulm juni 2014 - foto af Robert Polly_DSC_4516


   Shamar Mipham Tjødji Lodrø Rinpotje afgik ved døden på grund af et hjerte anfald i Renchen-Ulm, Tyskland klokken halv otte om morgenen, onsdag den 11. juni 2014. Han havde et svagt og forbigående, tilsyneladende hedeslag søndag den 8. juni, men det var hurtigt overstået, så ingen mistænkte et muligt hjerte problem. Jeg var selv tilstede. Den fjortende Shamar Rinpotje blev kun 62 år gammel. Hans klare, dybe og skarpe forklaringer og anvisninger om Dharma’en vil blive savnet meget. Rinpotje var den tydelige manifestation af både absolut og relativ Bodhicitta samt sandhed og åbenhed.
 

   Shamar Rinpotje’s liv var turbulent på mange måder. Dels fordi han trods stor modstand måtte genindtræde i rollen som den officielle Shamarpa institution, efter at Tibets regeringer siden 1789 havde forbudt anerkendelse af hans inkarnationer (!). Det var den daværende Geluk regering, som på grund af misundelse og magtfuldkommenhed gennemførte forbuddet. Først da Tibets exilregering i tresserne havde mistet al autoritet i Tibet, kunne han bestige sin trone på Rumtek Kloster i Sikkim, Indien som den 14. Shamarpa inkarnation. Dels var livet også turbulent for Rinpotje, fordi han som så mange andre Lama’er måtte flygte fra Tibet i 1959 fra den kinesiske besættelse for at redde liv, helbred og Karma Kadjy transmissionen. Han slog sig ned i Rumtek Kloster i Sikkim sammen med sin onkel, den sekstende Karmapa Rangdjung Rigpæ Dordje, som forestod hans uddannelse og træning. Endelig var livet turbulent for ham, fordi Situ Rinpotje’s organisation gennemførte et kup mod ham i Rumtek, for ene at kunne bestemme den nye 17. Karmapa’s identitet og overtage Klosteret. Shamar Rinpotje stod i den situation temmelig alene i bestræbelsen på at finde og indsætte den “klassiske” (som Rinpotje selv kaldte sin udnævnelse) syttende Karmapa  Thinle Taye Dordje.

   (Situ Rinpotje er indtil videre lykkedes med at overtage Rumtek Kloster, men snart må han opgive Klosteret til Karmapa Thinle Taye Dordje som den retmæssige ejer og administrator. Blandt andet takket være Shamar Rinpotje’s utrættelige bestræbelser for at redde Klosteret og de kostbare relikvier, som opbevares der).
 

Klik her for toppen af siden

   På trods af den svære modgang er det lykkedes for Shamar Rinpotje at redde en hel del af Karma Kadjy traditionen fra forurening og manipulation, samt at konsolidere Karmapa’s omfattende netværk af klostre, shedra’er, retræte faciliteter og så videre over hele verden. Han kunne selvfølgelig ikke redde det hele, men en stor del af den 16. Karmapa’s netværk har han sikret for Karmapa Thinle Taye Dordje. Han forestod opbygningen af KIBI instituttet i New Delhi, Indien og senere faciliteterne i Kalimpong. Også for opbygningen af Dhagpo Mandala’en i Frankrig kom Shamar Rinpotje til at spille en afgørende rolle. Han har også spillet en stor rolle i retsagen om Rumtek Kloster, som nu er i sin afgørende fase ved Højesteretten i Vest-bengalen, Indien. Rumtek Kloster vil tilfalde Karmapa Thinle Taye Dordje. Sagen er næsten afgjort. Det er blot et spørgsmål om tid.
 

   Efter denne relative succes startede Rinpotje opbygningen af  Bodhi Path Netværket, da han ikke selv havde nogen organisation indtil da. Også munkene på hans gamle kloster  Yangpachen i det centrale Tibet besluttede at udnævne ham til deres nye overhoved, efter rigtig mange års  Gelukpa “besættelse” og administration. Det kunne lade sig gøre, fordi Gelukpa’erne ikke længere har magten i Tibet, og fordi munkene i Yangpachen altid havde følt sig som Shamarpa’s folk. Rinpotje har herpå forestået genopbygningen af Yangpachen Kloster og lavet en ny shedra (institut for højere Dharma studier) på stedet. Klosteret på  Swayambhu i Kathmandu, Nepal samt hans kloster-retreat projekt Sha Min Nub i nærheden, har også Rinpotje som overhoved.
 

Klik her for toppen af siden

    Rinpotje havde netop gennemført et kursus i Renchen-Ulm Bodhi Path Center  om lodjung efter en kort tekst af den 5. Shamarpa Køntjok Jenlak,  som er en mere sammenfattet tekst end Rinpotje’s egen bog “The Path to Awakening”. Han var meget træt og den stærke varme i pinsen plagede ham. Søndag den 9. juni var det op til 37 grader i Renchen-Ulm. Om det har bidraget til hans utidige død, kan man dog ikke sige noget om. Rinpotje var ellers i glimrende humør under hele kursus.
 

   Karmapa, Jigme Rinpotje, Tulku’er og Lama’er fra både Asien og Europa deltog i de traditionelle ritualer, som udføres ved en stor Lama’s død. De var i Renchen-Ulm frem til fredag den 20. juni, hvor Shamar Rinpotje’s efterladte krop, den såkaldte “kudung”, blev fløjet til KIBI instituttet i New Delhi, Indien. Den 1. juli kom kudung’en til Kalimpong. Den har også været i Paro i Bhutan, før den blev fløjet til Kathmandu. Her er den ført til Shar Minub Kloster ved Kathmandu i Nepal, hvor kremeringen fandt sted den 31. juli. Kudung’en var længe i Kalimpong fordi Nepals regering pludselig trak sin tilladelse til begivenheden tilbage. Imidlertid udstedte Nepals regering til sidst en ny godkendelse (læs klummen til venstre). I følge traditionen måtte kremeringen finde sted den 31. juli, fordi det er 49 dage efter hans død.
 

   Shamar Rinpotje var min Rodlama siden 1982 og var helt afgørende for min udvikling, udannelse og træning. Det er nærmest ufatteligt for mig, at han er gået bort. Nu er alle mine mestre døde.
 

Klik her for toppen af siden

  Læs Shamar Rinpotje’s biografi her

  Læs den tidligere meddelelse fra Karmapa her

  Læs Karmapa’s brev om Shamarpa her

  Karmapa’s bøn for Shamar Rinpotje’s hurtige genfødsel

  Download denne nekrolog som PDF fil her


 

Tilogaards logo.

Karmapa’s tale i KIBI

 

Karmapa_speach_at_KIBI_about_the_demise_of_Shamarpa_30-6-2014_1

 Klik på billedet ovenfor, så åbner en PDF fil med Karmapa’s tale.
 

wvline1

 

Den nye 15. Shamarpa

 Alting tyder nu på, at Karmapa’s egen søn, Thugseyla, er den nye inkarnation af den 14. Shamarpa.  Læs om det her.

Klik her for toppen af siden

Her går stregen og slutter siden ...
            © tilogaard   -   Tilogaard registrer ikke noget om din færden på netstedet. Ingen tracking - ingen cookies - ingenting.  Tilogaards sikring af dit privatliv er enkel: kun dine emails og breve
                                               bliver gemt.  Tilogaards internet udbyder - www.i123.dk - samler kun statistisk information om antallet af 'hits,' som Tilogaards netsted modtager.

                                               Søger du bestemte emner, kan du indtaste dine søge ord i din brawsers søgefelt,    efterfulgt af:  site:tilogaard.dk-   f. eks.: karma site:tilogaard.dk